Her blir Tony Blair kalt krigsforbryter

Demonstrant klarte å komme seg inn på høring der den tidligere statsministeren redegjorde for sitt forhold til mediesjefen Rupert Murdoch.

STORMET HØRING: En demonstrant stormet Leveson-høringen i London og kalte Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair for krigsforbryter. Foto: Reuters/Scanpix
STORMET HØRING: En demonstrant stormet Leveson-høringen i London og kalte Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair for krigsforbryter. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under den pågående Leveson-høringen i London vedrørende pressens etikk og arbeidsmetoder, ble den tidligere britiske statsministeren Tony Blair avbrutt av en demonstrant da han redegjorde for sitt nære forhold til blant andre mediemogulen Rupert Murdoch.

- Denne mannen bør pågripes for krigsforbrytelser, ropte mannen, som av avisa The Telegraph identifiseres som filmskaperen David Lawley Wakelin.

Korrupsjons-anklager Wakelin har laget flere filmer som kritiserer Storbritannias rolle i Irak-krigen.

Demonstranten fikk snakke relativt lenge og gjorde stor motstand da sikkerhetsvakter prøvde å få han til å forlate salen.

Wakelin viste til Blairs arbeid for den store investeringsbanken JP Morgan og mente han hadde fått betalt av dem for å være en Irak-krigen, og hevdet britene hadde hentet 20 millioner fra den irakiske banken.

- Han ble betalt seks millioner hvert år og blir det fremdeles. Mannen er en krigsforbryter, ropte Wakelin.

Etter at han ble lagt i bakken og deretter dratt ut av salen av sikkerhetsvakter, beklaget dommeren Brian Henry Leveson episoden.

PÅGREPET: Her er demonstranten pågrepet etter at han stormen Leveson-høringen. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix
PÅGREPET: Her er demonstranten pågrepet etter at han stormen Leveson-høringen. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix Vis mer

Leveson leder granskningen av hele den britiske pressens etikk og arbeidsmetoder etter flere avsløringer om omfattende bruk av avlytting og overvåking.

- Løgn - Jeg beklager for det. Jeg vil gjerne finne ut hvordan denne mannen klarte å komme seg inn gjennom det som skal være en sikker korridor. Jeg vil iverksette en granskning umiddelbart. Jeg ber om unnskyldning, sa Leveson til Blair.

- Det er greit. Kan jeg bare si at det han sa om Irak og JP Morgan er løgn. Jeg har aldri hatt en diskusjon med dem om det, sa Blair.

Blair måtte under høringen svare på om han hadde et for nært forhold med mediemogulen Rupert Murdoch, som eier konsernet som eier The Times, The Sun og den nå nedlagte supertabloiden News of the World.

Det er ikke første gang det har vært sosial ulydighet i forbindelse med Murdoch-saken. Under en høring med Rupert Murdoch og sønnen David Murdoch ble Rupert angrepet med kake i fjor. Kona Wendi Deng kom han raskt til unnsetning og slo til angriperen, Jonnie Marbles.

LAGT I BAKKEN: Etter at demonstranten hadde fått sagt sitt, ble han lagt i bakken og etterhvert dratt ut av salen. Foto: Reuters/Scanpix
LAGT I BAKKEN: Etter at demonstranten hadde fått sagt sitt, ble han lagt i bakken og etterhvert dratt ut av salen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer