Her bykser han unna steinmassene

Nå har Arbeidstilsynet stanset rivingsarbeidet i Oslo sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidstilsynet stanset rivingsarbeidet umiddelbart i Dronningens gate 32 i Oslo da de mandag ettermiddag ble gjort oppmerksom på at rivingen av bygården ikke foregikk etter lover og regler.

Store mengder med løs teglstein lå oppover i etasjeruinene. Under sto en person og jobbet.

Arbeidstilsynet har gitt firmaet bak rivejobben pålegg om å lage en tilfredsstillende sikker-jobb-analyse som de må framlegge for både dem og byggherren - før de får gjenoppta arbeidet.

Avslørende videobilder Dagbladet har fått tilgang på videobilder som viser rivingsarbeid på tomta om kvelden fredag 24. februar. Bildene viser at gravemaskinen løsner bygningsmasse fra toppen av bygningen. Under står en arbeider og spyler med slange. Han bykser bakover i store klyv for å unngå de fallende steinmassene.

- Risikoen, ut i fra hva vi så da vi besøkte tomta og hva vi ser på filmsnutten, er uakseptabel. Du må ikke være inspektør i Arbeidstilsynet for å se at dette er farlig, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet til Dagbladet.

- Fyren kom jo vaklende ut med vannslangen mellom henda. Nei, disse bildene taler for seg selv, tilføyer han.

Thon-prosjekt Granerød sier at firmaet har sagt til dem at det ikke går folk inne på området i mørket. Nattestid tar de i bruk vannkanoner, har tilsynet fått opplyst.

- Gjennom videobildene har vi fått bekreftet at det vi har sett på tomta på dagtid også har foregått på andre tider. Vi får vurdere hva vi vil gjøre med dette, sier Per Granerød.

Byggherren er Olav Thon-selskapet Stormgård AS. Det har ikke lyktes Dagbladet å få selskapet i tale.

Vil snakke med arbeiderne Firmaet Norsk Sanerings Service er ansvarlig for rivingsarbeidet på tomta. Daglig leder Torbjørn Haugo ønsker ikke å kommentere videobildene nå.

- Jeg vil ha en tilbakemelding fra de involverte først, sier han til Dagbladet.

FARLIG: Tonnevis med løs murstein gjorde arbeidssituasjonen farlig for arbeidere på rivingstomta i Oslo sentrum. Foto: Mirko Zrno/Arbeidstilsynet i Oslo
FARLIG: Tonnevis med løs murstein gjorde arbeidssituasjonen farlig for arbeidere på rivingstomta i Oslo sentrum. Foto: Mirko Zrno/Arbeidstilsynet i Oslo Vis mer