Her deltar al-Qaidas «kronprins» helt åpenlyst på massemøte

Overraskende video viser den største terror-mønstringa på mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny video viser det som kan være den største massemønstringen al-Qaida har gjennomført på flere år. Det vekker oppsikt.

- Oppsikt er trolig også hensikten, sier terrorforsker Brynjar Lia til Dagbladet.

Ifølge CNN var CIA og Pentagon enten ikke klar over at møtet skulle finne sted, «eller de kunne ikke få en drone tidsnok på plass for et angrep.» 

«Kronprinsen» I originalvideoen Dagbladet fant på Youtube, opptrer blant annet al-Qaidas nestkommanderene Nasir al-Wuhayshi i en framtredende rolle. Han regnes av enkelte som terrororganisasjonens kronprins og leder al-Qaida på den arabiske halvøya.

Videoen er trolig filmet i Jemen. Her virker al-Wuhayshi avslappet og rolig, til tross for den store sikkerhetsrisikoen en slik massemønstring representerer for ham selv og andre til stede.

- Dette er en helt ekstraordinær video, sier terrorekspert Paul Cruickshank til CNN. - Han tar en stor risiko.

Amerikanske tjenestemenn sier overfor CNN at videoen trolig er autentisk.

Intern rivalisering Ifølge terrorforsker Brynjar Lia er det sterk rivalisering mellom ulike fraksjoner og grener med tilknytning til al Qaida.

-At Nasir al-Wuhayshis opptrer så åpent på en massemønstring og i en video, er nok fordi han har et ønske om å markere seg. Han har et behov for å komme på offensiven og gjenvinne initiativ etter å ha vært lite synlig tidligere, sier Lia som er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Et ikke-tema Etter å ha sett gjennom hva Nasir al-Wuhayshi tar opp i videoen, legger Lia spesielt merke til en ting: Hva al-Wuhayshi ikke sier.

- Jeg oppfatter ikke at han eller andre på noe tidspunkt snakker om Syria. Og det er interessant, sier Lia.

I Syria har ei kontroversiell utbrytergruppe fra al-Qaida, «Den islamske stat i Irak og Syria» (ISIS), styrket sin posisjon og utfordrer nå åpenlyst den gamle al-Qaida-ledelsen. Dette skjer på bekostning av blant annet «kronprinsen» og hans tilhengere med base i Jemen.

Al-Wuhayshi er altså en mann med behov for å skinne internt.

Fallende stjerne På slutten av 2000-tallet ble al-Qaida i Jemen regnet som nettverkets farligste gren, med evne til avanserte internasjonale terroraksjoner.

- En årsak var at gruppa hadde en internasjonal avdeling med stor kompetanse om bomber. En av deres bombekonstruktører sto bak flere sofistikerte operasjoner mot internasjonal luftfart. Avdelingen ble regnet som svært farlig, sier Lia.

I dag regnes verken al-Wuhayshi eller hans avdeling som en like stor faktor innen internasjonal terrorisme som tidligere.

- Al-Qaida i Jemen er i dag mer fokusert om situasjonen internt i Jemen. Gruppa betraktes heller ikke nødvendigvis som den største sikkerhetstrusselen for regimet i Jemen, men bare som en av mange utfordringer i et fattig, splittet og krigsherjet land, sier Lia.

Nytt materiale For vestlige etterretningstjenester er selvhevdelse internt i terrornettverket noe man det selvfølgeliG følger nøye med på.

- Nasir al-Wuhayshi tar åpenbart en risiko. Hvordan amerikanerne vurderer dette, vet jeg ikke. Men videoen inneholder antagelig nyttig etterretningsinformasjon som jeg regner med at mange land nå vil studere nøye, sier Lia.