Her blødde Frp

Bompengepartiene - og særlig Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) går hard utover Fremskrittspartiet i kommunene der de begge stilte til valg.

VANT I ALVER: Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) ble den nye kommunen Alvers største partie og får 22,2 av stemmene. Det er over alle forventninger, og vi er usedvanelig glade, fryktelig stolte og ydmyke over resultatet, sier leder av Alver FNB, Morten Klementsen til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VANT I ALVER: Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) ble den nye kommunen Alvers største partie og får 22,2 av stemmene. Det er over alle forventninger, og vi er usedvanelig glade, fryktelig stolte og ydmyke over resultatet, sier leder av Alver FNB, Morten Klementsen til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er et parti de færreste hadde hørt om for under et år siden. Etter årets kommunevalg er partiet nå å finne i hele 11 kommuner.

I Oslo fikk partiet nesten 6 prosent av kommunens stemmer og i Bergen fikk det nær 17 prosent. I kommunen Alver, som slås sammen i januar, ble partiet kommunens største - med 22,2 prosent.

Samtidig har Frp gått ned i 9 av de 11 kommunene hvor FNB har stilt med lister.

Ydmyke og stolte

I kommunen Alver, som består av kommunene Radøy, Lindås og Meland, men som slås sammen til en kommune den 1. januar, gjør FNB det klart best av alle partiene som stilte til valg.

Partiet ender med 22,2 prosent av stemmene. Her får Frp 5,8 poeng, som anslås å være en tilbakegang på 7,5 prosent.

- 22,2 prosent! Det er over alle forventninger, og vi er usedvanlig glade, fryktelig stolte og ydmyke over resultatet, sier leder av Alver FNB, Morten Klementsen til Dagbladet.

- Hva tror du er grunnen til at dere gjorde det så godt i kommunen?

- Her i Alver, som nå skal opprettes som en ny kommune, er Nordhordlandsbrua betalt ned, og den hadde vi så å si dekket helt selv. Så varsles det en ny bompengering her, og da har folk fått nok. Nok er nok, sier Klemetsen.

- Er tydeligere

Han tror klart partiet har trukket velgere fra Fremskrittspartiet under dette valget - som går ned 7,5 prosent siden forrige valg.

- Ja, jeg tror vi absolutt har trukket velgere fra Frp, men også fra AP og Høyre, sier Klemetsen.

- Hva tror du er grunnen til at dere har klart å få disse velgerne over på deres side?

- Det tror jeg skyldes at Frp har sagt en ting lokalt, og gjort noe annet sentralt. Vi er blokkuavhengige, og er tydelige på at vi vil ha bort bomringene. Det er totalt unødvendig med bompenger i Norge, og vi representerer dermed et slags folkeopprør.

Han fortsetter:

- Lokalt har Frp oppført seg godt når det gjelder «nei til bompenger», men har åpenbart et stort problem når den ene hånda sier «ja» og andre «nei». De har tross alt vært med på å stemme ja til alle bompakker siden de kom inn i regjeringen, sier han og legger til at han tror dette er en av grunnene til at FNB har gjort det bra og Frp dårlig i de fleste av kommunene FNB har stilt til valg i.

BOMPENGER: Mange er sinte og fortvilet etter at bompenge-prisene ble kraftig økt i Oslo-området. 4. oktober samlet flere hundre bilister seg i en kjør-sakte-aksjon fra Hellerudsletta til Oslo sentrum. Reporter: Frode Andresen. Video: Anita Arntzen. Redigering: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Ned for Frp - opp for FNB

I Oslo får FNB 5,9 poeng. Frp får 5,3 poeng, og går 0,7 poeng tilbake i samme kommune.

I Bergen får FNB hele 16,9 prosent. Her går Frp 4,1 prosent tilbake, og ender på 4,7 prosent.

I Vestlandskommunen Askøy får FNB 8,1 prosent. Også her går Frp tilbake litt fra forrige valg, med 0,2 prosent - og ender med 12,2 prosent.

Øygarden, som er en annen kommune som 1. januar slås sammen av kommunene Fjell, Sund og Øygarden. Årets valg er gjennomført for den nye kommunen, og valgresultatet er sammenliknet med de samlede resultatene for Fjell, Sund og Øygarden ved forrige valg.

