Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps valgkamp:

Her blir Trumps stab avslørt

Den innleide arrangøren hadde kjøpt inn 12 000 «ikke sitt her»-klistremerker, og festet dem på annethvert sete i arenaen. Så rev Trumps valgkampstab ned alle.

TAR BORT: Før Trump ankom Tulsa for å møte sine velgere, ble smittevernråd på stolene fjernet. Video: YouTube / AP Vis mer

På forhånd hevdet han at en million amerikanere hadde forsøkt å få tak i billetter til folkemøtet, men da USAs president Donald Trump entret scenen i BOK-arenaen i Tulsa forrige helg, var det bare 6200 tilskuere til stede i salen, som har en tilskuerkapasitet på 19 000.

Det skal angivelig ha gjort USAs president rasende på sin egen valgkampstab, og i særdeleshet valgkampsjef Brad Parscale - for selve fundamentet i Trumps valgkampanje er folkemøter fylt til randen av ihuga tilhengere.

Det var i alle fall det da Trump stilte til valg som president i 2016, men fire år seinere står ikke presidenten - eller verden for øvrig - overfor en normal høst, som følge av den verdensomspennende coronakrisa.

«Vennligst ikke sitt her»

Nettopp derfor var det på forhånd knyttet stor spenning til forrige helgs folkemøte i Tulsa - Trumps første valgkamparrangement siden USA erklærte unntakstilstand i mars.

Som i resten av verden har det amerikanske samfunnet fått voksenopplæring i håndvask og lært et nytt begrep: sosial distansering.

Og det var nettopp sosial distansering det viser seg i ettertid at det har vært klusset med, melder Washington Post.

Trumps valgkampanje hyret inn eventbyrået ASM Global til å arrangere valgkampmøte. De leide seg i tur inn hos BKO-arenaen i Tulsa.

Og for å overholde smittevernseglene i delstaten Oklahoma kjøpte ASM Global inn 12 000 klistremerker med påskriften «Vennligst ikke sitt her».

Klistremerkene ble klistret på annethvert sete i arenaen, nettopp for å sørge for at det ble et tomt sete mellom hver tilskuer.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for «Kung flu». Video: AP Vis mer

Fanget på video

Da tilskuerne ble sluppet inn i Tulsa-arenaen, var imidlertid klistremerkene fjernet. I ettertid viser det seg at Trumps valgkampstab ba arrangørene ASM Global om å stanse påklistringen. Deretter gikk valgkamp-medarbeidere rundt i arenaen og fjernet klistremerkene.

Det viser en video som blant andre Washington Post og Billboard Magazine, som først omtalte saken, har publisert.

Dagbladet har også fått tilgang til videoklippet, og det viser klart og tydelig to ikke identifiserte menn som går langs stolradene og fjerner klistremerkene.

Den ene mannen er iført dressjakke, den andre har et skilt rundt halsen. Hvorvidt det er lokale eller sentrale valgkamp-medarbeidere, er også uklart.

Uklart hvem

Beskjeden om å fjerne klistremerkene, kom ikke sentralt fra Trumps valgkamp, hevder talspersonen Tim Murtaugh overfor Washington Post.

- Skilt (om sosial distansering, journ.anm.) var hengt opp, og vi er ikke klar over noen valgkamp-arbeider som ba om at de ble fjernet, sier han i en uttalelse til avisa.

Det var imidlertid ikke eventbyrået ASM Global som fjernet klistremerkene, sier visepresidenten i selskapet, Doug Thornton, til Billboard Magazine Han forteller at det var personer fra Trumps valgkampstab som ba dem om å stanse påklistringen.

- De fortalte oss også at de ikke ville ha noen skilt som fortalte at man burde holde avstand i lokalet. Valgkampstaben gikk så gjennom (lokalet, journ.anm.) og fjernet klistremerkene, sier han til magasinet.

Det hvite hus og Trump selv har ikke hatt noe med fjeringen å gjøre, forteller en representant for Det hvite hus.

DEMONSTRASJONER: Politiet måtte kontrollere både tilhengere og motdemonstranter av Donald Trump, under gårsdagens valgmøte. Video: AP Vis mer

Ville utsette folkemøtet

De lokale helsemyndighetene i Oklahoma og Tulsa ønsket i utgangspunktet ikke at Trumps folkemøte skulle avholdes så tidlig som i forrige helg.

Helsesjefen i Tulsa anbefalte at folkemøtet skulle utsettes, og innbyggere og bedrifter i byen gikk sammen i et søksmål mot arrangementet. I søksmålet krevde de at deltakerne måtte overholde avstandsregler og bruke ansiktsmasker, men høyesterett i Oklahoma forkastet søksmålet.

Årsaken til skepsisen både fra lokale myndigheter og innbyggere, var den daværende coronasituasjonen i byen. Bare dager før folkemøtet, økte antall coronasmittede i byen kraftig, og antallet har bare fortsatt å øke siden, skriver Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!