Her border iranske styrker oljetankeren

Tok seg om bord i «Stena Impero» via helikopter.

HORMUZSTREDET: En video fra det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Fars News viser hvordan iranske spesialstyrker tok seg om bord i den svenskeide oljetankeren i Hormuzstredet fredag kveld. Video: Fars News Vis mer

Den svensk-eide oljetankeren «Stena Impero» ble fredag ettermiddag oppbrakt av den iranske Revolusjonsgarden og ført inn til havn på iransk side av Hormuzstredet. Skipet skal nå ligge i havnebyen Bandar Abbas.

Det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Fars News publiserte lørdag en video som viser hvordan gardistene tok kontroll over oljetankeren.

I videoen ser man at en rekke maskerte soldater tar seg over i «Stena Impero» fra et helikopter.

Videoen er filmet både fra innsiden av helikopteret og fra en båt som ligger i stredet.

Kontakt med besetningen

Den London-registrerte tankeren hadde 23 personer om bord da Revolusjonsgarden bordet den. Stena Bulks administrerende direktør Erik Hånell sier til nyhetsbyrået TT at det har vært indirekte kontakt med besetningen.

- Det var en indirekte kontakt som bekreftet at det går bra med dem, noe som er en positiv nyhet for oss. De er det viktigste vi har. Men vi ønsker selvfølgelig direkte kontakt også, sier Hånell ifølge NTB.

Aksjonen mot den svenskeide tankeren sees i sammenheng med den iranske tankeren «Grace 1», som ble oppbrakt av britiske soldater utenfor Gibraltar 4. juli. Skipet ble tatt i arrest, og seilingsforbudet ble fredag forlenget med 30 dager.

En talsmann for Irans vokterråd, Abbas Ali Kadkhodaei, omtaler overfor Fars News aksjonen mot «Stena Impero» som en «gjensidig handling».

Myndighetene opplyste først at oljetankeren skulle undersøkes etter å ha kollidert med en fiskebåt. En annen forklaring skal ifølge Fars News være at skipet har «smuglet olje fra Iran».

Fordømmer

Utenriksminister Jeremy Hunt skriver på Twitter at han har vært i kontakt med den iranske utenriksministeren, og at han har uttrykt at han er «ekstremt skuffet» over det som har skjedd.

- Forrige lørdag forsikret Iran meg om at de ville dempe spenningen. Nå gjør de det motsatte. Dette må gjøres om til handlinger, ikke ord, hvis vi skal finne en løsning. Britisk skipstrafikk må og vil bli beskyttet, sier Hunt.

EU er også svært bekymret over hendelsen, og ber i en uttalelse om at skipet og mannskapet løslates umiddelbart, og at navigasjonsfriheten respekteres til enhver tid.

Både Tyskland og Frankrike har fordømt hendelsen.