I Øygarden kommune får FNB 8,1 prosent av stemmene. Frp får 10,2 prosent her - som er en nedgang på 2,3 prosent fra forrige valg.

FRAM I OSLO: Førstekandidat i Oslo, førstekandidat i Oslo, Bjørn Revil (t.h.) og andre kandidat Cecilie Lyngby (nr. to f.h.) i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) kan konstatere at partiet fikk I Oslo fikk partiet nesten 6 prosent av kommunens stemmer.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FRAM I OSLO: Førstekandidat i Oslo, førstekandidat i Oslo, Bjørn Revil (t.h.) og andre kandidat Cecilie Lyngby (nr. to f.h.) i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) kan konstatere at partiet fikk I Oslo fikk partiet nesten 6 prosent av kommunens stemmer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Stavanger er enda en kommune FNB gjør det godt i under årets kommunevalg. Det nystiftede partiet stikker her av med 9,3 prosent av stemmene. I samme kommune ligger Frp rett bak dem, med 8,9 prosent - men dette er en nedgang for partiet, med 2,1 prosent fra 2017.

Skien Frp får 10,1 prosent av stemmene ved årets kommunevalg - en nedgang på 1,4 prosent. I samme kommune får FNB 2,2 prosent av stemmene

I Porsgrunn har også FNB fått fotfeste. Her får partiet 2,7 prosent av stemmene. Frp i Porsgrunn går tilbake 1,6 prosent her fra 2017 - og ender på 8,7 prosent.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.09.2015 BRA MED BOMPENGER? Dagbladet har spurt fem tilfeldige på gata hva de mener om bompenger. Video: DBTV Vis mer

Gikk opp

I Rogalandskommunen Sola får Frp 17,9 prosent av stemmene - og går her opp 1,4 prosent siden forrige kommunevalg. I samme kommune gjør også FNB det godt - og stikker av med 10,2 prosent.

Frp gjør det også godt i Klepp kommune- og får her 20,7 prosent av stemmene - en oppgang på 1,3 prosent siden forrige valg. FNB får her 5,5 prosent.

Kommunene Forsand og Sandnes slås sammen og blir til Sandnes 1. januar. Her får Frp nest flest av stemmene med 18,3 prosent (bare slått av Ap med 25,1 prosent). Men også her går partiet tilbake fra forrige valg - med 5,3 prosent. I samme kommune får FNB 9,2 prosent av stemmene.

Det finnes også andre alternative bompenge-partier i landet. I Drammen har man stiftet partiet «Nei til bomring», og i Tromsø har bompengemotstanderne gått til valg som «Nei til bompenger».

KJEMPER MOT BOMPENGER: - Bompenger er noe folk er opptatt av, det handler om å få hverdagen til å gå opp, sier Bård Hoksrud (FrP). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEMPER MOT BOMPENGER: - Bompenger er noe folk er opptatt av, det handler om å få hverdagen til å gå opp, sier Bård Hoksrud (FrP). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dilemma

Stortingsrepresentant for Frp, Bård Hoksrud, mener ikke nødvendigvis at det er slik at FNB har tatt partiets stemmer.

- Det er en del kommuner der Frp har gått ned, som FNB ikke har stilt til valg i, også, sier han og viser til at det er kommuner hvor FNB har stilt til valg og Frp ikke har gått ned.

- Det er også viktig å ha med seg at FNB går langt mer fram enn vi har gått tilbake. Det er vanskelig å vite hvor FNB er i det politiske landskapet for i Stavanger forhandler de nå med MDG, SV, Ap og Rødt

- Men viktigere er det å se at dette viser at bompenger er noe folk er opptatt av - og at det handler om å få hverdagen til å gå opp.

Frp har jobbet mot bompenger, understreker Hoksrud, men må ha et politisk flertall i Stortinget for å få gjennomslag for det.

- Jeg står opp hver morgen og kjemper for å fjerne bompenger. Samtidig har vi et dilemma ettersom vi sitter i en regjering, der vi er nødt til å gå i kompromiss.

Han legger til:

- Også er det fortsatt slik at mange av vet at dette er viktig for Frp og fortsatt stemmer på oss, sier Hoksrud.

BOM: Debatten om bongpenger preget valgkampen - og har også satt sitt preg på resultatet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BOM: Debatten om bongpenger preget valgkampen - og har også satt sitt preg på resultatet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer