Her bor Helga Pedersen ulovlig

Innrømmer feil: - Dette er pinlig. Definitivt.

BOLIGEN: Ifølge Tana kommune bor fiskeriminister Helga Pedersen ulovlig i boligen hun og mannen kjøpte i Vestertana i 2005. Hun mangler den siste tillatelsen til å ta den i bruk etter at hun gjorde om hytta til bolig. Foto: Hans Arne Vedlog
BOLIGEN: Ifølge Tana kommune bor fiskeriminister Helga Pedersen ulovlig i boligen hun og mannen kjøpte i Vestertana i 2005. Hun mangler den siste tillatelsen til å ta den i bruk etter at hun gjorde om hytta til bolig. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TANA/OSLO (Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at fiskeriminister og Ap's nestleder, Helga Pedersen, bor ulovlig i huset hun og familien i dag bruker som bolig.

Hun og ektemannen mangler en siste godkjennelse, en såkalt ferdigattest eller en midlertidig brukstillatelse, for å bo lovlig i det 62 kvadratmeter store huset i fjæra i Vestertana.

Sommeren før hun ble statsråd i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering, kjøpte Helga Pedersen og mannen eiendommen de nå bor på. Der sto blant annet ei hytte på 50 kvadratmeter. Parets problem var at de ønsket å bruke hytta som bolig. Dette søkte de om, men fikk streng beskjed fra Tana kommune, i et brev datert 1. juli 2005, om at dette var uaktuelt før vann og avløp var sikret: «Etter det vi kjenner til har det aktuelle bygget verken innlagt vann eller avløp», skriver kommunen.

Det som bekymret kommunen var at hytta lå «innen for 100 metersbeltet til sjø» og befant seg på et landbruks- natur og friluftsområde, et såkalt LNF-område. I tillegg grenser eiendommen til et naturreservat, og Pedersen hadde søkt om å slippe kloakken ut i sjøen.

«Tana kommune vurderer avslag på søknaden om utslippstillatelse som omsøkt, da det er søkt om å føre infiltrasjonsvann direkte i sjø, men vi vil kunne tillate utslipp med infiltrasjon, dette på bakgrunn av at eiendommen grenser til Vestertana naturreservat», skrev kommunen i et høringsbrev til fylket 11. oktober 2005.
Lang prosess

Etter en over ett år lang prosess fikk paret 28. august 2006 godkjent påbygget og bruksendringen fra fritidsbolig til bolig. Men forutsetningen for godkjennelsen var at paret søkte kommunen skriftlig om en ferdigattest eller en såkalt midlertidig brukstillatelse før boligen ble tatt i bruk.

—Ja, det er brudd på loven at det ikke er gjort. Det er det som er faktum, at det ikke finnes en midlertidig tillatelse eller en ferdigattest, sier saksbehandler Bjørnar Andersen i utviklingsavdelingen i Tana kommune.

Seinere har Pedersen og ektemannen bygget på hytta for å gjøre den etter forskriftene mulig å benytte som bolig og sendte av gårde søknad med tegninger til et påbygg på 12 kvadratmeter. I dag er boligen på 62 kvadratmeter. Helga Pedersen har i en rekke intervjuer presentert denne boligen som familiens bosted.

Det er den samme typen attest som mangler hos Pedersen som tilfellet var hos tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga for at hun og familien, etter plan og bygningsloven, kunne ta i bruk et nytt tilbygg av boligen i Ås kommune.

I fjor sommer avslørte Dagbladet at daværende Sp-leder og statsråd, Åslaug Haga, hadde leid ut et stabbur ulovlig over lengre tid. Også hun manglet en ferdigattest eller en midlertidig brukstillatelse på boligen. Haga gikk av som statsråd og partileder, av helsemessige grunner, 19. juni i fjor.

Uten tillatelse
Dagbladet har en rekke ganger vært i kontakt med og også besøkt Tana kommune for å få alle byggesaksdokumentene på Helga Pedersens eiendommer i Vestertana.

Saksbehandler Bjørnar Andersen på utviklingsavdelingen har ikke kunnet framvise at Pedersen har skaffet seg den nødvendige attesten eller tillatelsen som trengs etter at bygningsarbeidet på hytta er gjennomført.

—Nei, det finnes ikke. Verken en ferdigattest eller en midlertidig brukstillatelse, sier han.

—Hvis Helga Pedersen og Erik Brenli har fått en av delene fra kommunen, skulle vel dette dokumentet være mulig å spore opp hos dere?

—Ja, det skulle det, sier Andersen.

—Alt er godkjent

Men Dagbladets Magasinet fikk høre noe helt annet under et besøk i juli i fjor for å portrettere Ap's nestleder, som skulle gifte seg:

«Vi har ikke noe stabbur. Vi har et naust som sto her da vi tok over. Det er ikke leid ut.»

«Så det er ingenting å slå opp på førstesida?»

«Nei. Alt skal være godkjent.»

I samme artikkel går det også fram at Pedersen og ektemannen «bygde ut nordfløyen med bad og et bitte lite soverom. Til sammen 62 kvadratmeter.»

I strandsonen

Flere jusseksperter er ikke i tvil om at den manglende dokumentasjonen er et brudd på regelverket.

—Ja, det er et brudd på regelverket. Hvis man tar huset i bruk uten en slik tillatelse, så kan myndighetene sette i gang en del tiltak, blant annet bøter. Papirene må være kommunen i hende, sier Thor Falkanger, jussprofessor ved Universitetet i Oslo, som uttaler seg på generelt grunnlag. Han er ikke kjent med noe unntak fra denne bestemmelsen.

—Ja, det er ulovlig i den forstand at det ikke er lov å ta i bruk den aktuelle delen av bygget før en slik ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse er på plass, sier en annen jussprofessor i hovedstaden, Kåre Lilleholt, som også har lest de mest sentrale dokumentene i saken. Han påpeker at bygningen det er snakk om ligger innenfor strandsonen, og at det derfor er gitt dispensasjon fra byggeforbudet.

—Da er det egentlig et byggeforbud. Det har jo denne regjeringen vært veldig opptatt av, sier han.
Kan få bøter

DETTE SA HUN I FJOR:  - Vi har ikke noe stabbur. Vi har et naust som sto her da vi tok over. Det er ikke leid ut. Alt skal være i orden.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
DETTE SA HUN I FJOR: - Vi har ikke noe stabbur. Vi har et naust som sto her da vi tok over. Det er ikke leid ut. Alt skal være i orden. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Kommunen kan følge opp de manglende papirene med bøter. Men selv synes Lilleholt det ikke er noe alvorlig lovbrudd.

—Det finnes nok en rekke slike saker i landet. Men de seinere åra har kommunene blitt langt strengere. Det er helt avhengig av hvor mye kommunen følger opp og hvor alvorlig de synes dette er. Formelt er det i strid med plan og bygningsloven å ta den nye delen av huset i bruk. Hun har oppfylt vilkårene for bruksendring, men hun står igjen med det formelle, at hun ikke har søkt om godkjenning på tilbygget, sier Lilleholt.

—Dette er pinlig
På spørsmål om det finnes en ferdigattest eller en brukstillatelse, slik kommunen krever i brevet datert 28. august 2006, sier hun følgende:

—Nei, det gjør ikke det. Det er jeg blitt gjort oppmerksom på i dag. Vi fikk en godkjennelse på en bruksendring og alle arbeidene som skulle utføres. Nå har jeg oppdaget at vi ikke har levert en ferdigmelding, sier Helga Pedersen til Dagbladet.

—I fjor, overfor Dagbladets Magasinet, hevdet du at alt var godkjent hva gjelder boligen og at det ikke var noe for Dagbladet å sette på forsida. Hvorfor sa du det?

—Fordi jeg var overbevist om at vi hadde fått alle papirene i orden. Men en ferdigmelding har vi altså ikke levert inn. Det var jeg altså ikke klar over da.

—Burde ikke du ha lært av avsløringene rundt Åslaug Hagas hus, stabbur og hytte i 2008?

—Jo, derfor har jeg vært ekstremt opptatt av at vi skulle ha tillatelsen i orden. Men en ferdigmelding fikk vi ikke til.

—Hva tenker du om det?


—Det er pinlig. Definitivt.

Sender søknad

Nå lover Pedersen å sende inn en søknad om en ferdigattest så fort hun kan.

—Jeg har i kveld funnet fram skjema, så nå skal jeg bare sjekke at vi har det vi skal ha fra rørlegger og de andre vedleggene. Jeg skal gå i gang med det i kveld, sier hun.

—Hva synes du om at du nå i lengre tid har bodd ulovlig, slik Tana kommune og eksperter sier?

—Det vi søkte om godkjenning til var tilbygget, men det sto i kommunens brev at det skulle leveres ferdigmelding, det burde vi selvsagt ha gjort.

Flyttet inn i 2005

Pedersen forteller at hun og familien allerede i sommeren 2005 flyttet inn i boligen.

—Vi tok det i bruk allerede da, ja. Så du vil sikkert spørre hvorfor vi gjorde det før vi fikk godkjent en bruksendring.

—Ja?

—Det henger sammen med at jeg hadde tjenestebolig som fylkesordfører. Etter regjeringsdannelsen hadde jeg statsrådsbolig i Oslo. Ifølge kommunen kan man benytte boligen som fast tilholdssted inntil seks måneder sammenhengende i året. Etter at jeg ble statsråd har det blitt lenge mellom hver gang, sier Pedersen og legger til:

—Nå vil jeg tippe at vi bruker boligen tre måneder i året.

—Når sto tilbygget ferdig?

—Det sto ferdig våren 2006. Det er tre måneder før vi fikk brevet fra kommunen med en godkjennelse av bruksendringen. Vi hadde da inntrykk av at saken var ferdig behandlet i november 2005. Vi hadde levert en forenklet byggemelding i 2005, og saken hadde vært oppe til høring i fylkeskommunen og Sametinget.

Dette sier loven

• Ifølge loven skal tilbygg og nye oppføringer på en eiendom godkjennes av kommunen før det tas i bruk, selv om man tidligere har fått byggetillatelse.

• Da skal kommunen utstede en ferdigattest etter søknad. Hvis ikke alle tiltak er ferdig, må man i stedet søke om en midlertidig brukstillatelse.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer