Her blir syriske Yeahya hentet av PU: - Av og til kan de utsette seg selv eller andre for skade

Over 7000 uttransportert hittil i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I natt hentet Politiets utlendingsenhet (PU) syriske Yeahya Alhomse på Vardåsen asylmottak i Asker. Han er én av over 7000 som har blitt uttransportert fra Norge i 2015.

Opplever avvik 01.30 møter de Alhomse på mottaket. Arne Stadheim, teamleder i PUs operative enhet, forteller at de må dra med en gang.

- Vi må stå her, hvis det er greit for deg. Vi må følge deg, sier han til Alhomse.

Mens Yeahya Alhomse pakker baggene sine, forklarer Stadheim at PU i pakkesituasjoner som dette av og til opplever avvik.

- De kan dra fram ting som de kan skade seg selv eller andre med.

Flere uttransporterte enn i fjor Ifølge statistikk fra Politiets utlendingsenhet har 6623 personer blitt uttransportert fra Norge frem til desember i år.

Nå skal tallet ha steget til over 7000, noe som er en økning sammenliknet med fjorårets tall.

Yeahya Alhomse er omfattet av Dublin-avtalen og sendes tilbake til Tyskland som var Dublin-landet han først kom til. Han har vært i Norge i omtrent to måneder og forteller at han ikke ville dratt fra Norge dersom han selv fikk bestemme.

Å reise til Tyskland ser Alhomse imidlertid ikke på som et problem. Han har både familie og venner der.

111 syrere sendt ut Fra januar til november i år har 111 personer med syrisk nasjonalitet blitt uttransportert fra Norge i henhold til Dublin-avtalen. Tyskland, på sin side, gjorde det i august klart at de besluttet å vrake Dublin-avtalen for å ta i mot syriske flyktninger, men bestemte seg i slutten av november for å gjeninnføre reglene. 

Teamleder Stadheim forteller at de vet lite om personen de har kommet for å hente.

- Historien hans fra hjemlandet og utlandet forøvrig, kjenner jeg ikke til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer