Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her deles Afrika i to

Det afrikanske kontinent er i ferd med å dele seg i to, mener forskerne.

TRE UKER: De som var til stede i Afarørkenen i 2005 kunne se en åtte meter bred sprekk oppstå i løpet av bare tre uker. Foto: UNIVERSITY OF ROCHESTER
TRE UKER: De som var til stede i Afarørkenen i 2005 kunne se en åtte meter bred sprekk oppstå i løpet av bare tre uker. Foto: UNIVERSITY OF ROCHESTER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Da en 60 kilometer lang rift oppsto i den etiopiske ørkenen i 2005, var det noen få forskere som trodde de var vitne til dannelsen av et nytt hav.

Den gangen ble forklaringen sett på som kontroversiell, men nå får teorien støtte fra en internasjonal forskergruppe. Det skriver forskning.no.

I løpet av få dager
Forskere fra England, Jemen, Etiopia og Eritrea har nå studert den seismiske aktiviteten i områdene i og rundt Etiopia, og har kommet frem til at riften ikke oppsto etter mange små jordskjelv over lang tid, slik den ledende teorien har vært til nå. I stedet mener de at den ble dannet i løpet av få dager med intens seismisk og vulkansk aktivitet.

Resultatene fra studien deres er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Geophysical Research and Letters.

Samme skjedde i Oslofjorden
Dagbladet.no skrev om riften da den oppsto i 2005. Les artikkelen her!

Da viste Conrad Lindholm fra den seismologiske stasjonen Norsar at noe lignende skjedde i Oslofjord-område for omtrent 200 millioner år siden. Forkastningene langs Mjøsa og Oslofjorden stammer fra den tid.

De som var til stede i Afarørkenen i 2005 kunne se en åtte meter bred sprekk oppstå i løpet av bare tre uker. Forskerne tror Afrikas Horn sakte men sikkert vil bevege seg vekk fra resten den afrikanske kontinentet, og at et nytt hav vil oppstå som en arm ut fra Rødehavet og Adenbukta mellom Afrika og den arabiske halvøy. Studien viser at det hele begynte med at vulkanen Dabbahu hadde et utbrudd, og magma ble presset opp i midten av sprekken slik at den ble både bredere og lenger.

Les hele pressemeldingen her!

NYTT HAV: Forskerne tror Afrikas Horn sakte men sikkert vil bevege seg vekk fra resten den afrikanske kontinentet, og at et nytt hav vil oppstå som en arm ut fra Rødehavet og Adenbukta mellom Afrika og den arabiske halvøy. Foto: UNIVERSITY OF ROCHESTER
NYTT HAV: Forskerne tror Afrikas Horn sakte men sikkert vil bevege seg vekk fra resten den afrikanske kontinentet, og at et nytt hav vil oppstå som en arm ut fra Rødehavet og Adenbukta mellom Afrika og den arabiske halvøy. Foto: UNIVERSITY OF ROCHESTER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media