Her blir speiderne reddet

- Seilskuta nærmest sank mellom beina på oss, sa kapteinen på den norske seilbåten. Se bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den norske speiderseilbåten var på vei inn mot Antwerpen ble den nærmest spiddet av en fiskebåt som bar kjennetegnene "Arm 20".

- Flere av barna lå og sov da ulykken skjedde. Noen hoppet i livbåtene i bare underbuksene. Men bare noen timer etter ulykken, satt de og drakk cola og var muntre da vi traff dem, sier journalist Ab van der Sluis til Dagbladet.no.

Han og fotograf Lex de Meester var på hotellet der normennene ble innlosjert i natt. Dagbladet.no trykker bildene som viser at ungdommene kom fra ulykken i god behold. Skuta ligger nå på seks meters dyp. Den er synlig fra sandstranden på land og toppen av seilmasten stikker opp over vannet.

- Jeg er veldig veldig glad for at alle overlevde kollisjonen. Alle om bord var svært godt drillet i overlevelse på sjøen. Og det er sikkert at det rettet livene deres, sier redningssjef Albert Dijkstra til Dagbladet.no. Han var skipper på redningsbåten som kom til åstedet i natt.

- Vi hadde ikke sjanse til å slippe unna fiskebåten og seilskuta nærmest sank mellom beina på oss, sier skipper Steinar Dale til NRK.

I formiddag var mannskapet og ungdommene ute på shopping. De fleste mistet alt de hadde med seg og de trenger nye klær. De bor på et hotell i byen Vlissingen i Nederland.

Alle ombord ble reddet av andre båter i nærheten etter kort tid. De rakk å komme seg ombord i båtens to livbåter.

Ifølge Aftenposten.no etterforsker politiet nå om føreren av tråleren var beruset.

- Alt er bra med dem. Ingen er skadd. Det var nok dramatisk, men alle er ved godt mot, sier styreformann Trond-Marius Melsom i Oslo KFUM Sjøkorps til NTB.

Hoppet i vannet

Omtrent halvparten av de 21 som var om bord på skuta da den sank var sjøspeidere på mellom 14 og 16 år. Tre til fire stykker var båtsmenn på mellom 17 til 19 år, og resten av besetningen var voksne ledere, styrmenn og en skipper.

- «Mohawk II» ble påkjørt på babord side av en nederlandsk fiskebåt. Skuta sank i løpet av to til tre minutter. En del kom seg raskt over i redningsflåter, men noen måtte også hoppe i vannet før de deretter ble tatt opp i redningsflåtene, sier Trond-Marius Melsom i KFUM.

Speiderne er fra Oslo og Lørenskog.

Ifølge Hovedredningssentralen i Sør-Norge var skuta ikke langt fra land da kollisjonen skjedde.

De som var om bord ble tatt til land på nederlandsk side av kanalen, til byen Vlissingen, av den hollandske redningstjenesten. Redningstjenesten kom dem raskt til unnsetning så snart det var sendt melding om mayday fra skuta, opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

6 meters dyp

Den 100 år gamle S/Y «Mohawk II» var på jubileumstur. Nå ligger skuta på 6 meters dyp i kanalen og det er uvisst hvor store skadene er. En lignende ulykke har aldri tidligere rammet sjøspeidergruppen fra Oslo.

- Skuten vil bli flyttet og berget. Men hva som skjer videre må vi ta etter hvert, sier Melsom.

Alle som var om bord er samlet i Vlissingen, som ligger ved innseilingen til Antwerpen. Det er ennå ikke bestemt når de vender hjem til Norge.

Ble spiddet. Halvparten om bord var sjøspeidere, resten båtsmenn og ledere.
REDDET: Speiderne kom seg fra ulykken i god behold. Her er de innlosjert på et hotell i havnebyen en time etter ulykken skjedde like etter midnatt. FOTO: LEX DE MEESTER
REDDES: To av besetningsmedlemmene kjøres bort av redningsarbeiderne. FOTO: LEX DE MEESTER
PÅ BUNNEN: Seilskuta Mohawk II ligger nå på seks meters dyp. Dette bildet er tatt i formidag. FOTO: ALBERT DJIKSTRA