- Her brytes menneskerettighetene hver eneste dag

Forholdene er nå verre enn noensinne i den overfylte Moria-leiren på øya Lesvos. Gummibåtene fra Tyrkia fortsetter å komme, og hjelpearbeidere slår ny alarm.

OVERFYLT: Forholdene i Moria-leiren på Lesvos er «verre enn noensinne», ifølge Leger Uten Grenser.
Foto: Ann Fredriksen / NTB Scanpix
OVERFYLT: Forholdene i Moria-leiren på Lesvos er «verre enn noensinne», ifølge Leger Uten Grenser. Foto: Ann Fredriksen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Situasjonen er like kaotisk nå som i 2015 - da hundretusener ankom de greske øyene i løpet av få måneder - ifølge den norske psykologen Katrin Glatz Brubakk i Leger Uten Grenser (MSF).

Den store forskjellen fra hennes seks tidligere opphold er at pasientene er langt sykere enn tidligere.

- De har vært her så lenge at de ikke lenger har noe håp. De som så vidt holdt seg flytende tidligere, er alvorlig syke nå. Betingelsene de lever under, gjør dem sykere, sier Brubakk.

I dag har MSFs fire psykologer bare kapasitet til å behandle psykotiske og suicidale pasienter. Blant dem som får nei, er mange så dårlige at de i ethvert annet europeisk land ville fått akutt hjelp, ifølge Brubakk.

- Her brytes menneskerettighetene hver eneste dag, sier hun.

Leiren huser tre ganger så mange som den er beregnet for. Nylig passerte antallet 10.000, noe som fikk den greske regjeringen til å evakuere 1.400 mennesker til leirer på fastlandet.

Hun sier at forholdene var litt bedre før det ble så smekkfullt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer