Her brenner politiet opp kokainbeviset

Kokainen de tre norske jentene skal ha forsøkt å smugle ut av Bolivia ble destruert i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COCHABAMBA (Dagbladet.no): Tre Samsonite-kofferter i forskjellige farger blir fraktet ut av bilene på narkotikapolitiets hovedkvarter i Cochabamba.

Inni ligger de elleve Adidas-bagene der politiet fant 22,5 kilo kokain i på Jorge Wilster International Airport mandag ettermiddag.

Det er fortsatt spor etter hvitt pulver i bagene, og de lukter sterkt av kaffe, som politiet mener kommer av at man har forsøkt å avlede lukten av kokain.

Tilintetgjort

Kokainen er imidlertid borte. Den ble brent opp i går formiddag.

- Narkotika som blir konfiskert skal tilintetgjøres den sjette dagen, sier avdelingsdirektør for narkotikasaker i Cochabamba, Lorena Millan, til Dagbladet.

Hun forteller at det er en del av prosedyren i narkosaker i Bolivia.

- Kokainen ble puttet i en tank og brent med propangass. Hele prosessen tok tre timer, sier hun.

POLITIET VISER FREM: Her går kokainpartiet på 22,5 kilo opp i røyk. Kokain ble puttet i en tønne og brent med propangass. Det er politirutine å destruere narkobeslag etter seks dager. Foto: Politiet i Cochabamba
POLITIET VISER FREM: Her går kokainpartiet på 22,5 kilo opp i røyk. Kokain ble puttet i en tønne og brent med propangass. Det er politirutine å destruere narkobeslag etter seks dager. Foto: Politiet i Cochabamba Vis mer

Tror de er skyldige

Advokatene til de norske jentene ble ikke informert om gårsdagens hendelser. Tilintetgjørelsen av stoffet fant sted samme dag som de tre smuglermistenkte nordmennene anket fengslingsavgjørelsen.

En dommer vil avgjøre ny høring i morgen, og det kan ta opptil ti dager før ankeavgjørelsen blir avgjort.

Lorena Millan tror ikke jentene kommer noen vei med anken sin.

- De kommer til å sitte i fengsel imellom 10 og 25 år, sier hun til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, oberstløytnant Milton Sanchez, er mer diplomatisk i sin vurdering når Dagbladet møter ham.

- Vi fant kvinnene med kokainen. Det er en sak for politiet akkurat nå. Så får etterforskningen gå sin gang, sier han.

- Mange bruker barn

Her brenner politiet opp kokainbeviset

På hovedkvarteret til narkotikapolitiet viser Sanchez cellene de norske jentene sov første natta i varetekt, natt til tirsdag.

- De ble veldig, veldig sinte da vi undersøkte koffertene deres på flyplassen, men de roet seg ned da vi kom hit, forteller han, og bekrefter også at toåringen måtte ha medisiner da hun hadde irritert hud og insektbitt.

- Vi har sett mange tilfeller der kvinner som smugler narkotika har brukt små barn for å framstå som uskyldige, sier Sanchez.

Personlige eiendeler

Førstesekretær ved ambassaden i Buenos Aires, Kjell Olav Haugen, som er i Cochabamba, sier til Dagbladet at jentene har fått overlevert en del av bagasjen sin i kvinnefengslet.

- Det er imidlertid begrenset hvor mange personlige eiendeler de har plass til der inne, sier han.

Klokka 10.50 lokal tid i går overleverte jentenes advokater anken på fengslingsavgjørelsen til myndighetene.

Førstesekretær ved ambassaden i Buenos Aires, Kjell Olav Haugen, besøkte jentene noen timer etterpå, og han sier de var ved langt bedre mot.

- De var i mye bedre humør enn i går, sier han til Dagbladet.

Han tror grunnen er at anken er levert og at presset i forhold til det er over.

- Nå får vi se hvordan saken går videre. Jentene er positive, sier Haugen.

Han vil ikke kommentere om lettelsen også skyldes at 21-åringen natt til i går skrev under en fullmakt for å få sendt sin to år gamle datter hjem til Norge.

Koffertene og Adidas-bagene vil bli hos narkopolitiet inntil videre. Bagasjelappene som fortsatt henger på de tre koffertene, er merket med «Oslo», og viser at de tre norske jentene skulle fly med selskapet TAM via Charles de Gaulle i Paris.

Så langt kom de ikke.

KOKAINPRØVE: Politiet tar en prøve av kokainen.
SKJULT ROM: Kokain tas ut av et skjult rom i kofferten laget av glassfiber.
KOFFERTENE: Dette er koffertene som de tre jentene ble stanset med.