Her bodde Saddam

USA har bekreftet at Saddam Hussein er pågrepet 15 kilometer sør for Tikrit. Diktatoren gjemte seg i et knøttlite hull i bakken. Les hvordan han ble tatt og se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reuters har lagt ut videoen av Saddam (helt til venstre på siden).

Les også:

 • KOMMENTAR: Saddam er ynkelig
 • Se alle bildene fra pågripelsen
 • Feirer vilt i Bagdad

  Operasjon «Red dawn», som førte til pågripelsen av Saddam, var i full gang klokka 18 i går. Da bevegde 600 soldater, inkludert infanteri, kavaleri, ingeniører, flyvåpen og elitesoldater, seg mot to steder der de hadde fått tips om at Saddam kunne oppholde seg. Stedene fikk kodenavnene «Wolverine 1» og «Wolverine 2». Klokka 20 slo soldatene til mot begge stedene, men de fant ikke Saddam.

  Dermed begynte de å gjennomsøke området, og rundt en halvtime seinere fant de et hull som var dekket med murstein og gjørme nordvest for «Wolverine 2», i Ad Dawr rundt 15 kilometer sør for Saddams hjemby, Tikrit. Nede i hullet satt Iraks mest etterlyste mann - Saddam Hussein.

  Ingen skuddveksling


  Det er uklart hvor lenge han har bodd i hullet. Saddam hadde to AK47-geværer, en pistol og 750 000 dollar i hundredollarsedler. Soldatene tok også beslag i en hvit og gul drosje som ble funnet ved gården der Saddam skjulte seg.

  Det ble ikke løsnet skudd under pågripelsen. Generalløytnant Ricardo Sanchez, som kommanderer okkupasjonsstyrkene i Irak, vil ikke si hvor diktatoren ble holdt for øyeblikket.

  - Dette er en flott dag for det irakiske folk og for koalisjonen. Saddam Hussein er arrestert. Ingen ble skadd i aksjonen, og det ble ikke avfyrt et eneste skudd. Saddam har vært samarbeidsvillig, og han snakker, sier Sanchez.

  To andre menn ble også pågrepet sammen med Saddam, men det er fortsatt uklart hva slags forhold de har til den tidligere irakiske lederen.

  Viste bilder


  På en pressekonferanse i Bagdad i dag, benyttet USA muligheten til å vise en videofilm av hullet der Saddam ble pågrepet. De viste også bilder av Saddam mens han gjennomgikk en legesjekk etter pågripelsen.

  Diktatoren hadde fått langt, bustete hår og grått skjegg. Men han hadde ingen skader, og var i god form. Bildene av den ustelte diktatoren førte til at flere journalister fra arabiske land på pressekonferansen jublet høylytt, før de begynte å rope «Død over Saddam».

  Dagens pressekonferansen i Bagdad ble åpnet av USA sivile administrator i Irak, Paul Bremer med følgende ord:

  - Mine damer og herrer... Vi har ham!

  - Dette er en stor dag i irakisk historie, og en stor dag for alle som har lidd under Saddams regime. Nå er det på tide å se framover. Iraks framtid har aldri vært så full av håp.

  Reuters har lagt ut videoen av Saddam (helt til venstre på siden).
HULLET I BAKKEN: Pilene viser hvor Saddam Husseins lille jordhule ble funnet. <a href=http://go.dagbladet.no/ego.cgi/dbforsideO/http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/12/14/386134.html>Se alle bildene her</A>
PÅGREPET: Slik så Saddam ut da han ble pågrepet.
BARBERT: Amerikanerne klippet av ham skjegget før de viste bildene til pressen.
GJEMTE SEG: I dette hullet i bakken gjemte Saddam Hussein seg. Du får bedre inntrykk av hvor lite hullet er noen minutter ut i videoen fra <a href=http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=topNews&storyID=3988753&pageNumber=0>Reuters</a>.