Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her bor de som har søkt asyl i Norge

Ifølge Dagbladets kart er det i nord og på Østlandet det bosettes flest av dem som søker asyl i Norge.

ASYLKART: Asylsøkere som kommer til Norge blir plassert i mottak ulike steder i landet. En oversikt som Dagbladet har laget viser hvilken kommune som har flest personer på mottak. Grafikk: Khan Farooq og Kjell Erik Berg.
ASYLKART: Asylsøkere som kommer til Norge blir plassert i mottak ulike steder i landet. En oversikt som Dagbladet har laget viser hvilken kommune som har flest personer på mottak. Grafikk: Khan Farooq og Kjell Erik Berg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den rekordstore flyktningstrømmen til Norge har skapt et enormt press på mottaksplassene i landet. I forrige uke kom 1867 asylsøkere til Norge, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI). Det er en liten nedgang fra 2000 uka før, men nesten like mange som i de fire første månedene i år til sammen.

I gjennomsnitt har det kommet 2875 asylsøkere de siste tre månedene og i forrige uke bodde 22 125 personer i ulike typer asylmottak i landet.

Dagbladet har laget en oversikt over mange personer som bor på ulike asylmottak i Norge per september 2015. Tallene for oktober blir ikke publisert før neste måned, og den kontinuerlige asylstrømmen til Norge gjør at tallene på antall beboere i alle mottak har økt generelt. Derfor viser ikke oversikten hvor mange personer som bor i de ulike mottakene per i dag.

Indre Østland størst Mottakene er fordelt på seks regioner, og region Indre Østland er regionen med flest beboere ifølge oversikten. 5538 beboere var bosatt i regionen, og Våler kommune er den kommunen i regionen og landet for øvrig med flest beboere, mens Gjerstad er den kommunen med mottak med færrest beboere. I Våler bor det 728 beboere på mottak, mens mottaket på Egdehall i Gjerstad bare har 30 beboere.

Økningen har også vært stor i nord i landet, og behovet for mottak er sterkt økende, opplyser UDI. Forrige uke ankom en av fire asylsøkere Norge via Storskog. Nord er også den regionen som er nest størst med 3655 beboere, tett etterfulgt av region Sør som har 2411 beboere på mottak.

Regionen med færreste beboere plassert på mottak er region Øst. I denne regionen bor 1339 beboere hvor Oslo kommune huser nærmere halvparten med sine 621 beboere.

Behov for 15000 plasser På toppen av dette opplyser UDI at det er behov for 15 000 nye mottaksplasser for asylsøkere i tiden framover. Det betyr at det trengs mellom 80 og 100 nye mottak. UDI-direktør Frode Forfang ber derfor kommunene om å fatte raske beslutninger om mottaksplasser.

- Vi har et stort behov for raske beslutningsprosesser slik at vi raskt får de mottakene vi trenger. Vi har et stort behov for akuttløsninger fram til langvarige, sa han til NTB.

UDI anslår at det vil komme mellom 20 000 og 25 000 asylsøkere til Norge i år. Det er over dobbelt så mange som kom til landet i fjor. I løpet av 2014 kom det totalt 11 480 asylsøkere til Norge.

I høst er det opprettet 5288 midlertidige plasser og i snitt betaler staten 790 kroner døgnet for en midlertidig plass. Forfang mener slike løsninger blir for dyre.

- Vi er nødt til å tilby nøkterne og standardiserte mottak. Fram til nå har vi benyttet en del hotell-løsninger, flere enn vi egentlig har lyst til, så vi håper heller å kunne benytte andre løsninger. For eksempel store haller med plass til mange sengeplasser.

Fem ganger så mange enslige asylbarn Av dem som har kommet er det flest syrere, men det har også vært en økning av familier og enslige voksne fra Afghanistan. I sine oppdaterte prognoser for asylanttilstrømmingen til Norge, venter UDI nå at det vil komme 4500 enslige, mindreårige asylsøkere i år og 5500 neste år.

Det er fortsatt flest enslige, mindreårige asylsøkere fra Afghanistan. I tillegg kommer mange fra Syria og Eritrea.
Opp mot 1000 av barna som kommer alene, vil i år være under 15 år. Neste år vil denne gruppen trolig være over 1200 personer.

Totalt ligger det dermed an til at det kommer rundt fem ganger så mange enslige asylbarn under 15 år som det regjeringen har lagt
til grunn i sine budsjetter.

- Tallet kommer til å bli høyere enn vi tidligere har oppgitt, sannsynligvis med god margin, mener Forfang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!