Her bryter Christine loven

Arrestert etter å ha protestert mot tjæresandutvinning i Canada. - Følger samvittigheten, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gikk 12 Greenpeace-aktivister til aksjon mot tjæresandanlegget Aurora ved Fort McMurray i Alberta i Canada. Anlegget tilhører Syncrude, Canadas største oljeselskap.

Christine Tetlie (36) fra Nesodden var en av de 12 aksjonistene. Da Dagbladet.no snakket med henne i går kveld, satt hun og ventet på at politiet skulle komme og arrestere henne. Hun var da blitt anholdt av Syncrudes vakter.

- Nå sitter jeg på Syncrudes hovedkontor. Hva politiet gjør med oss, er uvisst, sa hun da.

I kveld forteller fungerende leder i Greenpeace i Norge, Bente Myhre Haast, at Christine og alle de andre demonstrantene ble arrestert.

- Jeg har ikke hørt noe i dag. Du har faktisk snakket mer med henne enn meg, sier Myhre Haast.

Dagbladet.no snakket med Tetlie på en av de andre demonstrantenes telefon. Den var da nesten tom for strøm. Hun var blitt pågrepet etter at hun sammen med en annen aksjonist hadde satt opp et dødningehodebanner.

- Vi plasserte det oppå et rør som spyr urenset olje ut i et svært basseng. Vi måtte ha på gassdrakter og fullt verneutstyr, og det var utrolig varmt, sier hun.

Dette er tredje gang Tetlie blir arrestert i demonstrasjoner.

- Man må følge sin samvittighet. Selv om det er ulovlig, betyr ikke det at det moralsk sett er ulovlig. Noen må si fra, ellers er det bare grådigheten som rår, sier hun.

- Er du overrasket over at dere ble tatt?

BRYTER LOVEN: Christine Tetlie (til ventre) fikk satt et banner på et av utløpsrørene på Syncrude-anlegget. Hun ble arrestert av kanadisk politi. Foto: GREENPEACE
BRYTER LOVEN: Christine Tetlie (til ventre) fikk satt et banner på et av utløpsrørene på Syncrude-anlegget. Hun ble arrestert av kanadisk politi. Foto: GREENPEACE Vis mer

- Nei, jeg hadde regnet med det, sier hun.

Greenpeace-aksjonistene prøvde å blokkere et rør som fører giftig avfall fra Syncrudes tjæresandsanlegg ut i et basseng. De rakk bare å sette opp noen bannere før vaktene avbrøt dem.

Ifølge Myhre Haast er stoffet i rørene som aksjonistene skulle blokkere, så giftig at de løper en risiko ved å gå så nær utløpet.

- Men risikoen er langt mindre for dem enn for de som bor i området, sier hun.

Dagbladet skrev første juli om at demokratenes presidentkandidat Barack Obama refser tjæresandutvinningen.

Han advarte da om at USA kan komme til å la være å kjøpe olje utvunnet fra tjæresand dersom han kommer til makten.

Dette kan påvirke StatoilHydro, som har kjøpt rettigheter til å utvinne olje av tjæresanden.

Oljeutvinningen i Alberta blir av flere miljøorganisasjoner blir den omtalt som den skitneste virksomheten noe norsk selskap er involvert i. Voldsom lokal forurensning fører blant annet til overhyppighet av kreft, sur nedbør og dårlig vannkvalitet. I tillegg fører oljeutvinningen til enorme klimautslipp.

Her bryter Christine loven

Oljeutvinning fra tjæresand er nemlig ekstremt energikrevende sammenliknet med vanlig oljeutvinning. Ifølge Wikipedia går det med 21 kilo CO2 å utvinne konvensjonell olje, mens det krever opp mot 125 kilo CO2 for å utvinne olje fra tjæresand.

I april døde 500 ender i bassengene som Greenpeace aksjonerte mot i går.

SKULLE STENGE RØR: Aksjonistene hadde som mål å stenge et av rørene som fører gift ut i en av dammene på Syncrudes anlegg i Alberta i Canada. Vaktene kom dem i forkjøpet.
ARRESTERT: Christine Tetlie fra Nesodden ble arrestert sammen med de andre demonstrantene.