Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her bor pengemakten

609 millionærer på en bitte liten øy. Kartet viser hvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): På kartet over kan du se den geografiske fordelingen av landets 1000 største formuer, utfra årets ferske skattelister.

Det er en interessant oversikt fordi den viser hvor pengemakten er samlet i Norge. Ikke overraskende finnes de støste konsentrasjonene sørpå, med Trondheim, kystbeltet mellom Kristiansund og Ulstein på Nordvestlandet, Bergen, Oslo og Akershus på topp.

Nordpå er det langt mellom toppmillionærene. Bare to sogner til regionshovedstaden Tromsø. Og den aller nordligste på lista over veldig rike nordmenn heter Thorbjørn Mathisen og bor Havøysund i øykommunen Måsøy. Men man skal langt sørover for å finne øya med de feteste lommebøkene i landet.

Gulløya
Nesøya i Asker kommune er trolig det stedet i Norge med mest pengemakt samlet på ett sted. 21 av landets 1000 mest formuende har sine postkasser på den omlag tre kvadratkilometer store øya i indre Oslofjord.

FORMUEKONGEN Kronprinsregent Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hilser på administerende direktør Marius Varner i Varner-gruppen  før en næringslivsmiddag på Skaugum. Den rikeste Varner-broren har en formue på 1,2 milliarder kroner. På Nesøya i Asker er han rikest blant 609 millionærer. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FORMUEKONGEN Kronprinsregent Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hilser på administerende direktør Marius Varner i Varner-gruppen før en næringslivsmiddag på Skaugum. Den rikeste Varner-broren har en formue på 1,2 milliarder kroner. På Nesøya i Asker er han rikest blant 609 millionærer. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Tilsammen forvalter de 21 en felles formue på svimlende 6,5 milliarder kroner. Men de er slett ikke alene om å være rike på øya. 609 av Nesøyas omlag 4700 innbyggere har millionformuer. Og 270 nesøyinger er oppført med en inntekt på over millionen i fjor.

Kombinasjonen gjør også Nesøya til en gullgruve for skatteetaten og Asker kommune. De 81 første på listen betaler over millionen i skatt.

ELDST MEN MINST: Av de tre Varner-brødrene på Nesøya er eldstemann Petter (47) den med minst formue. Men 849 millioner kroner holder til tredjeplass på Nesøya. Foto: Ole C.H. Thomassen
ELDST MEN MINST: Av de tre Varner-brødrene på Nesøya er eldstemann Petter (47) den med minst formue. Men 849 millioner kroner holder til tredjeplass på Nesøya. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Dressmann-brødrene troner
Rikest på øya er klesmilliardær Stein Marius Varner (44), tett etterfulgt av sine brødre Joakim (36) og Petter (47) Varner. Tilsammen forvalter Dressmann-brødrene en formue på 3 234 110 562 kroner, og betalte 29 millioner i skatt. 28 678 040 kroner i skatt.

Men ingen av brødrene tjener mer enn toppkonsulent Tore Myrholt (52), som med sine 19 millioner i inntekt slår alle sine medborgere på Nesøya. Det holder imidlertid bare til en tredjeplass i millionærkommunen Asker, slått av Peter Anders Øye (45) og John Markus Lervik (40). De tjente henholdsvis 34 millioner kroner og 60 millioner kroner i fjor.

BEMIDLET VERFTSFAMILIE: 
Konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulsteinkosnernet leder verftsvirksomheten som har gjort Ulstein-slekten styrtrik siden bestefaren startet skipsbygging i 1917. 
Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX


Ill til innenriks helgesak fra NTB
BEMIDLET VERFTSFAMILIE: Konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulsteinkosnernet leder verftsvirksomheten som har gjort Ulstein-slekten styrtrik siden bestefaren startet skipsbygging i 1917. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX Ill til innenriks helgesak fra NTB Vis mer

Verftsmillioner blir i bygda
Men Nesøya er slett ikke den eneste øya i Norge der rike har søkt sammen. Ulsteinvik på Hareidlandet huser 15 av landets 1000 rikeste, hvorav 13 tilhører verftsfamilien Ulstein. Ulstein-familien kaprer 22 av plassene på lista over de 100 største formuene i Ulsteinvik.

10 på lista tilhører Kleven-familien som også holder verftstradisjonene i hevd på øya.

TJENTE MEST: Selv om Ulstein-slekten dominerer formuetoppen i Ulsteinvik, er det tidligere Odim-sjef Jogeir Romestrand som både tjente og skattet mest.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
TJENTE MEST: Selv om Ulstein-slekten dominerer formuetoppen i Ulsteinvik, er det tidligere Odim-sjef Jogeir Romestrand som både tjente og skattet mest. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer

Men mest skatt til Ulstein kommune betalte Jogeir Romestrand (47) med sin skatteseddel på 17 millioner kroner. I sommer gikk han av som toppsjef i Odim etter 24 år i selskapet.

Du kan selv søke i kartet for å se hvem fra formuetoppen som er nærmest ditt distrikt. Klikk på kandidatene for å få mer informasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media