Her bryter politiet ned okkupantenes barrikade

Romfolk og norske okkupanter forsøkte å barrikadere seg i toppetasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Namsmannen og politiet har kastet ut et større antall personer med rombakgrunn og en gruppe norske okkupanter fra Borgen-gården ved Middelalderparken i Oslo.

Aksjonen er nå over.

PÅ INNSIDA: Namsmannen skal kaste ut okkupantene. Foto: Øistein Norum Monsen
PÅ INNSIDA: Namsmannen skal kaste ut okkupantene. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Vi har bistått Namsmannen med en utkastelse på adressen. Det foregikk relativt udramatisk, sier politiets innsatsleder Geir Rye til Dagbladet.

Barrikade I den øverste etasjen i den rivningsklare bygården hadde tre nordmenn og fire rumenere barrikadert seg bak en dør ved hjelp av skap og andre tunge gjenstander i et forsøk på å holde politiet ute.

Politiet hadde møtt opp med 20-30 tjenestemenn og hadde ikke store problemer med å komme seg gjennom barrikaden.

Etter utkastelsen samlet 40-50 personer med rombakgrunn seg ved Borgen, for å protestere mot utkastelsen.

- Vi er over 200 som har bodd her og brukt det som sovested. Det er det beste stedet vi har bodd på, vi har ikke noe annet sted å være, sier rumenske Laurent til Dagbladet.

SKAL KASTES UT: Det har bodd et antall personer med rombakgrunn i bygget, de skal nå kastes ut. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKAL KASTES UT: Det har bodd et antall personer med rombakgrunn i bygget, de skal nå kastes ut. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det er Jernbaneverket som har krevet utkastelsen, da den nye Follobane vil gå over tomta. De har fått medhold hos Oslo byfogdembete. Kjennelsen kan du lese her.

Rolig Okkupasjonen startet 7. april. Ifølge byfogden var det opprinnelig 20 personer som flyttet inn, men antallet skal ha økt kraftig etter hvert.

- Jernbaneverket opplyser at det forrige helg flyttet inn en større gruppe rom-folk i bygget. Okkupantene har videre invitert publikum til  flere arrangement i bygget, blant annet konsert og åpent hus i førstkommende helg. Derved slippes det inn i bygget og på tomten en rekke andre mennesker som ikke har samme bevissthet om sikkerheten og farene i et slikt nedrivningsklart bygg, heter det i kjennelsen.

- Kulturhistorie Jernbaneverkets motpart i byfogd-behandlingen kaller seg Lokalt brukerstyrt kulturhus Borgen. De argumenterte mot utkastelsene ved å hevde at «Borgen har en lang kulturhistorie i lokalmiljøet i Gamlebyen, både som jernbaneverksted og de siste 20 årene som kunst- og kulturverksted».

BEBOERE: Personene som har slått seg ned i bygården skal kastes ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEBOERE: Personene som har slått seg ned i bygården skal kastes ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

De kaller Borgen «en viktig del av Gamlebyens kulturarv og er et elsket landemerke for lokalmiljøet». De mener rivning av Borgen ikke har fulgt en rettmessig og demokratisk fremgangsmåte, og dermed er ulovlig. De fikk ikke byfogden med seg på dette. De fikk heller ikke medhold i at gruppen hadde rett til å bo i huset med henvisning til EMK artikkel 8 om rett til husfred og privatliv og hjem.

Personene bak okkupasjonen sendte for øvrig seint i går kveld ut en pressemelding, hvor de opplyste at Borgen-beboerne «ønsker å synliggjøre sin situasjon og sitt tilbud om å betale markedsleie for å bo i Oslo».

UTKASTING: Pressen fikk slippe inn, men namsmannen vil ha folk ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
UTKASTING: Pressen fikk slippe inn, men namsmannen vil ha folk ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Beboerne ønsker å tilby markedsleie for å bo i Oslo. De ca ca 120 beboerne på Borgen kan alene betale minst 180 000 kroner per måned for å bo. De gjentatte ganger forsøkt å få leie bolig i Oslo uten å få det til. Deres konklusjon er at de er diskriminerte og utestengt fra markedet, het det i pressemeldingen.

BRUKT SOM HJEM: Byfogden mener forholdene er brannfarlige og har gitt Jernbaneverket medhold i at beboerne må kastes ut. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BRUKT SOM HJEM: Byfogden mener forholdene er brannfarlige og har gitt Jernbaneverket medhold i at beboerne må kastes ut. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
RIVNINGSKLART: Borgen ligger på området der den nye Follobanen er planlagt. Foto: Øistein Norum Monsen
RIVNINGSKLART: Borgen ligger på området der den nye Follobanen er planlagt. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer