SIKKERHETSOPPBUD: Salah Abdeslam er omringet av politimenn i retten i dag. Foto: Scanpix
SIKKERHETSOPPBUD: Salah Abdeslam er omringet av politimenn i retten i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Bataclan-terroren

Her blir terrormistenkt etter Bataclan ført inn i retten

Han er den eneste overlevende etter Bataclan-terroren. I dag møter han i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Salah Abdeslam (28), den eneste mistenkte og overlevende etter terrorangrepet mot konserthallen Bataclan i Paris i november 2015, skal i retten under streng sikkerhetskontroll i Belgia i dag. Det melder BBC.

13. november 2015 stormet bevæpnede terrorister konsertstedet Bataclan, midt under en konsert med det amerikanske rockebandet Eagles of Death Metal. 130 mennesker ble drept i terrorangrepet.

Abdeslams bror, Brahim, døde i et selvmordsangrep utenfor en kafé i området.

HOVEDMISTENKT: Salah Abdeslam (28) gjengitt i en tegning fra retten i dag. Foto: Scanpix
HOVEDMISTENKT: Salah Abdeslam (28) gjengitt i en tegning fra retten i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Abdeslam ble tatt i Brussel fire måneder etter angrepet. Han er ikke siktet for selve terrorangrepet, men for å ha løsnet skudd mot politiet mens han var på rømmen i Belgia.

Abdeslam skal tidligere ha innrømmet at han var en del av Paris-terroren. At han skulle sprenge seg selv i lufta utenfor Stade de France, men ombestemte seg. Sammen med broren Brahim Abdeslam hadde Salah vært med og planlagt Paris-terroren.

Fredag den 13. november kjørte han bilen til et av selvmordsteamene, med tre andre terrorister som hadde på selvmordsvester. Paris-terroristene slo til i tre ulike team og drepte 130 mennesker på seks ulike steder i Paris. Men Salah rømte.

Politiet tror Abdeslam dumpet en selvmordsvest i Montrouge før han ble hentet av to venner og kjørt til Brussel morgenen etter angrepet. Så var han borte. I ettertid fant politiet ut at biler og leiligheter terroristene hadde brukt, var leid av Abdeslam i hans eget navn.

Nekter å samarbeide

Den franske påtalemyndigheten mener at Abdeslam spiller en nøkkelrolle i angrepene, men Abdeslam har nektet å samarbeide med etterforskerne.

Etter angrepene ble Abdeslam en av Europas mest ettersøkte menn før han ble funnet i en leilighet i Molenbeek i Brussel.

I rettssaken vil Abdeslam og Sofian Ayari (24), som også er mistenkt for medvirkning, bli anklaget for besittelse av ulovlige våpen og forsøk på å myrde politifolk i terrorsammenheng.

De to mennene skal ha løsnet skudd mot politiet som fant dem i leiligheten i Molenbeek.

Kan bli fengslet i 40 år

De to mennene kan risikere opp til 40 år i fengsel hvis de blir funnet skyldige.

Abdeslam har siden terrorangrepet vært fengslet nære Paris. Han skal nå ha forlatt fengselet sammen med bevæpnede vakter og vil returnere til fengselet i Frankrike hver natt under rettssaken.

Rettslokalet er strengt bevoktet av 200 politimenn.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 17.11.2015 STADIG NYE POLITIAKSJONER: Reporter Oda Leraan Skjetne rapporterer fra Paris: - Angrepet er på en måte ikke over enda, sier hun. Video: DBTV Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer