Her byr pågående prostituerte seg fram midt på lyse dagen

Eldre menn og mindreårige får tilbud om sex. Politiet advarer.

SMÅBY: Moelv ved Mjøsa er en liten by med sine 4200 innbyggere. Det åpenlyse sexsalget i sentrum blir derfor ekstra synlig. Foto: Google Earth
SMÅBY: Moelv ved Mjøsa er en liten by med sine 4200 innbyggere. Det åpenlyse sexsalget i sentrum blir derfor ekstra synlig. Foto: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Ringsaker i Hedmark ser seg nødt til å gå ut og advare befolkningen, etter at utenlandske prostituerte i månedsvis har bydd seg fram midt i sentrum av de små byene Moelv og Brumunddal, med henholdsvis 4200 og 10 000 innbyggere.

- Det skjer midt på dagen, i gågata, ved inngangen til butikker. Vi overrasket over at det er såpass synlig, og har vært bekymret en periode, sier Kathrine Palerud, fungerende kriminalsjef ved Ringsaker lensmannskontor, til Dagbladet.

Det var Ringsaker Blad som først omtalte saken, etter at lensmannskontoret tidligere i dag holdt pressekonferanse om den for lokale medier.

Kjøper klær

Politiet har fått en rekke tips om virksomheten, hovedsakelig fra handelsstanden, men også fra privatpersoner.

- I det siste er de blitt mer og mer synlige. Kundene er lokale menn, og vi har opplysninger om at både mindreårige, eldre og andre sårbare grupper blir tilbudt sex, sier Palerud.

Sentrum i Moelv og Brumunddal er svært oversiktlig, og det er derfor svært synlig når menn «biter på» tilbudet fra de prostituerte.

- Det hender de utnytter sårbare menn for penger - vi ser at en del menn blir med damene og kjøper klær og andre gjenstander til dem, sier kriminalsjefen.

15 000 kroner i bot

Palerud sier politiet ønsker å minne folk om konsekvensene ved sexkjøp, som er forbudt ved lov i Norge.

- Onsdag pågrep vi en lokal mann i 50-åra i Moelv, etter selv å ha vært vitne til at han kjøpte sex. Han ble brakt inn til avhør og godtok et forenklet forelegg på 15 000 kroner, sier hun.

I motsetning til kjøp er det ikke forbudt å selge sex. Politiet har likevel kartlagt de prostituerte som opererer i Hedmarks-byene.

- Vi har hatt kontakt med fem kvinner, alle fra Romania. Vi har ikke funnet bevis for at de er knyttet til hallikvirksomhet, opplyser Palerud.

- Lite crossover-virksomhet

Bjørg Norli, leder for Pro Sentret, er ikke veldig overrasket over at rumenske prostituerte opererer i mindre norske byer.

- Dette er ikke noe nytt; i mange år har vi sett at personer som selger sex reiser rundt i Norge, sier hun til Dagbladet.

Pro Sentret har ikke noe eksakt tall på hvor mange rumenske sexarbeidere som driver i Norge, men har et godt inntrykk av virksomheten, ut fra henvendelsene de får fra kvinnene.

- Det kan nok forekomme at noen driver crossover-virksomhet med både tigging og prostitusjon, men det er ikke noe vi har erfart i særlig grad her på Østlandet, sier Norli.

Organiserte og uavhengige

- Er hallikvirksomhet utbredt blant rumenerne?

- VELKJENT: Omreisende utenlandske personer som selger sex er ikke noe nytt fenomen i Norge, sier Pro Sentrets leder Bjørg Norli. Foto: Pro Sentret
- VELKJENT: Omreisende utenlandske personer som selger sex er ikke noe nytt fenomen i Norge, sier Pro Sentrets leder Bjørg Norli. Foto: Pro Sentret Vis mer

- Det fins en del organisert virksomhet i østeuropeiske miljøer, med forbindelse til menneskehandel. Like fullt fins det også uavhengige kvinner - hele spekteret, altså, som med så mye annet.

- Hva synes du om at politiet går ut og advarer spesielt om prostitusjonen i Moelv og Brumunddal?

- Politiet må gjøre sine vurderinger, men jeg er glad for at de understreker at det er sexkjøp og ikke -salg som er forbudt. Disse kvinnene gjør i utgangspunktet ikke noe galt, sier Bjørg Norli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer