Her buer publikum mot Putin

Regjeringens støttespillere prøver å bortforklare at Russlands sterke mann ble pepet ut på et kampsportstevne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skulle være et øyeblikk av triumf. Vladimir Putin klatret gjennom tauene og inn i ringen. Slik han har gjort mange ganger før, skulle statsministeren sole seg i glansen fra et idrettsstevne. Den russiske mesteren Fedor Emalinenko hadde brukt både armer og bein til å nedkjempe amerikaneren Jeff Monson i kampsport i Moskva søndag. Putin - selv gammel mester i kampsport - grep mikrofonen fra stevnelederen.

Tydelig rystet - Kjære venner, i dag er det en festdag for tilhengere av kampsport, sa Putin.

Så begynte mange i salen å pipe og bue. Putin ble tydelig rystet av det som skjedde, men han fortsetter å snakke.

Noe liknende har aldri tidligere skjedd. Noen mener det er slutten på en æra, tiden da Putin var en populær leder. Men nå iler Putins støttespillere til, og forklarer buingen med andre ting enn at folk vender seg mot lederen.

Den mest oppsiktsvekkende forklaringen blir gitt av en talsperson for Nashi, en ungdomsorganisasjon som støtter Putin, av og til med voldelige midler. Kristina Potuptsjik mener forklaringen ligger i at organisatorene på Olympiastadion i Moskva hadde stengt toalettene da Putin snakket.

- Mine herrer, dere burde gått på do på forhånd, skrev Potuptsjik på sin blogg i går.

Lyden redigert bort Innslaget med buingen mot Putin ble sendt på den statskontrollerte TV-kanalen Rossia 2 på søndag. I det første innslaget er buingen med, men i innslagene som ble sendt seinere på dagen, er lyden av buingen redigert bort.

Om ikke annet så er det et uttrykk for at innslaget blir oppfattet som pinlig for Putin og hans maktapparat. Nå lever den originale videoen et populært liv på Youtube.

En kjent russisk blogger, Aleksei Navalnij, mener den spontane piningen mot at Putin igjen skulle gjøre et PR-stunt, er begynnelsen på slutten til Putin-perioden.

Mer realistisk er kanskje redaktør Konstantin Ustyantsev på sportnettstedet Championat.com. Han var selv til stede på stevnet søndag.

- De fleste av tilskuerne som så kampen var unge, og deres reaksjon på Putin viser at de er godt informert om det politiske livet i landet, og misliker det, sier han til Moscow Times.

Oppslutningen synker Putin har en oppslutning på 61 prosent på den siste popularitetsmålingen fra den uavhengige meningsmåleren Levanta Center. Oppslutningen har vært sterkt dalende etter at Putin i september gjorde det klart at han er kandidat til presidentvalget i begynnelsen av mars. Putin har hatt en jevn oppslutning på fra 75 til 80 prosent de siste åra, men etter september har den dunket jevnt.

Det er parlamentsvalg 2. desember. Putins parti, Forente Russland, ligger på enkelte målinger an til å få rundt 40 prosent av stemmene. Det er en nedgang på nesten 20 prosent fra valget for fire år siden.