ETT AV DE VERSTE OMRÅDENE: Brugata trikkestasjon er et av stedene hvor lommetyvene slår til oftest. Ingrid Nordheim reiser fram og tilbake til Brugata hver eneste dag. - Jeg burde kanskje bli litt mer forsiktig, sier hun. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ETT AV DE VERSTE OMRÅDENE: Brugata trikkestasjon er et av stedene hvor lommetyvene slår til oftest. Ingrid Nordheim reiser fram og tilbake til Brugata hver eneste dag. - Jeg burde kanskje bli litt mer forsiktig, sier hun. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Her bør du passe ekstra godt på verdisakene dine

Se oversikten over de verste områdene for lommetyverier i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten 15 000 tilfeller av lommetyveri ble anmeldt i Oslo i fjor.

Lommetyveri er den største lovbruddskategorien i hovedstaden, og antallet anmeldelser i fjor er det største noensinne, opplyste politimester Anstein Gjengedal på en pressekonferanse i går.

Ferdes du på kollektivknutepunkter eller er aktiv i hovedstadens uteliv, bør du være særlig oppmerksom.

Her er det verst De verste områdene er langs Karl Johans gate fra Oslo S opp til Nationaltheatret, i området rundt Youngstorget og Rådhuset, samt i området rundt Majorstua t-banestasjon, ifølge politiet.

På Brugata trikkestasjon er også lommetyvene svært aktive.

- Jeg burde nok kanskje passe litt bedre på veska. Jeg slapper egentlig ganske godt av, sier Ingrid Nordheim (28).

Hun jobber på Youngstorget, og tar trikk eller buss til og fra Brugata hver dag. 28-åringen er ikke overrasket over at dette er et av de verste områdene i Oslo når det gjelder lommetyverier.

- Det er jo veldig mye folk her, så sånnsett er jeg egentlig ikke så veldig overrasket, sier hun.

Voldsom økning På gårsdagens pressekonferanse kom det fram at anmeldte forbrytelser i kategorien «grovt tyveri fra person på offentlig sted» økte med hele 45 prosent fra 2010.

Lommetyverier er i stor grad et storbyfenomen. Hele 73,3 prosent av disse forbrytelsene foregår i hovedstaden, og oppklaringsprosenten i Oslo er dårligst i hele landet.

Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, forklarte Dagbladet i går  at man, med henblikk på lommetyverier, grovt sett kan dele døgnet opp i to hovedbolker, med hvert sitt kjennetegn.

- Den første perioden er mellom 06 og 18. Da skjer det veldig mange lommetyverier på kollektivtrafikken, i aksen Gardermoen-Nationaltheatret-Lysaker, samt Nationaltheatret-Majorstukrysset, sier Hansen.

- Utrolig frekke Han forklarer at kollektivtrafikken, der folk står tett, er et mekka for lommetyvene.

- De er utrolig frekke. Noen åpner folks sekk på trikken helt åpenlyst, sier han.

Også bussene i hovedstaden er svært utsatt; hver dag advares passasjerene om at lommetyver er løs. Favorittobjektet er mobiltelefoner.

- Ofte skjer tyveriene når passasjerer går av eller på. Når folk dytter og presser, er det nesten umulig å oppdage at noen er på ferde i lommene dine, sier politimannen.

Spør om veien Den andre perioden er mellom 18 og 06. Da foregår tyveriene i hovedsak på utestedene, sier Hansen.

Han forteller at de kriminelle gjerne kommer inn på et utested og sveiper bordene i lokalet, på jakt etter henlagte lommebøker og mobiler. Og ofte får de napp.

- Folk er uforsiktige og legger fra seg mobilen på bordet. Da innledes ofte en avledningsmanøver, som å sette seg ved bordet og spørre om veien til f.eks. Holmenkollen. Samtidig legger de jakka oppå verdisakene dine - og når de går, er også lommeboka eller mobilen borte, sier stasjonssjefen.

KOLLEKTIVKNUTEPUNKTER: Oslo S er et av stedene hvor det skjer veldig mye nasking og lommetyverier.  Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
KOLLEKTIVKNUTEPUNKTER: Oslo S er et av stedene hvor det skjer veldig mye nasking og lommetyverier. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer