- VERSTING: - Vi tar førerkort fordi disse verstingene de farligste personene. De må fjernes fra trafikken. Det er ikke tilfeldig at vi så langt har 40 færre dødsfall i år enn i fjor, sier UP-sjef Runar Karlsen. Foto: Utrykningspolitiet
- VERSTING: - Vi tar førerkort fordi disse verstingene de farligste personene. De må fjernes fra trafikken. Det er ikke tilfeldig at vi så langt har 40 færre dødsfall i år enn i fjor, sier UP-sjef Runar Karlsen. Foto: UtrykningspolitietVis mer

Her blir trafikk-verstingen tatt i 173 km/t i 90 sone

Politiet har ilagt bøter for en halv milliard i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utrykningspolitiet (UP) har aldri tatt flere fartssyndere enn det siste året. I sommer målte Utrykningspolitiet en mann i 30-årene i 173 km/t i 90 sone et sted på østlandet.

- En ung bilfører i en ekstrem hastighet. Dette er de farligste førerne vi har på norske veier, og dette kunne vært foranledningen til en typisk ungdomsulykke. Disse førerne er overrepresentert på ulykkesstatistkken, sier UP-sjef Runar Karlsen.

UP-sjefen forteller at Utrykningspolitiet i år har tatt mer enn 8000 flere fartssyndere enn på samme tid i fjor.

- Per 1. desember har vi tatt 79 287 i fartssyndere i Norge, mot 71 207 på samme tid i fjor, sier UP-sjefen.

- Verstingene må fjernes fra trafikken De nesten 80 000 fartssynderne UP har tatt det siste året har fått forenklet forelegg eller blitt anmeldt.

- Dette er flere enn noen gang i moderne tid, sier Karlsen og presiserer at UP kommer til å være massivt til stede på norske veier inn mot jule- og nyttårstrafikken.

- Nå blir det tidlig mørkt og det er glatt mange steder. For oss er det viktig å sjekke om de som ferdes ute i trafikken er riktig skodd, at de avpasser farten til føret, at de har skrapt bort is og snø fra bilen og at de har lys som fungerer skikkelig.

Up-sjefen mener økningen i antall fartsbøter det siste året i hovedsak handler om UP's økte tilstedeværelse på veiene, og nye gode måleinstrumenter.

- Men samtidig som vi har tatt flere fartssysyndere, ser vi også en nedgang i antall førerkortbeslag. Vi har gjort 800 færre beslag dette året sammenlignet med i fjor. Det er gledelig at vi får ned ekstremfarten, og at vi har færre av disse, gjør at vi også har sett en nedgang i trafikkdøden.

UP-sjefen presiserer at de tar førerkort som et virkemiddel - ikke som en målsetning.

- Vi tar førerkort fordi dette er de farligste personene. De må fjernes fra trafikken. Det er ikke tilfeldig at vi så langt har 40 færre dødsulykker i år enn i fjor, mener Karlsen.

Ifølge UP-sjefen er førere av biler i ekstrem-hastigheter overrepresentert av unge menn.

- 90 prosent er menn, og 25 prosent er menn i alderen 18-24 år, sier karlsen.

100 620 tatt i automatisk trafikk-kontroll Utrykningspolitiet står for om lag 90 prosent av alle fartsbøter som ilegges ved manuell kontroll I Norge. Ifølge anslag fra Statens Innkrevingssentral (SIS) tilsvarer de 79 287 fartsovertredelsene i Utrykningspolitiets egen statistikk bøter for mer enn 222 millioner kroner.

- Dette er et kvalifisert anslag, men ikke et helt presist tall. Det er en forsinkelse på de tallene politiet oppgir per i dag, og på de sakene vi har registrert for innkreving, forteller informasjonsjef i SIS Tore Bratt til Dagbladet.

Han forteller at SIS så langt i år, for politiet totalt sett, har sendt ut krav for 280 258 320 kroner. Dette gjelder manuell kontroll foretatt av UP og av politidistriktene, men ibefatter ikke automatisk trafikk-kontroll (ATK).

Ifølge SIS er 100 620 tatt i automatisk trafikk-kontroll så langt i år. Dette tilsvarer bøter for 225 430 300 kroner.

Det betyr at det er sendt ut innkreving for bøter totalt sett for 505 688 620 kroner i 2011.

KLAR: - Vi har aldri tatt flere fartssyndere enn det siste året, sier UP-sjef Runar Karlsen. Nå er han klar for å stoppe fartssynderne i jule og nyttårshelgen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
KLAR: - Vi har aldri tatt flere fartssyndere enn det siste året, sier UP-sjef Runar Karlsen. Nå er han klar for å stoppe fartssynderne i jule og nyttårshelgen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer