Her blir to pågrepet

SKIPPERGATA I OSLO, KLOKKA 05.14 NATT TIL I GÅR (Dagbladet): Her blir to av de siktede for drapene på Martin Morisse og Einar Tormod Rønning pågrepet i en manøver regissert av Oslo-politiet. Knapt tre timer tidligere skal de ha medvirket til blodbadet i biljardrommet på utestedet Chez i Moss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to - en lyst kledd 20-åring fra Kosovo og en mørkt kledd jevnaldring fra Irak - gikk rett i fella: De gikk tilbake til bilen de hadde hensatt etter flukten fra Moss. Da hadde politiet for lengst oppdaget bilen og posisjonert seg. I løpet av sekunder var pågripelsen et faktum.

  • En times tid seinere ble den tredje dobbeltdrapssiktede pågrepet på gata i Bærum. Det dreier seg om en 23 år gammel mann fra Eritrea, som av øyenvitner i Moss beskrives som en mulig hovedmann bak drapene.

  • Én av de antatt fire gjerningspersonene var fortsatt på frifot da Dagbladet gikk i trykken i natt: En mann i begynnelsen av 20-åra av kurdisk opprinnelse.

Noterte bilnummer

Dagbladet fulgte forrige natts spaning og pågripelse i Skippergata i over én time, på behørig avstand. Dette er hva som skjedde: Oslo-politiet visste tidlig at bilen med de fire antatte gjerningspersonene var på vei fra Moss i retning hovedstaden - en biltur som kan ha tatt ned mot en halv time.

En gjest ved Chez hadde nemlig rukket å skrible ned bilens registreringsnummer da de flyktet.

Drapene i Moss fant sted rundt klokka 02.25. Allerede én time seinere skal en patruljebil i Oslo ha funnet bilen, en blå metallic VW Vento, hensatt i Skippergata, i kvartalet mellom Prinsens gate og Karl Johan. Bilen tilhører foreldrene til 20-åringen fra Kosovo.

Rett i politifella

En strategi ble lagt - basert på en teori om at de siktede trodde seg usett under flukten til Oslo.

Og ganske riktig: En times tid etter at sivilt politi i all stillhet har etablert spaningen, kommer to av de siktede gående inn i Skippergata.

Akkurat da glir ei «svartemarje» fra politiet forbi et kvartal bortenfor. Den passerer tilfeldig og har ingenting med aksjonen å gjøre.

De to siktede huker seg ned og venter til «marja» er ute av syne. Så gjør de seg klare til å entre fluktbilen.

Da slår politiet til.

Tre biler - to sivile og én uniformert - dundrer plutselig inn i kvartalet. Bilene bråstanser foran, bak og ved siden av de siktede, som ikke rekker å skjønne hva som foregår, før seks politifolk løper ut og smekker håndjern på dem.

Pågripelsen skjer tilsynelatende udramatisk. Når Dagbladets fotograf kommer fram til stedet, står to gutter på 20 år helt rolige og resignerte - omringet av politi.

Så blir de ført inn i hver sin politibil og kjørt vekk.

Den ene blir kjørt til politihuset i Fredrikstad. Den andre til politihuset i Sarpsborg.

Pågrepet i Bærum

Seinere slår politikollegene i Asker og Bærum til: De har observert den internt etterlyste 23-åringen fra Eritrea - «mannen med rastaflettene». Hurtig slår de til og pågriper ham utenfor en adresse i Bærum.

En kurder var i natt - ett døgn etter drapene - fortsatt på frifot.

- Han er internt etterlyst i politiet. Vi mener å ha en viss kontroll på hans bevegelser og regner med at vi får tak i ham i løpet av relativt kort tid, sa politiinspektør Jon Granrud ved mossepolitiet til Dagbladet seint i går kveld.

- Er han regnet som farlig?

- Han er siktet for medvirkning til dobbeltdrap. Det er hva folk bør ha i mente dersom de skulle påtreffe ham.

Verken Granrud eller Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen vil kommentere hvem av de fire som kan ha vært toneangivende under dobbeltdrapet. De vil heller ikke spekulere på om drapene er utført av én eller to av de siktede.

Granrud bekrefter at samtlige fire er kjent av politiet fra før, men vil ikke opplyse om hvilke forhold det gjelder.

PÅGREPET: De to siktede 20-åringene er nettopp pågrepet av seks politifolk, noen av dem sivile, like ved fluktbilen sin i Skippergata i Oslo. Gutten fra Kosovo står til venstre - den irakiske gutten til høyre.