Her blir verdens største narko-konge tatt

Smuglet kokain for minst 60 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går arresterte brasiliansk politi 44 år gamle Juan Carlos Ramirez i byen Aldeia da Serra, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Colombianske Ramirez er ifølge politiet verdens største kokain-smugler, og amerikanske myndigheter mener han har smuglet tusenvis av tonn kokain til USA. Ramirez sammenlignes nå med notoriske Pablo Escobar, som ble skutt og drept i 1993.

- Han tok over etter Pablo Escobar, så i dag regner vi ham som den største smugleren i Sør-Amerika – ja til og med i verden. Han har levert stoff til Europa og USA, fortalte politioverbetjent Jader Saad på en pressekonferanse i går.


God for mer enn 10 milliarder
Amerikanske myndigheter mener Ramirez har vært aktiv i narkotikasmugling siden 1986 da han gjennom Cali-kartellet fikk innpass i den lukrative handelen. Fra midten av nittitallet skal Ramirez ha slått seg opp til å bli en av de virkelig store narkobaronene, og ifølge amerikanske anslag skal han ha en personlig formue på mer enn 10 milliarder kroner i dag.

Ramirez\' distribusjonssentral skal ha vært i New York. Ved hjelp av superraske båter og skipsbårne cargocontainere skal Ramirez apparat i første rekke ha smuglet tusenvis av tonn kokain til New York via Texas og California. Derfra skal narkotikaen blitt fraktet til New York for salg og distribusjon i USA.

Fra 1996 til 2002 sonet Ramirez en 24 år lang fengselsstraff i Colombia. Narkobaronen skal ha overgitt seg til colombiansk politi fordi han fryktet for sitt eget liv, og fordi han ved en overgivelse fikk forhandlet seg til enklere soningsforhold.

Amerikanske myndigheter mener Ramirez fortsatte å lede Cali-kartellet mens han satt fengslet. I 2002 slapp han ut av fengselet.

Tatt etter razzia

Denne gangen ble Ramirez arrestert etter en massiv razzia mot Norte del valle-kartellet, en aksjon som involverte politi på begge sider av Atlanteren. Saad forteller at Ramirez nærmest ikke var å kjenne igjen fra bildene politiet hadde av ham, og at han har endret utseendet sitt flere ganger ved hjelp av plastisk kirurgi.

- Det er utrolig hvordan han har endret utseendet sitt, forteller Saad.

USA har utlovet en belønning på opp til fem millioner dollar for infomasjon som fører til arrestasjon av Ramirez, og amerikanerne beskriver ham som ekstremt voldelig og skruppelløs.

Brasiliansk politi mener han er ansvarlig for mer enn 300 drap i Colombia, og minst 15 i USA:

USA har bedt om å få ham utlevert både i 1994 og 1996, men anmodningen ble avslått av colombianske myndigheter. Det er ikke kjent om han blir utlevert til USA etter arrestasjonen i Brasil.

MESTER I PLASTISK KIRURGI: Brasiliansk politi ble forbløffet over hvor mange forskjellige utseender man kan ha. Juan Carlos Ramirez skal ha operert seg flere ganger for å forandre utseendet sitt. På bildet ser du fem av politiets fotografier over hvordan han har sett ut.