Her danser kona til Putins sjefstalsmann holocaust-dans

Den kontroversielle dansen vekker reaksjoner.

To deltagere i det russiske programmet Isdans danset en Holocaust-dans nylig. Video: Channel 1 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Iført stripete fangedrakter fra konsentrasjonsleirer med den jødiske David-stjernen på brystet, danser den olympiske kunstløperen Tatiana Navka i den russiske versjonen av «Isdans», skriver nettavisa The Hill.

Navka er gift med Dmitrij Peskov, og det er nemlig ikke hvem som helst. Han er Vladimir Putins sjefstalsmann.

Kunstløperen og skuespilleren Andrey Burkovsky danset til sangen «Beautiful that way» til den israelske sangeren Achinoam «Noa» Nini. Sangen ble brukt i en Oskar-vinnende holocaust-film i 1997. Navka skal ha sagt at holocaust-filmen var til inspirasjon for skøytedansen, ifølge The Hill.

«Isdans»-programmet gikk på den russiske TV-kanalen «Channel 1» i går.

Reaksjoner

De to danserne har på hver sin fangeuniform. Navkas har også på seg et hodeskaut. Ifølge Time of Israel brukte kona til Putins rådgiver nærmest ikke noe sminke fordi hun skulle se ut som en fange fordi kvinner gikk ikke med sminke i konsentrasjonsleirer.

Holocaust er det statsledene folkemordet av jøder, etniske, religiøse og andre minoritetsgrupper. holocaust tok livet av cirka seks millioner jøder.

Danseopptreden vekker sterke reaksjoner på Twitter.

Flere skriver at de «finner ikke ord» for det de har sett, og at dette er «drøyt». Noen skriver også at dette er «det sykeste jeg har sett».

Kunstløperen forteller på Instagram at hun håper at dansen gjør at barn lærer mer om holocaust:

- Trå varsomt

Øivind Kopperud, forsker ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter, sier til Dagbladet at han tror dansen vekker reaksjoner fordi holocaust er den største tragedien i moderne historie.

- Under holocaust ble seks millioner jøder drept så man må i hvert fall trå veldig varsomt hvis man skal gjøre dette til en dans i et underholdningsprogram uansett hvor god hensikten måtte være med dansen. Jeg håper også jødiske institusjoner i Russland har blitt kontaktet på forhånd, sier Øivind Kopperud.

Holocaust pågikk fra 1938 til 1945. Den største andelen av jøder som døde under andre verdenskrig var østeuropeere. Sovjetunionen var i krig med Hitler og store deler okkupert, så veldig mange sovjetiske jøder ble drept under krigen.

- Jeg tror man skal trå varsomt og bør inkludere jødiske institusjoner på forhånd når man skal formidle holocaust på en måte som kan bli oppfattet som kontroversiell. Når man skal formidle historien om holocaust, er det viktig at dette gjøres i respekt for alle de som døde uavhengig av formidlingsform, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer