Krise i Peru:

Her bygger han sin egen grav

Peru er i sin dødeligste periode av pandemien, men det er ikke plass til å begrave alle på kirkegårdene og mange har ikke råd til de få ledige plassene.

GRAVPLASS: Victor Coba (72) tar mål av gravplassen han bygger til seg selv, kona og fire andre familiemedlemmer i Lima, Peru. Han bestemte seg for å bygge gravene etter han fikk vite at to dusin av naboene hans hadde dødd av coronavirus. Foto: Martin Mejia/ AP/NTB.
GRAVPLASS: Victor Coba (72) tar mål av gravplassen han bygger til seg selv, kona og fire andre familiemedlemmer i Lima, Peru. Han bestemte seg for å bygge gravene etter han fikk vite at to dusin av naboene hans hadde dødd av coronavirus. Foto: Martin Mejia/ AP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Joel Bautista (45) døde 1. mai av et hjerteinfarkt, prøvde familien hans å finne en gravplass, uten hell.

De måtte lete på fire forskjellige kirkegårder, før de omsider endte med å grave et hull i hans egen hage og begrave ham der.

- Når det ikke er noen andre løsninger, er det plass her, sa søsteren til den avdøde mannen, Yeni Bautista (52) til AP.

Hun fortalte at familien hadde bestemt seg for å gravlegge ham under et hibiskustre etter som kroppen hans hadde begynt å brytes ned.

Bautista hadde bodd i et fattig nabolag i hovedstaden Lima, og utgravingen ble sendt på direkte TV. Historien vakte stor oppmerksomhet, noe som fikk myndighetene i landet til å tilby familien og finne en gravplass på en kirkegård.

Berører alle

Over hele Peru er det andre familie som står i den samme situasjonen. Etter å ha kjempet med coronaviruset i over et år, har det nå oppstått en ny krise i landet. Det er mangel på gravplasser på kirkegårdene. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Problemet berører alle. Noen familier har selv tatt grep og til og med gravd hemmelige graver i områder rundt noen av Limas 65 kirkegårder.

En av dem, var den 72 år gamle mannen Victor Coba. Han tok saken i egne hender og bestemte seg for å bygge gravplasser til seg selv, kona og fire andre slektninger på en kirkegård plassert på en høyde i Lima.

Coba bar både murstein, sand og sement til stedet, der han med hjelp fra en venn bygde gravplassene.

Han og kona hadde bestemt seg for å handle etter å ha sett på nyhetene, og etter at to dusin av naboene deres hadde dødd av covid-19.

- Du er ganske bekymret når det er ingen steder å føre kroppene, og man ikke har råd til å betale for en gravplass, sa Coba til AP.

Dødeligste periode

For det er ikke billig for innbyggerne i Lima å begrave sine kjære. Dersom man skulle være heldig å finne en ledig plass på en kirkeråd, er det mange som ikke har råd til plassen.

Prisen for en gravplass på en kirkegård i utkanten av Lima koster nesten 9900 norske kroner. Det er nesten fem ganger den månedlige minstelønnen på 2000 norske kroner.

DØDLIG: Peru er inne i sin dødligste periode med coronaviruset. Denne kvinnen, Hellen Nanez, har mistet hele 13 familiemedlemmer som døde av viruset. Faren hennes blir nå behandlet for corona på intensivavdelingen. Foto: Alessandro Cinque/ Reuters/ NTB.
DØDLIG: Peru er inne i sin dødligste periode med coronaviruset. Denne kvinnen, Hellen Nanez, har mistet hele 13 familiemedlemmer som døde av viruset. Faren hennes blir nå behandlet for corona på intensivavdelingen. Foto: Alessandro Cinque/ Reuters/ NTB. Vis mer

Den desperate mangelen på gravplasser kommer i ei tid da landet er i sin dødeligste periode av pandemien til nå. Mer enn 64 300 mennesker som har testet positivt for corona, har dødd i Peru, ifølge helsedepartementet. Det er likevel nesten helt sikkert at tallet er for lavt, ifølge AP.

Et anerkjent registerbyrå i landet anslår at det korrekte antallet er mer enn 174900, når man teller med dem som hadde en mulig infeksjon, men som aldri ble bekreftet av en test.

I april døde en smittet person hvert fjerde minutt hjemme eller på et sykehus, og sykehusplassen har vært så knapp at familier er villige til å selge både nyrer, biler eller land i bytte mot en av landets 2785 intensivplasser.

- Begrave seg selv

Mange av Perus kirkegårder har vokst fram uten godkjenning fra myndighetene, og uten utviklingsplaner.

Noen av dem mangler murer eller gjerder, og forflytter seg inn i de uregelmessige bosettingsområdene, der ofte de fattige bor.

CORONA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer

Juan Bañez, 51, far til to barn, døde av corona etter å ha ventet på en seng på intensivavdelingen. Fetteren hans, Felix Albornoz, og andre venner bar nylig kisten hans gjennom en kirkegård på en støvete høyde for å begrave ham i et nylig utvidet område på kirkegården.

- I de fattige områdene i utkanten av Lima, drar folk opp i fjellene for å begrave seg selv. Vi får ingen støtte. Regjeringen har forlatt oss, sa Albornoz til nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer