Her brukes det norske FM-utstyret i Afrika

Malawi fikk de norske FM-senderne gratis. Plan International jubler over mulighetene til å forhindre barneekteskap.

FM-RADIO: Ved hjelp av norsk utstyr, kan innbyggerne i Malawi bruke radioen i langt større grad enn tidligere. Foto: Plan International Norge
FM-RADIO: Ved hjelp av norsk utstyr, kan innbyggerne i Malawi bruke radioen i langt større grad enn tidligere. Foto: Plan International NorgeVis mer

Norsk FM-utstyr er nå i bruk i Malawi.

Det var som en del av et bistandsprosjekt drevet av Plan Norge at mye norsk radioutstyr, inkludert 14 FM-transmittere, ble pakket i en container og sendt til Malawi i fjor. Utstyret er det samme som ble brukt til å drifte det norske FM-nettet før det ble slukket i desember i 2017.

Utstyret er nå tilbake i bruk, og Plan Norge forteller Dagbladet at nytteverdien i Malawi er stor. Det er ungdomskanalen Radio Timveni som nå bruker utstyret. Kanalen sender store deler av dagen, og drives av og for ungdommer.

I tillegg til ordinær radiovirksomhet, driver Timveni opplysningsarbeid rundt barneekteskap og barnegraviditeter i Malawi.

Barneekteskap

Plan Norge forteller at behovet for god radiodekning i Malawi er stort.

- Malawi er et fattig land, hvor mange ikke kan lese skikkelig. Radioen er helt avgjørende for å drive holdningsskapende arbeid. Radioutstyret fra Norge sørger for at Malawi har gått fra 40 til omtrent 100 prosent radiodekning, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Fra å ha ligget på topp ti-listen over land med høyest andel barneekteskap har Malawi nå forbudt ekteskap før fylte 18 år. Det er særlig dette forbudet Plan Norge håper det norske radioutstyret skal bidra til å spre informasjon om.

- Radio Timveni forteller unge i Malawi hva slags rettigheter de har i henhold til lovverket i landet, legger Partapuoli til.

FORNØYD: Kari Helene Partapuoli i Plan. Foto: Plan Norge
FORNØYD: Kari Helene Partapuoli i Plan. Foto: Plan Norge Vis mer

Fram til 2015 var lovlig alder for ekteskapsinngåelse i Malawi 15 år, dersom foreldrene samtykket.

- Det er fortsatt mange i Malawi som ikke er klar over at loven om barneekteskap ble endret, blant annet fordi de leser dårlig. Det viktigste Radio Timveni gjør, er å gjøre unge jenter i Malawi oppmerksomme på at de ikke kan giftes bort før de fyller 18 år, sier Partapuoli.

Betalte selv

Opp mot halvparten av jenter i Malawi blir giftet bort før de fyller 18 år, ifølge Plan Norge.

Dagbladet har tidligere fått opplyst at Telenor-eide Norkring, som driftet FM-nettet i Norge, selv betalte 90 000 kroner i transport for gi FM-utstyret til Malawi. Plan Norge betalte ikke Norkring for utstyret, men organisasjonen har bidratt med utgifter til installasjon og opplæring.

- Da Stortinget besluttet at FM-nettet skulle stenges er vi glade for at utstyret fremdeles kan være til nytte, og synes det er fint å kunne hjelpe Plan med deres viktige arbeid med å forhindre barneekteskap i Malawi, sa Norkring til Dagbladet i fjor.

Bra utstyr

Sommeren 2018 ønsket flere, blant annet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, å skru på FM-nettet i Norge igjen på grunn av uttallige klager om manglende DAB-dekning. Dette viste seg svært vanskelig blant annet fordi mye av utstyret var på vei til Malawi.

- Har Malawi bedre bruk for FM-utstyret enn Norge?

- At FM-nettet skulle slukkes har jo Plan Norge ingenting med - vår jobb er å drive fattigdomsbekjempelse. For oss har det vært viktig at utstyret vi sendte til Malawi ikke er dårlig. Heldigvis er FM-senderne relativt nye og fungerer godt, sier Partapuoli.

Hun beskriver arbeidet med Radio Timveni som et «kjempespennende prosjekt».

- Det er svært viktig arbeid som gjør at vi enkelt kan informere ungdom i Malawi om deres rettigheter og om lovverket i landet. Vi har stor tro på at det norske FM-utstyret vil utgjøre en forskjell i Malawi.

Sp vil fortsatt skru på FM-nettet

Senterpartiet står fast på at FM-nettet aldri burde blitt skrudd av. At noe av utstyret er i Malawi, ser partiet likevel på som uproblematisk.

- Det er hundrevis av FM-sendere igjen i Norge og selv om de 14 senderne som ble sendt til Malawi var nye og sterke sendere, så er det forholdsvis uproblematisk at de har kommet til god nytte i Malawi. Særlig siden det dessverre -foreløpig - ikke virker sannsynlig at regjeringen vil skru på FM-nettet for for eksempel NRK P1 igjen, noe vi i Senterpartiet har ønsket, sier Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet.

Hun legger til at at «Plan Norge -prosjektet i Malawi virker til å være et flott prosjekt», som ikke står i veien for å skru FM-nettet på igjen i Norge.

- Det er jo bra at senderne blir brukt på et godt formål. Meg bekjent er de 14 senderne ikke NRK sine, men sendere som de kommersielle radioaktørene som P4 benyttet seg av før slukkingen. Så de ville ikke vært essensielle om det hadde blitt aktuelt med gjenåpning av FM-nettet for P1 uansett.