Her bomber britiske jagerfly Kadhafis styrker

Samtidig hevder landets utenriksminister at styrkene har trukket seg ut av Misrata, ifølge Sky News.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gjennom hele dagen vært harde kamper mellom styrker som er lojale mot Libyas leder Muammar Kadhafi og opprørere, da Kadhafi-lojale styrker igjen gikk til angrep på byen Misrata tirsdag.

Men sent tirsdag kveld kom meldingen fra Sky News om at Libyas utenriksminister sa at Kadhafis styrker har trukket seg ut av Misrata, men vil holde forsvarsposisjoner utenfor byen. Men det er bare Sky News som melder om dette.

CNNs Frederik Pleitgen meldte senere at viseutenriksministeren benekter at Libyske styrker har sendt raketter mot Misrata. Det er motstridende til det medier som befinner seg i byen melder.

Dersom utenriksministeren snakker sant om at styrkene har trukket seg ut av Misrata, er det et stort tap for oberst Kadhafi, etter at styrkene hans har beleiret byen i over sju uker. Men til tross for at han har satt inn en kraftig offensiv mot byen, med skarpskytere og bombeangrep, har opprørerne klart å kjempe i mot. Misrata, som er Libyas nest største by, har lenge vært den blodigste av de ulike slagmarkene i Libya.

Kadhafi mistet Benghazi, Libyas nest største by, i begynnelsen av borgerkrigen.

Diplomatisk offensiv Nå som han ifølge Sky News skal ha mistet sin tredje største by, er det kanskje ikke rart at han har igangsatt det som ser ut til å være en diplomatisk offensiv for å forsvare seg mot Natos bomber og få slutt på opprøret.

Tirsdag ba libyske myndigheter Den afrikanske union (AU) om å kalle inn til toppmøte for å drøfte den pågående NATO-offensiven. Libya vil blant annet ha klarhet i hvordan de vestlige luftangrepene skal håndteres, sa utenriksminister Abdelati Obeidi.

AU kritiserte tirsdag vestmaktene for å «undergrave» forsøkene på å løse konflikten i Libya.

Bombevideo Samtidig som nyheten om at styrkene hadde trukket seg ut av Misrata slapp forsvarsdepartementet i Storbritannia ut en video som viser britiske jagerfly på bombetokt i Libya. Blant annet ser man i videoen at flyene bomber kjøretøy tilhørende Kadhafi i nærheten av Misrata datert 24. april.

Videoen viser også at jagerflyene av typen Typhoon og Tornado bomber pansrede militærkjøretøy og rakettramper på ulike steder i landet.

I tillegg til at det har vært harde sammenstøt i Misrata har det også vært harde kamper rundt byen Kabao, som ligger rundt 50 kilometer øst for Nalut ved grensa til Tunisia, og i landsbyene Thlat og Kherba. Ifølge vitner ble 45 regimelojale soldater drept og 17 tatt til fange. Også to opprørere skal være drept i kampene, forteller lokale innbyggere.