VOLDSOM BOMBING: De over to millioner innbyggerne i Gaza opplever voldsom bombing: Israel har bombet «over hundre mål over hele Gaza», mens militære grupper i Gaza skjøt ut over 370 raketter inn i Israel. Dette er den verste voldsspiralen siden krigen i 2014. Foto: Bashar Taleb / Afp / Scanpix
VOLDSOM BOMBING: De over to millioner innbyggerne i Gaza opplever voldsom bombing: Israel har bombet «over hundre mål over hele Gaza», mens militære grupper i Gaza skjøt ut over 370 raketter inn i Israel. Dette er den verste voldsspiralen siden krigen i 2014. Foto: Bashar Taleb / Afp / ScanpixVis mer

Bombing av Gaza

Her bombes Hamas' tv-stasjon i stykker

Før forhandlingene om en Gaza-løsning får fortsette i Egypt, angriper Israel og militante palestinere hverandre i det som er den verste voldsspiralen siden 2014.

Nok en gang strømmer bildene av voldsomme eksplosjoner og ruiner ut av Gaza-stripa, i tillegg til at palestinske militante skyter hundrevis av raketter inn i Israel. Minst seks palestinere er drept, i tillegg til at en person i Israel mistet livet.

- Jeg tror disse gruppene i Gaza ønsker en slags avtale med Israel, lik den som Hizbollah har i nordområdene: De vil ha en slags terrorbalanse, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

Hemmelig operasjon

Den nye voldsbølgen i Gaza startet søndag. Israelske spesialsoldater gjennomførte en hemmelig spesialoperasjon, men ble oppdaget. Sju militante palestinere, inkludert en Hamas-sjef, ble drept. Det ble også ett av medlemmene i den israelske spesialenheten.

Det førte til at palestinske militante sendte over 370 raketter inn i Israel. En person døde og over 70 israelere er skadd. Israel svarte med voldsom styrke og har ifølge den israelske hæren bombet over hundre mål over hele Gaza. Minst tre palestinere er skadd.

SKADD: En israelsk kvinne ble skadd da huset hennes ble truffet av en av de rundt 400 rakettene som ble sendt fra Gaza og inn i Israel. Foto: Gil Cohen-Magen / Afp / Scanpix
SKADD: En israelsk kvinne ble skadd da huset hennes ble truffet av en av de rundt 400 rakettene som ble sendt fra Gaza og inn i Israel. Foto: Gil Cohen-Magen / Afp / Scanpix Vis mer

- De palestinske militante som sendte ut rakettene visste at konsekvensene med å angripe vil være en massiv gjengjeldelse. Man leker veldig med ilden fra Gaza-siden nå, sier Tuastad.

Vold før forhandling

Den siste tida har det vært Gaza-forhandlinger i Egypt der Israel, Hamas, Egypt og Qatar forsøker å bli enige. «Gaza-volden er bare en ny voldsbølge på veien mot en langsiktig avtale», mener Haaretz-kommentator Zvi Bar'el.

- Man kan spekulere i at når en nærmer seg en avtale i forhandlingene, er det grupper i Gaza som har vært ivrige i å trekke i avtrekkeren. Islamsk jihad og Iran er veldig lite interessert i at Israel og Gaza skal få i stand en avtale nå, sier Tuastad.

Israel advarer palestinerne om å skyte ut flere raketter og sier at de vil «trappe opp» kampen mot Hamas. Samtidig sier Hamas' miltære ving at de er «klare for å utvide rakettutskytingen» fra Gaza.

Ber partene roe seg

FNs Midtøsten-sjef, Nickolay Mladenov ber både Israel og de militante palestinerne om å roe seg, samtidig som FN nå gjør alt de kan for å unngå at Gaza rakner fullstendig. De over to millioner innbyggerne har nesten ikke tilgang til rent vann, flertallet er avhengig av humanitær hjelp for å overleve og desperasjonen stiger.

- Alle i Gaza er preget av fortvilelse og frykt, men har også tilbøyelighet til å stå sammen. Hevnfølelsen vokser også fram for hver opptrapping. Det bidrar til at Hamas blir styrket i popularitet, mens Fatah på Vestbredden mister støtte og nærmest blir sett på som kollaboratører, sier Tuastad.

Han tør ikke å spå om det kommer til å bli en enda større opptrapping i voldsspiralen.

- Men det er opp til Israel om de skal gjennomføre en massiv aksjon eller ikke. På Gaza-siden tror nok jeg det er lett å gå tilbake til normalen, sier Tuastad.

Tirsdag ettermiddag melder Haaretz at palestinske fraksjoner har gått med på en våpenhvile, etter Egypts ønske.

VOLDEN FORTSETTER: Israel har gjennomført over 100 bombeangrep over hele Gaza. Her er skuelystne ute og inspiserer skadene. Foto: Zuma Press / Scanpix
VOLDEN FORTSETTER: Israel har gjennomført over 100 bombeangrep over hele Gaza. Her er skuelystne ute og inspiserer skadene. Foto: Zuma Press / Scanpix Vis mer

.