TAR ALDRI SLUTT: Denne uka skulle det være våpenhvile i Syria, men innbyggerne i det opprørskontrollerte Aleppo opplever i stedet voldsomme bombetokter. Situasjonen i byen er prekær. Foto: Ameer Alhalbi / AFP Photo / NTB Scanpix
TAR ALDRI SLUTT: Denne uka skulle det være våpenhvile i Syria, men innbyggerne i det opprørskontrollerte Aleppo opplever i stedet voldsomme bombetokter. Situasjonen i byen er prekær. Foto: Ameer Alhalbi / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Borgerkrigen i Syria:

- Her brukes etsende og brennende våpen. Ingen av dem skiller mellom de 250 000 sivile og soldatene

Kampen om Aleppo raser. Det syriske regimet tror at massiv bombing kan gi dem tilbake kontrollen over byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
JOBBER IHERDIG: Jan Egeland jobber nå seint og tidlig for å få slutt på den massive bombingen av Øst-Aleppo. En politisk løsning er det eneste som kan stoppet blodbadet. Foto: Fatih Erel / Anadolu Agency / Scanpix
JOBBER IHERDIG: Jan Egeland jobber nå seint og tidlig for å få slutt på den massive bombingen av Øst-Aleppo. En politisk løsning er det eneste som kan stoppet blodbadet. Foto: Fatih Erel / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Denne uka skulle våpenhvilen inntre i Syria: Livsviktig humanitær hjelp skulle komme til de mange millioner hjemløse syrerne i Øst-Aleppo, Homs, Douma og andre byer og bydeler som har vært beleiret og bombet i måneder og år. Omsider skulle innbyggerne få senke skuldrene noen dager, med visshet om at det ikke ville bli noen bombing.

Sånn ble det ikke. I stedet har den opprørskontrollerte østlige delen av Aleppo blitt bombet massivt av russiske og syriske fly. Flere hundre sivile fryktes drept.

- Situasjonen ser verre ut enn noensinne, sier Jan Egeland.

Kamp om Aleppo

Han er FNs mann for humanitære saker i Syria, og jobber nå kontinuerlig for å få en slutt på den voldsomme bombinga av det opprørskontrollerte Aleppo i øst.

- Samarbeidet og tilliten mellom russerne og amerikanerne brøt sammen, og da gikk den syrisk-russiske siden i gang med det de mener kan bli sluttoppgjøret om kontrollen av Aleppo. Der er de tydelig villige til å bruke ethvert middel, sier Egeland.

Han fortviler, men nekter å gi opp. Håper og tror at forhandlinger vil føre til en ny våpenstillstand.

- Jeg har jobbet intensivt med dette i mange måneder, og er overbevist om at amerikansk-russisk lederskap er det eneste som kan få oss ut av dette, sier han.

- For mye å hevne

Etter hva Dagbladet erfarer, håper og tror det syriske regimet til Bashar al-Assad at de snart kan gjenvinne områdene i det østlige Aleppo ved voldsomme militære muskler, slik de har klart med bydelen Daraya (utenfor Damaskus) og Homs de siste ukene.

- Regjeringssiden tror de kan gjenvinne områdene i Aleppo, men vi mener det ikke er noen militær løsning. Hvis det ikke blir en politisk løsning, vil bare kampene fortsette, sier Egeland.

Han viser til at det vil være alt for mange grupper i Syria som har «for mye å hevne».

- Det er ikke mulig å gruse motstandskampen med blod, sier Egeland.

Etsende og brennende våpen

SPERRET INNE: Denne gutten og rundt 250 000 sivile i det østlige Aleppo opplever nå massiv bombing fra oven. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix 
SPERRET INNE: Denne gutten og rundt 250 000 sivile i det østlige Aleppo opplever nå massiv bombing fra oven. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix  Vis mer

Egeland er travel. Han er FNs mann i Syria når det gjelder å få inn humanitær hjelp. Med den massive bombingen, haster det. Egeland sitter i kontinuerlige samtaler med sine FN-team i både Syria og Tyrkia, i tillegg til å ha samtaler med både russere, amerikanere og FN-sjef Kofi Annan.

- Dette er helt forferdelig, og jeg er dypt inne i dette nå. Hvis vi lar bombingen fortsette, aksepterer vi at folkeretten og humanitær rett ruller hundre år tilbake. I Øst-Aleppo brukes enorme og eksplosive våpen som kan ta ned hele kvartal, sier Egeland.

Han fortsetter:

- Her brukes etsende og brennende våpen. Ingen av dem skiller mellom de rundt 250 000 sivile som er igjen i denne bydelen - og soldatene som gjemmer seg blant dem, sier Egeland.

Ingen unnskyldning

Denne uka skulle det være stille over Aleppo, sånn at FN og hjelpeorganisasjoner skulle få inn livsnødvendig humanitær hjelp til de sivile i østlige Aleppo og andre steder i Syria. Men så ble en hjelpekolonne bombet. Russerne og syrerne viste fram bilder av væpnede menn ved siden av hjelpekolonnene.

- Russerne og syrerne har rett i at det er uansvarlige og bevæpnede opprørere som blander seg med sivilbefolkningen i det østlige Aleppo, men det er likevel ingen unnskyldning for å bruke anti-bunker-våpen, som er enormt kraftige, og som ikke skiller mellom sivile og militære. Våpnene rammer de sivile hardere enn de få stridende som gjemmer seg blant dem, sier Egeland.

Tre FN-krav

FN ber nå om tre ting, ifølge Egeland.

1) Øyeblikkelig stans av bombingen - og våpenstillstand sånn at de rundt 250 000 innbyggerne i Øst-Aleppo kan få beskyttelse.

2) Gjentatte humanitære pauser hver uke, sånn at FN og hjelpeorganisasjoner får inn humanitær hjelp. Det står 40 lastebiler lastet med hjelp få kilometer unna, ved den syrisk-tyrkiske grensa.

3) En trygg korridor for å evakuere syke og sårede, som ikke får hjelp i det østlige Aleppo, der flere av helsefasilitetene er bombet.

By fylt med sinne

HENTER UT DØDE: Frivillige i De hvite hjelmene henter ut en gutt fra ruinene i Øst-Aleppo etter ett av de mange bombeangrepene i går. Foto: Syrian Civil Defense / Ap / Scanpix 
HENTER UT DØDE: Frivillige i De hvite hjelmene henter ut en gutt fra ruinene i Øst-Aleppo etter ett av de mange bombeangrepene i går. Foto: Syrian Civil Defense / Ap / Scanpix  Vis mer

Innbyggerne i det opprørskontrollerte Aleppo fortviler. De var utslitt allerede, og hadde sett fram til våpenhvile. Nå er alt verre enn noen gang.

- Er dette sivilisasjon? Å drepe kvinner, barn og gamle... Er dette russisk sivilisasjon og demokrati? Roper en innbygger i Aleppo, ifølge The Guardian.

De rundt 250 000 sivile som bor i den opprørskontrollerte østlige delen av Aleppo skal nå oppleve den mest voldsomme bombingen av byen siden den blodige borgerkrigen startet for over fem år siden.

- Alle som er igjen i ruinbyen er fylt opp av sinne... Gud forbann menneskeheten hvis dette er hva den har blitt, sier sykepleieren Baraa ifølge The Guardian.

Byen som ikke ville dø

Aleppo var kjent for å være byen som nekter å dø, og som var full av liv. Men siden august har forholdene gått fra vanskelig til ille til uutholdelig. De 250 000 sivile i det østlige Aleppo har vært beleiret i snart to måneder.

- Dette er så trist. Bombingen og massakrene slutter ikke. Verdens stillhet dreper oss, fortsetter sykepleieren Bara'a.

Aleppo var en gang var Syrias viktigste handelsby og økonomiske sentrum. Siden 1. august har mange hundre mennesker blitt drept og mer enn tusen mennesker er skadd. Håpet føles begravd. Levende.