Her bygger Nato sitt nye super-øye

NJUNES, 1721 m.o.h. (Dagbladet): Her - under Norges tak - blir Natos nye superradar gjort klar til å se mot Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Voldtekt av Mor Norges mest jomfruelige fjellheim, vil noen hevde.

- Nødvendig for å overvåke luftrommet, sier offiserene nøkternt.

Njunes ligger få kilometer fra svenskegrensa. Fjellene er ville og sikten uendelig, det er nesten grotesk at noen banker og hamrer få meter under oss, på toppen råder bare fred og idyll.

- Hva vi kan se, og hvor langt vi kan se, er hemmelig, forklarer kaptein Alex Kverneland ved Luftforsvarets stasjon Sørreisa og prosjektleder Arvid Bratbak fra Forsvarets Bygningstjeneste.

Én milliard

Superradaren i indre Troms er et nytt og viktig ledd i Natos kjede av stasjoner fra Nordkapp til Tyrkia.

Utgiftene til Njunes-radaren og et tvillinganlegg på Senjahesten på Senja løper opp i langt over milliarden.

Vedtaket om gigantutbyggingen ble tatt tidlig på 1980-tallet, da Sovjetunionen ennå svulmet av militær slagkraft og buldret med antivestlig retorikk.

Så kom sammenbruddet i øst, nedrustning og avspenning. Ludmila møtte Ola, og Norge og Russland fant fram til samarbeid og kontakt.

- Er ikke dette anlegget bare en trist rest fra den kalde krigen, og en unødvendig og kostbar utbygging som bare kan skape ny mistillit mellom naboene i nord?

- Nedrustning og avspenning krever også at vi kan stole på hverandre. Vi må se hva de driver på med. Dette er en fredelig måte å kontrollere andres aktivitet på, radaren har ingen aggressive egenskaper, påpeker Kverneland og Bratbak.

Første avis

Som første avis fikk Dagbladet bli med til toppen av Njunes for å se anlegget, med klare restriksjoner for fotografering. Stasjonen er også ingeniørkunst av høyeste merke, utbyggingen har nesten ikke skapt sår i terrenget.

Anleggsveien er sprengt inn i fjellet i hele ti kilometer. Du kjører inn i fjellet på 300 meters høyde og rusler ut døra på Njunes-toppen drøye 1700 meter over havet, og et enormt fjelland åpner seg.

I øst ser du Kiruna og Kebnekaise. Øyet trekker nordover mot Finland. Østhimmelen er blå som det evige hav og bak der ligger mektige, mystiske og kaotiske Russland!

Operativ i 2002

Inne på stasjonen under Njunes' tak er det lunt og arbeidsfolk sveiser og pusser.

Radaren bygges nå i Italia, først i år 2002 skal stasjonen være operativ. Den blir helautomatisk og skal betjenes fra basen i Sørreisa.