Her bryter rederiet myndighetenes oppfordring

Norsk rederi eksporterer fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et rederi eid av en norsk familie eksporterer fosfat fra det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara, og trosser dermed UDs råd, og ønskene til både eksilregjeringen og representanter fra den okkuperte befolkningen.

Tirsdag denne uken la «Bulk Saturn» til i New Zealand med 35 000 tonn fosfat. Lasten kom fra Vest-Sahara, skriver Norwatch. Skipet er registrert på det britiske rederiet Gearbulk, hvor den norske familien Jebsen eier 60 prosent.

- Det norske selskapet frakter tyvgods. Jebsen profitterer på okkupasjonen, sier den saharawiske menneskerettighetsaktivisten og tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach til Norwatch.

Vest-Saharas eksilregjering anklager Marokko for plyndring, og mener fosfateksporten bidrar til å finansiere videre okkupasjon. Norske myndigheter oppfordrer næringslivet til å holde seg unna det okkuperte området, men de har ingen mulighet til å sanksjonere mot dem som velger å ikke lytte.

Ekskludert fra Oljefondet

Da det for to år siden ble kjent at det norske gjødselselskapet Yara hadde importert fosfat fra Vest-Sahara, ble importen stanset på dagen. I 2005 ekskluderte Finansdepartementet det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee fra oljefondet for å ha lett etter olje i Vest-Sahara.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer