Her bodde hovedmistenkte Gökmen Tanis (37)

Naboer og kjenninger av Gökmen Tanis beskriver ham som «småkriminell».

TRIKKESKYTINGEN: Tre personer er bekreftet drept og tre personer betegnes som livstruende skadd etter en skyteepisoden på en trikk i den nederlandske byen Utrecht mandag formiddag. I 18-tida mandag kveld ble Gökmen Tanis (37) pågrepet, mistenkt for å ha avfyrt skuddene. Dagbladet har besøkt hans tidligere bosted. Reporter: Angelica Hagen. Video: Ørjan Ryland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

UTRECHT (Dagbladet): Mandag avfyrte en person skudd inne i en trikk på 24. oktober-plassen i Utrecht i Nederland, og tok tre menneskeliv. Ni personer ble skadet, tre av dem livstruende.

Ikke lenge etter hendelsen gikk politiet ut og etterlyste tyrkiskfødte Gökmen Tanis, som ble pågrepet på en adresse i Oudenoord rundt klokka 18.30 i går kveld. Da hadde det vært en intens politijakt etter ham i flere timer.

På stedet for pågripelsen møtte Dagbladet en kjenning av Tanis, som beskriver ham som en mann med et narkotikaproblem.

Kjenningen var imidlertid sjokkert over at Tanis er mistenkt for å ha drept tre uskyldige mennesker, og omtaler han mer som litt småkriminell.

- Han drev mye med kokain, men jeg trodde ikke han var i stand til dette, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Bodde her

Også flere gater i området Kanaleieiland ble sperret av mandag kveld i forkant av pågripelsen, og politiet aksjonerte mot flere adresser. Da Dagbladet var på stedet tirsdag ettermiddag, lå det igjen politisperringer flere steder.

Det er i dette nabolaget at Tanis var bosatt kun for noen måneder siden. Nå forteller naboene at det er hans mor som bor i leiligheten. Inngangsdøra var tirsdag ettermiddag sperret med politibånd og hengelås.

En nabo forteller at hun ikke hadde mye kontakt med Tanis-familien, men at hun har hørt om den tragiske hendelsen som har rystet Nederlands fjerde største by - og naboene.

- De bodde i overetasjen, men vi var ikke venner. Jeg er fra Marokko og de fra Tyrkia, så det er en dårlig match, sier kvinnen.

En annen nabo forteller at heller ikke han hadde mye kontakt med familien, annet enn et «hei» i oppgangen da de møttes tilfeldig. Han sier at Tanis ikke var «av den blideste typen».

PÅGREPET HER: Det var her at Gökmen Tanis ble pågrepet mandag kveld. Det var fortsatt synlig politi utenfor oppgangen til leiligheten tirsdag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅGREPET HER: Det var her at Gökmen Tanis ble pågrepet mandag kveld. Det var fortsatt synlig politi utenfor oppgangen til leiligheten tirsdag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Aksjonerte mot leilighet

Dagbladet er også kjent med at politiet aksjonerte mot en annen leilighet i bydelen Overvecht før pågripelsen på Oudenoord. Etter mye leting fant vi fram til leiligheten - som har Tanis´ navn på ringeklokka.

Inngangsdøra er ødelagt, og naboer forteller at politiet i 18-tida mandag slo inn døra i jakten på den mistenkte gjerningsmannen.

- SLO INN DØRA: Naboer forteller Dagbladet at politiet slo inn døra i jakten på Gökmen Tanis: Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- SLO INN DØRA: Naboer forteller Dagbladet at politiet slo inn døra i jakten på Gökmen Tanis: Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Han virket som en normal fyr. Jeg har ikke sett han i området her på tre uker, sier en nabo til Dagbladet.

En annen nabo forteller at Tanis tidvis har vært borte fra leiligheten, men at han de gangene han var hjemme oppførte seg normalt.

- Men han var tydelig preget av narkotikabruk. Jeg tror han har vært en del inn og ut av fengsel, sier naboen.

AKSJONERER: Her aksjonerer politiet mot leiligheten mandag. Foto: Privat
AKSJONERER: Her aksjonerer politiet mot leiligheten mandag. Foto: Privat Vis mer

Mulig terrormotiv

Politiet gikk kort tid etter skytinga på 24. oktober-plassen ut og sa at de mistenkte at det var snakk om en terrorhandling. Mandag kveld ble imidlertid «familiære årsaker» nevnt som mulig motiv i flere nederlandske og tyrkiske medier.

Tirsdag opplyser politiet at funn av en papirlapp i fluktbilen gjør at påtalemyndigheten ikke avskriver terror som motiv for skytingen.

Politiets gransking av motivet til gjerningsmannen følger flere spor, men tirsdag ble det klart at terror ikke er utelukket. I en uttalelse heter det at måten angrepet på utført på, og papirlappen funnet i fluktbilen gjør at teorien om en terrorhandling ikke kan legges vekk.

Det heter også i uttalelsen at de tre drepte trolig var tilfeldige ofre, noe som svekker påstanden om et familiært motiv.

TRIKKEANGREPET: 37 år gamle Gökmen Tanis er mistenkt for å ha drept tre personer da han åpnet ild på en trikk i Utrecht. Mandag ettermiddag ble han pågrepet i en leilighet i sentrum av byen. Reporter: Angelica Hagen. Video: Ørjan Ryland Vis mer

Kjenning av politiet

Gökmen Tanis var en kjenning av politiet fra før, og har et langt rulleblad. Det bekreftet justisminister Ferd Grapperhaus under en pressekonferanse mandag kveld.

- Ja, den mistenkte var kjent for justisdepartementet. Han hadde et kriminelt rulleblad. Men det er det vi vet, og jeg kan ikke gi flere detaljer, sa han.

Relativt nylig måtte 37-åringen møte for retten i forbindelse med en alvorlig kriminalsak.

AD Nieuwsblad har vært i kontakt med en av Tanis´ tidligere advokater, som ikke ønsker å kommentere saker om den antatte gjerningsmannen. Det er dermed uklart hvordan 37-åringen stiller seg til skyldspørsmålet. RTV Utrecht skriver at Tanis skal møte i retten innen fredag.

Ytterligere to personer har blitt anholdt av politiet etter trikkeskytinga. Det er uklart hva som er skjedd med disse to - og om de hadde noe med handlingen å gjøre. Dette er noe politiet etterforsker.

BLOMSTER: Mange hadde lagt ned blomster på åstedet til minne om ofrene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLOMSTER: Mange hadde lagt ned blomster på åstedet til minne om ofrene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Sjokkert

19 år gamle Roos Verschuur var blant de tre som ble drept under trikkeskytinga. Dagbladet møtte i dag Sandrine Van Dijk som var skolekamerat med 19-åringen.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte hva som hadde skjedd. Jeg så et bilde av henne og det første jeg tenkte var «nei, ikke henne», sier Van Dijk.

Også trebarnsfaren Rinke Terpstra er blant ofrene, mens identiteten til det tredje offeret ikke er kjent ennå, ifølge NTB.

Da Dagbladet var på 24. oktober-plassen tirsdag ettermiddag hadde en stor folkemengde samlet seg og mange hadde lagt ned blomster til minne om de tre som mistet livet. Det flagges også på halv stang på stedet.

Flere av de som har samlet seg er sjokkert over at noe så tragisk kunne skje i det som til vanlig er en så fredelig by.

KJENNING AV POLITIET: Politiet bekreftet under en pressekonferanse mandag at de har pågrepet Gökmen Tanis (37), som er mistenkt for å stå bak skytingen på en trikk i Utrecht mandag formiddag. Reporter: Angelica Hagen. Video Ørjan Ryland/Dagbladet Vis mer

Vitnesenter

Rosa Jansen, som er leder for et vitnesenter, forteller Dagbladet at rundt 60-70 mennesker har samlet seg på en skole i Trumanlaan for å snakke om hva de har opplevd.

Hun forteller at flere av dem var vitne til den alvorlige hendelsen, at de er sjokkerte og redde, og dermed trengte noen å snakke med.

- Vi er her for å bistå de som har vært vitne til denne forferdelig hendelsen, slik at de kan snakke seg gjennom det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer