Her bygges USAs nye spionasjesenter

Betaler over 11,5 milliarder kroner for å bygge nesten 100 000 kvadratmeter stort etterretningssenter.

STORT OMRÅDE: På dette området skal USAs nye spionasjesenter ligge. Foto: Public Intelligence
STORT OMRÅDE: På dette området skal USAs nye spionasjesenter ligge. Foto: Public IntelligenceVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bygningsarbeiderne som jobber med den nye etterretningssentralen til National Security Agency (NSA), som tilsvarer norske Nasjonal sikkerhetsmyndighet(NSM), må være klarert for topp hemmelig.

Men hemmeligholdet til tross - i forrige utgave av magasinet Wired kunne den anerkjente reporteren og forfatteren James Bambord røpe detaljer rundt prosjektet. Bamford har tidligere tjenestegjort for det amerikanske militæret og skrev den første boka om NSA i 1982.

- Alle er mål Offisielt heter det nye senteret Utah Data Center, men ifølge Bamfords reportasje over flere sider i Wired skal det være noe mye mer enn et senter som skal behandle data. Det er et kodeknekkingseldorado verden aldri har sett maken til, ifølge hans kilde.

- Alle er mål. Alle med kommunikasjonsverktøy er mål, sier kilden.

Tidligere NSA-analytiker Adrienne J. Kinne forteller i reportasjen at NSA har hatt mulighet til å lytte direkte på telefonsamtaler i USA siden 11. september 2001.

PLANTEGNINGER: Slik tenkes det at det nye senteret skal bygges. Foto: Public Intelligence
PLANTEGNINGER: Slik tenkes det at det nye senteret skal bygges. Foto: Public Intelligence Vis mer

- Da ble bokstavelig talt alle reglene kastet ut av vinduet, sier hun.

Ifølge Wired-artikkelen skal senteret kunne overvåke alt av e-post, telefoni og annen elektronikk, for å analysere og lagre det på sine servere.

Måtte svare i Kongressen Opplysningene har sjokkert USA, og artikkelen har gjort at NSA-sjef general Keith Alexander måtte grilles i Kongressen i forrige uke, skriver Business Insider.

Svaret fra ham er rett og slett at opplysningene ikke stemmer, og nektet kategorisk for at NSA vil bruke det nye senteret til å overvåke amerikanske borgere.

- NSA har ikke muligheter til å gjøre det i USA. Vi er ikke autorisert til å gjøre det og har heller ikke utstyr til å innhente slik informasjon, sa Alexander.

STORT OMRÅDE: Amerikanske militærmyndigheter kontrollerer et stort område i Utah rundt der etterretningssenteret skal være. Foto: Bing Maps
STORT OMRÅDE: Amerikanske militærmyndigheter kontrollerer et stort område i Utah rundt der etterretningssenteret skal være. Foto: Bing Maps Vis mer

I en e-post til TV-kanalen FOX News skriver informasjonsoffiser Vanee' Vines ved NSA at det hele bare er påstander:

- Det har kommet mange påstander rundt planlagte aktiviteter ved Utah Data Center. Det vil bli et moderne anlegg laget for å støtte etterretningsmiljøets innsats for å beskytte landet, skriver hun.

Bygget, som vil koste 11,5 milliarder kroner, vil etter planen være ferdigstilt i 2013.

MÅTTE FORKLARE SEG: NSM-sjef general Keith Alexander måtte svare for seg i Kongressene etter avsløringene i Wired. Foto:  AFP Photo/NSA/Scanpix
MÅTTE FORKLARE SEG: NSM-sjef general Keith Alexander måtte svare for seg i Kongressene etter avsløringene i Wired. Foto: AFP Photo/NSA/Scanpix Vis mer