PRISKRIG: I løpet av helga opplevde Namsos' innbyggere priskrig på drivstoff. Mandag økte dieselprisen fra 9,74 kroner per liter til 15,67. Foto: Dagbladet
PRISKRIG: I løpet av helga opplevde Namsos' innbyggere priskrig på drivstoff. Mandag økte dieselprisen fra 9,74 kroner per liter til 15,67. Foto: DagbladetVis mer

Drivstoffpriser:

Her brøt det ut vill priskrig, men ingen vet hvorfor

Mandag morgen var literprisen for diesel 9,74 kr i Namsos i Trøndelag. Mandag ettermiddag økte den til 15, 67 kr.

Plutselig ble Namsos' omtrent 13 000 innbyggere vitne til et dramatisk fall i drivstoffprisene denne helga. Mandag morgen kunne man fylle diesel for under 10 kroner per liter, men ingen vet eksakt hvorfor priskrigen brøt ut.

Det som gjør det hele enda mer mystisk, er at mens Namsos fikk en tidlig julegave, var prisene på et normalt nivå i nærliggende byer som Steinkjer, Levanger og Stjørdal.

Den særdeles lokale priskrigen har vart over en periode, ifølge Namdalsavisa som først omtalte saken. Fredag falt literprisen til 10,94 for diesel og 11,44 for bensin. Mandag viste pristavla 9,74 for diesel og 10,25 for bensin.

Til sammenlikning ligger Circle K og YXs veiledende priser på omtrent 16 kroner per liter for diesel og bensin.

- Norges laveste priser

Det betyr at dersom man hadde fylt 50 liter diesel i Namsos mandag morgen, ville man betalt 318 kroner mindre enn hva man hadde gjort om man hadde betalt veiledende pris.

- Det var Norges desidert laveste priser på bensin og diesel. Det er sjeldent prisene blir så lave som de ble i Namsos i helga, sier regionsjef for Trøndelag i Uno X, Thron Sperre Olsen, til Dagbladet.

- Hvorfor brøt priskrigen ut?

- Det har jeg ikke noe klart svar på, sier han, men forklarer hvorfor den utartet:

- Vi har folk ute som observerer priser kontinuerlig, og da vi oppdaget at de andre satte ned prisene, fulgte vi etter. For oss så spiller det ikke noen rolle hva grunnen til prisfallet er, men vi har et klart mål om å være billigst hele tiden - og det er vi helt kompromissløse på, sier Sperre Olsen.

Tapte penger

Regionsjefen innrømmer at de ikke tjente penger på den vanvittige priskrigen.

- Vi taper mye penger på å selge drivstoff til den prisen, men vi valgte å ha det gøy da, og tjene penger en annen dag.

Også pressetalsmann i Circle K, Knut Hansen, innrømmer at kundene kunne være mer fornøyde enn de som selgerne.

- På bensin tilsvarer avgift, inklusiv merverdiavgift, nesten 10 kroner. Så de som tjente på dette, var kundene lokalt i Namsos, sier han til Dagbladet.

Han forteller at prisene deres på det laveste lå på omtrent 10 kroner per liter for diesel og 10,50 for bensin.

Mulig årsak

Hansen er heller ikke sikker på den eksakte årsaken til hvorfor priskrigen i Namsos brøt ut, men sier at slike priskriger kan utløses av kampanjer, nyåpninger og lokale arrangementer.

Sperre Olsen nevner nyåpningen av en Uno X-stasjon på Hell i Stjørdal i sommer som et eksempel på styring av drivstoffprisene. Men heller ikke da var prisene så lave som de var i Namsos i helga.

- Drivstoffpriser er veldig synlige og enkelt for kunder å følge med på. Så når noen begynne å sette ned prisen, følger de andre etter, forklarer Knut Hansen i Circle K og fortsetter:

- Vi følger markedet i Norge og vet hvordan prisene beveger seg fra sted til sted. Vi har god oversikt over drivstoffprisene gjennom mange dyktige forhandlere som rapporterer om hvordan markedet er lokalt.

INNBRUDDSFORSØK: To personer prøvde å bryte seg inn på en bensinstasjon i St. Lucie, Florida, men mislykkes totalt. Nå er de etterlyst av politiet. Video: Facebook / Port St. Lucie Police Department Vis mer

- Tøff konkurranse

Heller ikke Erlend Føleide som er driftssjef i St1 Norge AS, energiselskapet som driver Shell-stasjonene i Norge, kan forklare hvorfor priskrigen brøt ut. Men har liknende forklaring som de to andre selskapene på hvorfor den eskalerte.

Han forteller at deres laveste prispunkt i Namsos i helga var på 9,74 per liter for diesel og 10,24 for bensin.

- Vi opplever at vi opererer i en bransje med tøff konkurranse. Vi mener at nettopp tøff konkurranse var årsaken til lave drivstoffpriser i Namsos nå i helga. Det er sjeldent vi ser så lave drivstoffpriser som dette, uttaler han i en e-post til Dagbladet.

Økt salg

Føleide kan fortelle om økt salg ved deres Shell-stasjon i Namsos i helga.

- Når drivstoffprisene blir så lave som de var i Namsos nå i helga så vi at salget økte, men den totale inntjeningen blir selvsagt lav, skriver han.

Foreløpig har ikke Dagbladet klart å komme nærmere svaret på hvorfor priskrigen brøt ut, men Knut Hansen i Circle K mener det er et sunnhetstegn.

- Jeg har opplevd friske priskriger tidligere også i løpet av de åra jeg har jobbet her. De kan like gjerne forekomme ute i distriktene som i storbyene. Det viser at det er sunn konkurranse i markedet, avslutter han.