Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: Oppgjør mellom kriminelle

Her blir tre tatt etter skytedrama i Oslo

Vitne beskriver pågripelsen som minutter fylt med dramatikk.

SKYTEEPISODE: Natt til mandag rykket politiet ut etter meldinger om skudd avfyrt på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til mandag var det to skyteepisoder i hovedstaden. Politiet mistenker at et oppgjør i et kriminelt miljø i Oslo er årsaken.

Rundt ti på halv ett om natta rykket Oslo-politiet ut etter å ha fått inn meldinger om et titall skudd avfyrt ved Lambertseter.

Vitner så to biler kjøre fra stedet. En av politiets patruljer observerte etter hvert en bil som passet beskrivelsene i St. Hallvards gate i Oslo sentrum.

Bilen ble stanset, og de tre personene i bilen ble pågrepet. Politiet fant to skytevåpen i bilen og disse tre er siktet for brudd på våpenloven.

Dramatisk pågripelse

Akkurat hva som ligger bak skytingen har politiet så langt ikke sagt noe om.

Den dramatiske pågripelsen ble fanget på film av et vitne. Filmklippet viser to menn med hendene i været ved siden av en bil. En av de mistenkte følger instrukser og nærmer seg sakte politiet. Politiet roper og ber ham om å legge seg ned, hvorpå mistenkte svarer «slapp av litt, jeg hører hva han sier til meg». Mannen setter seg omsider ned og blir pågrepet.

Den andre mistenkte legger seg ned og blir pågrepet. To politimenn nærmer seg bilen, hvor det sitter en tredje person, som blir pågrepet ved bilen.

Dramatisk pågripelse

Et vitne forteller Dagbladet at han gikk bortover gata da han observerte pågripelsen.

- Jeg gikk bortover gata da en bil passerte meg. Etter bilen fulgte to politibiler med blålys og høyttalere som ba dem om å stanse. Bilen stanset og de som satt inni gikk ut, sier vitnet til Dagbladet.

Deretter skal fire eller fem væpnede politimenn ha gått ut av sin egen bil

- De gikk ut av politibilen og instruerte passasjerene i den andre bilen, sier han.

Vitnet beskriver episoden som to minutter fylt med dramatikk.

- Jeg visste ikke om skytingen, så jeg syntes det hele var litt dramatisk. Etter at jeg fant ut av hvorfor politiet rykket ut, så forstår jeg hvorfor de ba oss om å være forsiktige. Jeg prøvde å ikke være i veien, og følte meg ikke truet i det hele tatt, sier den forbipasserende.

Politiinspektør og leder for etterretning og etterforskning (FEE) ved Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, forklarer pågripelsens dramatikk ved at den ble gjort kort tid etter det ble meldt om skyting på Lambertseter.

- Pågripelsen fant sted etter at det ble meldt om skyting. I tillegg ble det funnet våpen i bilen, så en viss dramatikk var det jo rundt det hele. Utover det vil jeg ikke gå inn i detaljene rundt pågripelsen, sier hun.

Nekter straffskyld

Fem personer har til sammen blitt pågrepet for skytingen på Lambertseter. Tre av disse ble varetektsfengslet tirsdag. Alle tre nekter straffskyld etter siktelsen.

De tre, som er 37, 33 og 19 år gamle, er alle siktet for grov ulovlig befatning med skytevåpen på offentlig sted, ifølge NTB.

Tirsdag kveld understreker Metlid overfor Dagbladet et etterforskningen går sin gang.

- Politiadvokaten gjør sine vurderinger og fatter sitt forslag rundt de to pågrepne som ikke er varetektsfengslet i morgen. De sitter fortsatt i arrest. Jeg vil ikke gå ut med detaljene rundt hvem de er, men kan bekrefte at vi i morgen skal se på hvilke motiv de hadde, sier hun.

Politiet jobber fortsatt ut fra teorien om at det er et kriminelt miljø i Oslo som står bak skyteepisodene. Hvilke kriminelle miljø de tilhører vil Metlid ikke uttale seg om.

- Innledningsvis sa vi at de tilhører kriminelle miljøer i Oslo, og at de er kjenninger av politiet. Vi vil få fram at det er et oppgjør mellom kriminelle. Utover det ønsker vi ikke å oppgi navngitte miljøer, for det ser vi ingen grunn til, forklarer Metlid.

- Ingen sammenheng

Den andre skyteepisoden politiet fikk melding om på mandag skjedde rett over klokka seks om morgenen på Bjørndal. Hendelsen utspilte seg i et garasjeanlegg tilknytta et større boligkompleks.

Fornærmede fra skytingen døde på sykehus i tirsdag ettermiddag. Saken etterforskes nå som drap.

Politiet opplyser at avdøde er i begynnelsen av 30-åra, polsk statsborger, som bodde og jobbet i Oslo.

- Det pågår en omfattende etterforskning, skriver politiet i en pressemelding.

DØDE: Mann som ble kritisk skadd etter skyting i garasjeanlegg i Seterbråtveien 95 på Bjørndal i Oslo døde tirsdag ettermiddag/ kveld. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØDE: Mann som ble kritisk skadd etter skyting i garasjeanlegg i Seterbråtveien 95 på Bjørndal i Oslo døde tirsdag ettermiddag/ kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Metlid sier politiet ikke setter episoden i sammenheng med skyteepisoden på Lambertseter.

Jobber bredt

Metlid sier til NTB at politiet jobber aktivt med pågripelser etter at det var et oppgjør i et kriminelt miljø i Oslo i helga.

- Jeg ønsker ikke å kommentere på konkrete adresser eller aksjoner som vi holder på med. Vi jobber operativt i denne saken og vil kommentere utviklingen etter hvert når det blir mer å gå ut med, sier Metlid.

Hun sier politiet jobber bredt og operativt etter skytingen på Lambertseter og Bjørndal i Oslo i helga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling