Australia

Her boikotter Facebook alle nyhetsmedier

En ny lov i Australia vil tvinge teknologigiganter som Google og Facebook til å betale dersom de skal viderebringe journalistiske saker. Den er den første av sitt slag i verden.

AUSTRALIA: Facebook har sperret alle nyhetsartikler for sine brukere i Australia. Foto: REUTERS/Loren Elliott
AUSTRALIA: Facebook har sperret alle nyhetsartikler for sine brukere i Australia. Foto: REUTERS/Loren Elliott Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den siste tida har Google framforhandlet avtaler med australske medier og blant annet Ruper Murdochs medieselskap News Corp. Avtalene innebærer at selskapet fra nå av skal betale journalistikk de distribuerer videre.

Facebook på sin side har i stedet valgt å nekte sine brukere i Australia å dele journalistikk.

Det hele skjer mens australske politikere planlegger en lov som vil tvinge teknologiganter til å betale for journalistisk innhold de i dag kan distribuere gratis.

VANSKELIG LINJE: Sjef i Facebook, Mark Zuckerberg, er tydelig hva han mener om sosiale mediers rolle rundt faktasjekk. Video: CNBC via AP Vis mer

- Misforstår

Facebook reagerer sterkt på lovforslaget.

- Det vil hindre utgivere og folk i Australia fra å dele eller se australske og internasjonale nyheter. Loven misforstår det grunnleggende forholdet mellom vår plattform og utgiverne som bruker det, heter det i en uttalelse fra Facebook, melder AP.

Samtidig varsler News Corp. som eies av den australsk-amerikanske Rupert Murdoch, at de de vil motta «betydelige betalinger» fra Google gjennom en treårsavtale.

TOMT: Facebook-sidene til australske medier opplever at alle innleggene deres blir fjernet. Foto: AP Photo/Rick Rycroft
TOMT: Facebook-sidene til australske medier opplever at alle innleggene deres blir fjernet. Foto: AP Photo/Rick Rycroft Vis mer

Avtalen omfatter blant annet innhold fra svære engelskspråkelige medier som Wall Street Journal og New York Post i USA, Times og The Sun i Storbritannia og The Australian og Sky News i Australia. Avtalen omfatter dekker både audio- og videoinnhold. News Corp. vil også få en andel av Googles reklameinntekter fra dette innholdet, melder nyhetsbyrået.

- De har stått fast for landet sitt og for journalistikken, sier toppsjef for News Corp., Robert Thomson, om australske politikere.

Også landets finansminister, Josh Frydenberg, er fornøyd. Han forteller at også statlige Australian Broadcasting Corp. nå er i forhandlinger og planlegger å bruke inntektene fra Google på regional journalistikk.

- Det er forhandlinger som foregår med alle de større og mindre aktørene for øyeblikket. Dette vil bidra til å opprettholde journalistikken i dette landet i åra framover, sier Frydenberg.

Reaksjoner

Nå vekker Facebooks grep reaksjoner. Selskapet har fra tidlig torsdag gjort det umulig å publisere lenker til nyhetsartikler eller å klikke seg inn på Facebook-sidene til nyhetsmedier fra hele verden.

Forbudet har også rammet flere nødtjenester i landet. Brann-, helse- og meteorologitjenester har fått problemer med Facebook-sidene sine. I tillegg er flere veldedige organisasjoner rammet, skriver NTB.

Samtidig er flere sider som jevnlig fremmer desinformasjon og konspirasjonsteorier, har ikke blitt rammet av forbudet, ifølge AFP.

Human Rights Watch beskriver blokkeringen som en «urovekkende og farlig utvikling».

- Facebook innfører alvorlige begrensninger og sensurerer informasjonsflyten til australiere, sier Elaine Pearson, som leder HRWs Australia-gren, ifølge nyhetsbyrået.

Også den australske regjeringen reagerer.

- Facebook tok feil. Facebooks handlinger var unødvendige, de var hardhendte og de vil skade selskapets ry her i Australia, heter det i en uttalelse fra finansminister Josh Frydenberg.

Telefon med Zuckerberg

Torsdag snakket Frydenberg med Facebook-gründer Mark Zuckerberg om situasjonen.

- I morges hadde jeg en konstruktiv diskusjon med Mark Zuckerberg fra Facebook. Han tok opp noen få gjenstående problemer med regjeringens forhandlingslov for nyhetsmedier, og vi ble enige om å fortsette våre samtaler for å forsøke å finne en vei framover, skriver Frydenberg på Twitter.

Kommunikasjonsminister Paul Fletcher gjør det også klart at regjeringen ikke vil snu i denne saken som følge av Facebooks reaksjon.

- Kunngjøringen fra Facebook - dersom de fortsetter å opprettholde denne posisjonen - vil selvsagt føre til at folk vil stille spørsmål ved troverdigheten til informasjonen man finner på plattformen, sier Fletcher til ABC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer