Her bor 60 med sopp i taket og forurenset drikkevann

Slik lever 60 asylsøkere. Nå trues mottaket med stengning og dagsbøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||VERDAL (Dagbladet): Nå har driverne av Vaterholmen asylmottak i Verdal ei uke på seg til å bedre forholdene om de vil unngå bøter eller stenging av mottaket.

Sopp i tak og vegger i dusjen, uhygieniske forhold på kjøkkenet, svært dårlig inneklima og ecoli-bakterier i drikkevannet er noen av forholdene kommunelege Kurt Kvenild påpekte i sin rapport allerede i begynnelsen av april.

Totalt uegnet Kommunelegen konkluderer med at den gamle militærforlegningen er uegnet som bolig for mennesker.

— Folk blir syke av å bo her, og mange har gitt opp håpet, forteller beboer Alem Gonta.

— I flere måneder har vi fått løfter om at vi alle skal få flytte herfra, men ingenting har skjedd, sier han.

Han viser oss dusjrommet der vegger og tak er dekket av sopp.

SOPP I VEGGER OG TAK: Det er elendige boforhold ved asylmottaket og sopp i vegger og tak. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
SOPP I VEGGER OG TAK: Det er elendige boforhold ved asylmottaket og sopp i vegger og tak. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet Vis mer

I det lille kjøkkenet er det trengsel når alle skal lage mat. To av de fire komfyrene virker ikke, rommet er nedslitt med avskallet maling og inngrodd fett. Mange bruker soverommene til å forberede maten, i påvente av å slippe til ved komfyrene.

Forurenset drikkevann Etter at hovedhuset i Vaterholmen brant ned for fem måneder siden, ligger brannruinene fortsatt der.

Nedenfor ruinene står tanken som beboerne må hente drikkevann fra. Det tok fire måneder fra ecoli-bakterier ble påvist, til de fikk tilkjørt rent vann fra Verdal sentrum.

Beboerne føler seg isolerte og glemt av omgivelsene. Stedet ligger flere mil fra sentrum, i et dalføre med høye fjell på begge sider, og har verken mobildekning, fasttelefon
eller Internett.

— Vi har ingen mulighet til å kontakte familien. Vi har ikke engang en nødtelefon for å ringe ambulanse om noe skulle skje, sier Matovo Ram.

Vil vekk Mottaksleder Lars Gunnar Marken sier at målet er å komme seg bort fra Vaterholmen fortest mulig, men han er fortvilt over politikerne som i forrige uke sa nei til
å omdisponere en bygning på industriområdet til boligformål.

— De skylder på brannfaren. I realiteten har de gitt etter for hatske og rasistiske innspill fra både næringsliv og privatpersoner som ikke vil ha oss her, hevder mottakslederen.

BOR DÅRLIG: Skitne vegger og gulv på kjøkkenet, vann på gulv på toalettene, dårlig inneklima, vann som ikke er godkjent som drikkevann, og el-anlegg med feil og mangler. Dagbladet ble vist rundt av f.v.) Matovu Ram, Gatohun Beyane, Addis Berhanu og Dachasa Guta.
Foto: Ole Morten Melgård.
BOR DÅRLIG: Skitne vegger og gulv på kjøkkenet, vann på gulv på toalettene, dårlig inneklima, vann som ikke er godkjent som drikkevann, og el-anlegg med feil og mangler. Dagbladet ble vist rundt av f.v.) Matovu Ram, Gatohun Beyane, Addis Berhanu og Dachasa Guta. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

I mars gjennomførte UDI tilsyn ved asylmottaket i Verdal, uten å besøke den omstridte leiren på Vaterholmen. Etter møter med de ansatte ble det konkludert med at «beboerne på mottaket er godt ivare tatt».

Fungerende regiondirektør Mette Moen Baatvik i UDI tror ikke en fysisk befaring ville gitt andre konklusjoner i tilsynsrapporten.

— Vi er klar over at situasjonen på Vaterholmen ikke er tilfredsstillende, og er i daglig dialog med mottaksledelsen for å finne en løsning på situasjonen, sier direktøren.

HÅPER PÅ BEDRING: Alem Gonta og Gatohun Beyane (t.h.). Foto: Ole Morten Melgård.
HÅPER PÅ BEDRING: Alem Gonta og Gatohun Beyane (t.h.). Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer