Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her braste lokomotiv og seks vogner av sporet

Og togføreren kunne fortelle om det etterpå. Nordlandsbanen blir stengt i mange dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et langt stykke av Nordlandsbanen er ødelagt etter at et godstog sporet av mellom Rognan og Lønsdal i dag tidlig.

- Hadde det vært et persontog og ikke et godstog som hadde krølla seg nedover fjellsida der, så spørs det hvordan det hadde gått, sier frilansfotograf Ronald Jacobsen.

Meldte fra selv

Mannen bak spakene i toget kom utrolig nok fysisk helt uskadd fra dramaet.

- Vi er veldig, veldig glade for at han ikke ble skadd. Lokføreren kunne selv melde fra om det som hadde skjedd, sa vakthavende informasjonssjef Sintre Ånonsen i Jernbaneverket til Dagbladet.no tidligere i dag.

Godstoget tilhørte selskapet Cargonet.

- Man vil alltid være preget når det skjer noe sånt, men vi har rutiner for oppfølging av lokføreren, opplyser informasjonsdirektør Bjarne Wisth i godsselskapet.

Toget hadde ingen mulighet til å stoppe.

KAOS: Seks vogner ligger hulter til bulter ved den sammenraste skinnegangen etter den voldsomme avsporingen. Lenger framme klarte lokføreren seg, uten en skramme. Foto: RONALD JACOBSEN
KAOS: Seks vogner ligger hulter til bulter ved den sammenraste skinnegangen etter den voldsomme avsporingen. Lenger framme klarte lokføreren seg, uten en skramme. Foto: RONALD JACOBSEN Vis mer

- Han har fortalt at han så store steiner på skinnegangen, men et godstog er ikke noe man kan stoppe ved en rask oppbremsing, så avsporingen var uunngåelig, sier Wisth.

Store skader

Blant smadrede togvogner og en gigantisk steinblokk som hadde rast ned fra fjellsida kunne Jernbarneverket i ettermiddag konstatere at toglinja har fått voldsom juling.

- De seks vognene ligger virkelig hulter til bulter, mens lokomotivet har blitt stående rett vei etter avsporingen. Ti-femten meter nedenfor linja ligger en enorm steinblokk på omlag 130 kubikkmeter som har rast nedover og ødelagt sporet., sier informasjonssjef Dag Svinsås i Jernbaneverket til Dagbladet.no.

Han tror lokomotivet har klart seg gjennom en delvis ødelagt skinnegang, før vognene bak veltet og utførte de største ødeleggelsene.

- Dette vil ta flere dager. Først må vi rydde opp, så må skinnegangen repareres, opplyser Svinsås.

Stopper passasjertrafikk
Mens banen er stengt vil NSBs kunder bli transportert med buss forbi den ødelagte strekningen.

Nattogene vil bli innstilt mellom Bodø og Mo i Rana, regiontoget på strekningen Bodø-Trondheim vil bli innstilt mellom Fauske og Mo i Rana, og lokaltoget mellom Mosjøen og Bodø vil bli innstilt mellom Rognan og Lønsdal.

image: Her braste lokomotiv og seks vogner av sporet

- Dette vil ta tid, og vi tør ikke estimere når togene kan gå som normalt, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til Dagbladet.no