Her bygger Hydro for over 30 milliarder kroner

Grunnsteinen legges ned i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mellom sanddynene i det åpne ørkenlandskapet i Qatar durer det i maskiner og lastebiler. På et areal like stort som 250 fotballbaner gjøres det klart for verdens største aluminiumsverk.

I morgen legges grunnsteinen ned. Om to år starter produksjonen.

- Det føles godt å skulle markere starten på byggearbeidene og jeg ser frem til anlegget er i full drift i 2010, sier Hydros konsernsjef Eivind Reiten til Dagbladet.no.

Både Reiten og olje og energiminister Åslaug Haga (Sp) skal være til stede ved seremonien i morgen. Selve grunnsteinen er det kronprinsen i Qatar, sjeik Tamim Bin Hamad Al-Thani, som skal legge ned.

Budsjettet sprakk

Eivind Reiten satser nå alt på at Hydro skal bli verdens beste og mest effektive aluminiumsprodusent. Det koster penger, nærmere bestemt 31 milliarder norske kroner.

Prosjektet ble 4,3 milliarder dyrere enn forventet, blant annet på grunn av et sterkt press i byggebransjen i Midtøsten.

Hydro eier halvparten av Qatalum, den andre halvparten eies av det statlige selskapet Qatar Petroleum. De to har investert like mye hver.

Her bygger Hydro for over 30 milliarder kroner

Når anlegget etter planen får sitt første hele driftsår i 2010 skal årsproduksjonen være 585.000 tonn aluminium.

- En av utfordringene er å bygge opp en organisasjon fra null til tusen arbeidere. Vi kommer til å starte opp produksjonen i det nye anlegget raskere enn noen før oss har gjort. Vi bruker derfor de beste fra Hydros egen organisasjon i oppstartsfasen, for å unngå problemer og for å holde full fokus på sikkerhet, sier Reiten til Dagbladet.no.

Miljøvennlig

Det lille landet Qatar er en stormakt i naturgass. Derfor er dette en gunstig plassering for en kraftkrevende industri. Ved siden av aluminiumsverket bygges et gasskraftverk som kan forsyne aluminiumsverket med rimelig energi.

Og de har tidligere sagt at de er interesserte i norske løsninger på CO2-rensing.

- Vi valgte å legge produksjonen til Qatar fordi det er i denne regionen vi har hatt mulighet å få frem et konkurransedyktig prosjekt. Vi har fått til en gunstig og langsiktig avtale som sikrer kraft til anlegget, i tillegg har vi over 30 års erfaring med Qatar Petroleum som partner.

Tar med familien

Rundt 10.000 personer arbeider med å bygge anlegget. Det ferdige verket vil kreve 1.000 ansatte, rundt 200 av dem skal være norske. En av dem som tar med seg familien til Qatar er Anton Husøy. De siste ti årene har vært en av lederne i oppbyggingen av det nye aluminiumsverket på Sunndalsøra, nå får han noen av de samme oppgavene i Qatar. - Familien synes det er spennende å oppleve et nytt land og en annen kultur. Qatar er et land der folk er vant til å omgås utlendinger. Vi drar ikke dit for å spise ribbe på julaften, vi vil oppleve mest mulig av arabisk kultur, sier Husøy til NTB.

Her bygger Hydro for over 30 milliarder kroner

Gratis bolig og skole

Ansatte i Qatalum vil bo i Mesaieed Industrial City, der Qatalum har sikret seg ca 1100 boliger for sine ansatte.

Her er det både mindre leiligheter og frittliggende familiehus, og gode muligheter for rekreasjon, svømmeanlegg, sportsanlegg som fotball og tennis, badestrender og ørkenutflukter.

I anleggsbyen skal det være helsetilbud, bank, butikker og flere kantiner.

De norske Hydro-arbeiderne får gratis bolig, i tillegg til gratis helsetjeneste og skole for barna fram til de er 18 år.

PÅ PLASS I QATAR: En av utfordringene er å bygge opp en organisasjon fra null til tusen arbeidere, sier Hydros konsernsjef Eivind Reiten til Dagbladet.no.
KLART FOR BYGGESTART: I morgen legger kronprinsen i Qatar, sjeik Tamim Bin Hamad Al-Thani, ned grunnsteinen.
FERDIG i 2010: Rundt 10 000 arbeidere skal sørge for at produksjonen er i gang i løpet av 2010.
IKKE AKKURAT SUNNDALSØRA: Men flere av de ansatte tar med seg familiene sine og flytter til Qatar i byggeprosessen.