- HVA ER LOGIKKEN?: Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, tok med seg rekvisitter i form av vitaminbjørner og sjokoladekjeks i spørretimen onsdag. Det gikk ikke upåaktet hen. Video: Stortinget Vis mer

Her blir Vedum irettesatt på Stortinget

Tok fram vitaminbjørner og sjokoladekjeks i spørretimen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fikk påpakning fra stortingspresidenten da han viste fram sjokoladekjeks og vitaminbjørner i spørretimen onsdag.

- Hva er logikken?

Sp-lederen ville vite hvordan Fremskrittspartiet overfor egne velgere kan forsvare den økte sukkerskatten i budsjettforliket. Han mener avgiften rammer vilkårlig og viste til at en boks med vitaminbjørner får et påslag på 83 prosent, mens Sjokoladeterapi-kjeks får en avgiftsøkning på 0 prosent.

- Hva er logikken? Hvorfor ønsker Frp å bruke sin makt til å svekke norsk næringsmiddelindustri og varehandel og straffe norske forbrukere? spurte Vedum.

Ble irettesatt

Før forbrukerminister Solveig Horne (Frp) svarte, ga stortingspresident Olemic Thommessen (H) Vedum en mild irettesettelse ved å bemerke at «rekvisitter ikke er noe vi gjerne bruker i spørretimen».

Horne viste i sitt svar til finansministeren til detaljer rundt sukkeravgiftens innretning, men la for egen del til at det er et politisk ønske å styre forbruket bort fra usunne produkter.

Forbrukerne skal ha et sunt kosthold og velge gode og sunne varer, sa Horne.

- Handler om norske arbeidsplasser

Både arbeidstakere og bedriftsledere i næringsmiddelindustrien var til stede på Stortinget onsdag for å gjøre sitt syn klart når det kommer til avgiftsøkningen på nærmere 2 milliarder kroner.

Forbundsleder Jan Egil Pedersen i Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet var ikke tilfreds med svarene fra Horne eller fra finansminister Siv Jensen (Frp) som ble utfordret på samme sak i den ordinære spørretimen senere på dagen.

- De svarte ikke i det hele tatt. Det forteller meg at regjeringen ikke ser på bransjen vår som særlig viktig. Dette handler om norske arbeidsplasser, sier Pedersen til NTB.

Han gir ikke opp slaget om sukkeravgiften og viser til at spørsmål som er reist om avgiftsøkningen kan være et brudd på EØS-avtalen. Finansdepartementet bestrider dette.

(NTB)