KREVER ETTERFORSKNING: Et stort antall afghanske kvinner og menn fulgte i dag 27-årige Farkhunda til graven. Kvinnen ble brutalt angrepet, slått og brent av en gruppe menn som hevder kvinnen brente et eksemplar av Koranen. Men det finnes ingen bevis for koranbrenning, og stadig flere afghanere krever nå etterforskning av saken. Kvinner må også bli behandlet bedre, er beskjeden. Foto: Wakil Kohsar / AFP / NTB Scanpix
KREVER ETTERFORSKNING: Et stort antall afghanske kvinner og menn fulgte i dag 27-årige Farkhunda til graven. Kvinnen ble brutalt angrepet, slått og brent av en gruppe menn som hevder kvinnen brente et eksemplar av Koranen. Men det finnes ingen bevis for koranbrenning, og stadig flere afghanere krever nå etterforskning av saken. Kvinner må også bli behandlet bedre, er beskjeden. Foto: Wakil Kohsar / AFP / NTB ScanpixVis mer

Her bryter de afghanske kvinnene tradisjonen for å ære drepte Farkhunda (27)

Ble drept av mobb, beskyldt for å ha brent Koranen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre personer deltok da en afghansk kvinne som er identifisert som Farkhunda (27), ble begravet i dag, skriver BBC.

Hun ble banket til døde i Kabul, beskyldt for å ha brent et eksemplar av Koranen. Etter at hun var slått i hjel, ble hun brent og kastet i Kabul-elva.

Det var bare kvinner som bar båra, noe som skal være et klart brudd med afghansk tradisjon, ifølge BBC.

- Vil ha rettferdighet De frammøtte ropte krav om at drapsmennene måtte finnes og stilles for retten. 13 mennesker, inkludert 8 politifolk, er pågrepet etter drapet.

- I hvilken religion eller tro er det akseptabelt å drepe og brenne andre? Dette er en nasjonal sørgedag, og vi vil ikke være stille, sier en aktivist som identifiseres som dr. Alima, til nyhetsbyrået AP.

- Vi vil ha rettferdighet for Farkhunda, vi vil ha rettferdighet for afghanske kvinner. All urettferdigheten som begås mot afghanske kvinner er ikke akseptabelt, sier hun.

Politiet mener kvinnen var uskyldig i det hun var anklaget for.

- Jeg gikk igjennom dokumentene og bevisene igjen i går. Det er ingen ting som tyder på at hun brente den hellige Koranen. Farkhunda var uskyldig, sier politietterforskeren Mohammad Zahir ifølge AP.

Krever reformer Angrepet har gjort mange av den afghanske hovedstadens innbyggere rasende. Det brutale drapet sjokkerer mange afghanere, som de siste dagene har krevd rettferdighet og reform i Afghanistan.

DREPT: Det ble hengt opp bilder av kvinnen som er identifisert som Farkhunda under begreavelsen i dag. Foto: REUTERS / Mohammad Ismail / NTB scanpix
DREPT: Det ble hengt opp bilder av kvinnen som er identifisert som Farkhunda under begreavelsen i dag. Foto: REUTERS / Mohammad Ismail / NTB scanpix Vis mer

Kvinnens familie og naboer sier for øvrig at den 27 år gamle kvinnen ikke hadde noen psykiske lidelser, slik det ble hevdet etter drapet.

Afghanistans president, Ashraf Ghani, er nå i Washington på sitt første statsbesøk siden han ble president i september i fjor. Presidenten fordømmer drapet, kaller det for et «grufullt angrep» og ber om ny etterforskning av saken.

Barnebruder Situasjonen for de fleste kvinnene i Afghanistan er dårlig. Det er ikke uvanlig at jenter giftes bort når de er barn, de blir ofte behandlet dårlig og får ofte ikke gå ut av hjemmet uten en mannlig verge.  

En rekke politikere og byråkrater møtte opp i dagens begravelse, som ble sendt direkte på TV. 

Familien til Farkhunda får nå ekstra beskyttelse.

KREVER RETTFERD: Flere av de frammøtte krevde at de som drepte Farkhunda, må stilles for retten. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB Scanpix
KREVER RETTFERD: Flere av de frammøtte krevde at de som drepte Farkhunda, må stilles for retten. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB Scanpix Vis mer