Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her bodde terrormistenkt Brussel-bomber

- Politiet har vært her hele tida og sperret av gatene.

BODDE HER: En av brødrene belgisk politi mistenker å stå bak terrorangrepene mot hovedflyplasen i Brussel i går, leide denne boligen under falsk navn. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BODDE HER: En av brødrene belgisk politi mistenker å stå bak terrorangrepene mot hovedflyplasen i Brussel i går, leide denne boligen under falsk navn. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Onsdag morgen er det ingen aktivitet utenfor leiligheten som belgisk politi knytter opp mot en av brødrene de hevder stod bak selvmordsangrepet på Zevantem-flyplassen i Brussel i går; Khalid El Bakraoui.

Det er ikke-identifiserte kilder i belgisk politi som hevder at han og broren Ibrahim sto bak selvmordsbombene.

Teipet igjen Ved leiligheten som Khalid El Bakraoui leide, i 60 Rue du Dries i Foret, er det i morgentimene i dag en del journalister, men utover det få personer.

Verken politi eller noen fra militære er på stedet.

Rundt boligen er det satt opp et gjerde, og både døra og vinduene er teipet igjen.

En nabo forteller Dagbladet at det har vært stort politioppbud rundt leiligheten både lørdag og søndag i helga som var.

Politiaksjon Bakgrunnen er at det forrige uke var en politiaksjon i samme leilighet. En 35 år gammel algerisk mann ble da drept.

MISTENKT: Belgisk politi mener to av gjerningsmennene på Zevantem-flyplassen var brødre. De to skal ha vært kjenninger av politiet. Foto: Belgisk politi via AP
MISTENKT: Belgisk politi mener to av gjerningsmennene på Zevantem-flyplassen var brødre. De to skal ha vært kjenninger av politiet. Foto: Belgisk politi via AP Vis mer

Han ble funnet med et IS-flagg, en Kalasjnikov-rifle og en bok som inneholder «ekstremistlitteratur», og skal tidligere ha bodd i Sverige.

To andre menn ble også pågrepet i denne aksjonen.

- Aldri sett dem Daniel Nix bor like over gata for leiligheten. Der har han bodd i tre år, men har aldri sett noe til  de mistenke terror-brødrene.

- Jeg har aldri sett dem, og kjente dem ikke igjen på bildene. Jeg har ikke sett mye aktivitet inn og ut fra leiligheten, men det har hendt at den har stått tom og at nye folk har flyttet inn, sier han.

Det er tre etasjer i leilighetsbygget. I første etasje bor det en familie, mens deler leies ut.

- Forrige tirsdag kom vi ikke engang inn i nabolaget, sier han.

NABO: Daniel Nix bor like over gata for leiligheten. Der har han bodd i tre år, men har aldri sett noe til  de mistenke terror-brødrene.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NABO: Daniel Nix bor like over gata for leiligheten. Der har han bodd i tre år, men har aldri sett noe til de mistenke terror-brødrene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Er du overrasket over at de som bodde her nå er de hovedmistenkte for terroren etter politiets store aksjoner?

- Det kan hende aksjonene her forstyrret planene og at angrepene kunne vært større i går, sier han.

Han beskriver nabolaget som rolig og mangfoldig.

- Ungene våre leker ute i gata og vi deler nøkler. Men skal du bo i en leilighet og skjule deg, er jeg ikke så overrasket om at man velger å leie leilighet her. Dersom man ikke bråker, kommer ingen til å klage, sier han.

- Klarte ikke avverge
Khan Showkat Zaman har en dagligvarebutikk 100 meter fra leiligheten som nå knyttes til flere terrorister.

Den siste uke har politiet vært her dag og natt, forteller han. Likevel klarte de ikke å avverge gårsdagens angrep.  

- De har vært her hele tida og sperret av gatene. Vi har ikke visst så mye om hva som har skjedd, og jeg visste heller ikke at de terrormistenkte på flyplassen bodde her.  

NÆRBUTIKK: Khan Showkat Zaman har en dagligvarebutikk 100 meter fra leiligheten som nå knyttes til flere terrorister. Den siste uke har politiet vært her dag og natt, forteller han. Likevel klarte de ikke å avverge gårsdagens angrep.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NÆRBUTIKK: Khan Showkat Zaman har en dagligvarebutikk 100 meter fra leiligheten som nå knyttes til flere terrorister. Den siste uke har politiet vært her dag og natt, forteller han. Likevel klarte de ikke å avverge gårsdagens angrep. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Dagbladet viser ham et bilde av de to mistenkte.  

- Ja, jeg så disse på TV i går. Jeg tror de har vært på butikken min. Den ligger like ved, og de likte ikke belgiere, mens jeg er utlending, sier han. 
 
- Ikke sterke nok Han er overrasket og trist over alt som er skjedd i nabolaget den siste tida. For åtte dager siden løp politifolkene på hustakene i jakten på terrormistenkte.

Én ble da skutt og drept og to politifolk ble skadd. Salah Abdeslam skal imidlertid ha kommet seg unna. 

- Det er utrolig at politiet ikke passet på bakdøra under en så stor aksjon. Myndighetene i Belgia er snille og jeg har mye å takke dem for, men de er også for svake. Politiet er ikke sterke nok, mener Zaman, som har bodd 25 år i Belgia og opprinnelig er fra Bangladesh. 

Etterlyst 31 personer er bekreftet drept, og 250 personer ble såret i angrepene mot den belgiske hovedstaden i går, opplyser det belgiske krisesenteret ifølge avisa Le Soir.

To eksplosjoner rammet avgangshallen på flyplassen like før klokka 8 tirsdag morgen.

Overvåkingsbilder fra minuttene før eksplosjonene viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller.

Belgiske myndigheter mener den tredje terroristen på flyplassen løp fra stedet etter de to eksplosjonene. Han er identifisert som Najim Laachraoui (24), og er tidligere koblet til terrorangrepet i Paris i november.

En anonym kilde fortalte AFP mandag at politiet hadde funnet hans DNA på bombeutstyr brukt under massedrapet.

En drøy time seinere gikk det av en bombe på metroen i Brussel, like ved EUs hovedkvarter.

Hele Norges coronakart