Her blir Tariq (15) banket opp av israelsk politi

- Slapp meg i bakken med hodet først og banket meg opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En amatørvideo viser nå hvordan israelsk politi skal ha banket opp 15-årige Tariq Abu Khudair under opptøyene i Jerusalem i forrige uke.

Videoen viser en ung gutt bli holdt nede og slått hardt i ansiktet av to soldater, før de drar den forslåtte tenåringen ned gata.

- Jeg ble angrepet av et par politibetjenter og jeg mistet bevisstheten da de slo meg, forteller Khudair om angrepet.

- Kunne blitt drept som sitt søskenbarn Den 15 år gamle amerikaneren Tariq Abu Khder (15) var i Palestina for å besøke familie, da hans søskenbarn Mohammed (16) sist onsdag ble drept i det som antas å være en hevnaksjon for drapet på tre israelske ungdommer.

Så ble den 15-årige slektningen selv angrepet.

De siste dagene har det vært kraftige sammenstøt mellom palestinsk ungdom og israelsk politi i flere bydeler i Jerusalem. Og det var under et av disse opptøyene at 15-åringen sier han ble banket opp av politiet.

 VIL GÅ TIL SAK:  Familien til Tariq Abu Khudair (15) vurderer å gå til sak mot Israel, etter at 15-åringen ble banket opp av israelsk opprørspoliti i forrige uke. 15-åringen er søskenbarnet til den antatt hevndrepte Mohammed Abu Khudair. Foto: Ahmad Gharabli / AFP Photo / NTB Scanpix
VIL GÅ TIL SAK: Familien til Tariq Abu Khudair (15) vurderer å gå til sak mot Israel, etter at 15-åringen ble banket opp av israelsk opprørspoliti i forrige uke. 15-åringen er søskenbarnet til den antatt hevndrepte Mohammed Abu Khudair. Foto: Ahmad Gharabli / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg så dem og løp, og de løp etter meg. Jeg hoppet over gjerdet og falt. Det var da de plukket meg opp, slapp meg i bakken med hodet først og banket meg opp, forteller 15-åringen.

Han ble kjørt til sykehuset, og deretter satt i fengsel. Etter et rettsmøte i går, har han fått ni dagers husarrest.

- Kastet steiner Israelsk politi har uttalt at Khudair var blant en gjeng ungdommer som kastet steiner og brannbomber under sammenstøt med politiet. I tillegg sier de at 15-åringen motsatte seg arrest.

Men så kom videoen.

- Jeg har sett den videoen og den var selvsagt veldig urovekkende, uttalte Israels ambassadør til USA, Ron Dermer, til ABC.

Han understreket at overdreven maktbruk ikke er akseptert i Israel, og at saken vil bli etterforsket.  Han påpekte også at gutten var en av dem som hadde kastet brannbomber mot politiet.

- Politistyrken vår står ovenfor en ekstrem trussel i Jerusalem-området. De står opp mot gangstere og opprørere, sa Dermer.

Spent stemning Det er nå stor frykt for at den siste ukens vold er starten på en voldsspiral som kan utløse en tredje palestinsk intifada, et opprør mot den israelske okkupasjonen

Volden startet da de tre israelske tenåringene Naftali Fraenkel (16), Gilad Shaar (16) og Eyal Yifrach (19) ble bortført tidligere i juni.

Israelske myndigheter la skylda på Hamas og arresterte mer enn 400 «mistenkte terrorister» i jakten på de savnede ungdommene. I prosessen har minst fem palestinere blitt drept. 

Etter 18 dager ble de tre israelerne funnet drept. Så, to dager senere, ble en palestinsk ungdom (16) funnet utbrent og drept i Jerusalem.

Det var 15-årige Tariqs søskenbarn.

Søskenbarn til «hevndrept» Drapet ble tidlig merket som et hevnangrep, og få timer etterpå startet opptøyene, som særlig har vært sterke i den drepte 16-åringens hjemområde Shuafat. Seks personer er arrestert og mistenkt for å ha stått bak drapet, og ifølge The Times of Israel tre av de seks tilstått.

Så ble altså den drepte 16-åringens søskenbarn banket opp av politiet.

 ISRAELSK UNGDOM DREPT:   Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16) ble bortført og drep i juni. Israelske myndigheter har lagt skylda på Hamas. Foto: Privat / AFP Photo / NTB Scanpix
ISRAELSK UNGDOM DREPT: Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16) ble bortført og drep i juni. Israelske myndigheter har lagt skylda på Hamas. Foto: Privat / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Familien til Tariq vurderer å gå til sak mot Israel.

- Jeg tenkte at han kunne ha blitt drept som sitt søskenbarn. Men takk Gud for at han bare ble banket opp, sier hans mor Suha Abu Khudair i et intervju med AFP.

- Denne gutten er 15 år gammel. Er han farlig?, sier faren i samme intervju.