Her deltar Norge i det russerne kaller «fascistkrig»

Vennskapelig kappestrid, sier Heimevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TALLINN, Estland (Dagbladet.no) Forrige uke gikk det årlige Ernaløpet av stabelen i Estland, som spiller på innsatsen en gruppe estere gjorde bak russernes linjer under den andre verdenskrig.


Russland har levert den ene protesten etter den andre mot en av verdens tøffeste militærkonkurranser hvor Norge deltar.

Konkurransen regnes for å være en av verdens lengste og tøffeste, og i år deltar 28 lag fra 10 nasjoner, deriblant Tyskland, Sverige, USA - og to lag fra det norske Heimevernet. Dette har falt Kreml tungt for brystet.

Omskrive historien

-Denne konkurransen er nok et forsøk fra Estland på å omskrive historien, sier lederen av utenrikskomiteen i den russiske dumaen, Konstantin Kosachyov, til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

-I forhold til Zarnitsa krigslekene under Sovjettiden, som hadde en uidentifisert fiende, er de allierte og fienden i denne estiske øvelsen åpenbar. Dette er et nytt forsøk på å gjøre estere som sloss for Hitler til frihetskjempere, sier Kosachyov, og truer med å gå til Europarådet med saken.

Vervet seg

Nær 80 000 estere meldte seg til Waffen-SS under andre verdenskrig, i ren frykt for Stalin. Diktatoren hadde okkupert landet i to år som en del av ikke-angrepspakten med Hitler, med en voldsom terror mot sivilbefolkningen som resultat. Den dag i dag benekter Russland for at Estland ble okkupert. I stedet mener de landet frivillig valgte sovjetisk side, og at esterne som valgte Waffen SS var fascister og kollobratører.

STRID: Innsatsstyrke ”Rype” fra HV 12 i Trøndelag inntar estisk grunn fra Finskebukta, under den militære konkurransen ”Erna”.  Russland raser mot konkurransen. Foto: Privat
STRID: Innsatsstyrke ”Rype” fra HV 12 i Trøndelag inntar estisk grunn fra Finskebukta, under den militære konkurransen ”Erna”. Russland raser mot konkurransen. Foto: Privat Vis mer

God trening

Også den russiske ungdomsorganisasjonen Na\'a Strana har protestert mot militærkonkurransen. I tillegg har Moskva-avisen Izvestija skrevet brev til tyske myndigheter og spurt hvorfor de deltar i en «fascistkrig» krigslek.

Svaret fra Tyskland er at de ser Ernaløpet som en god og nødvendig trening mellom allierte, ifølge den estiske avisen Postimees.

Pressekontakt og major Harald Rist Aamoth i Heimevernet er av samme oppfatning.

-For oss er dette en vennskapelig og kollegial kappestrid mellom våpenbrødre, sier Aamoth.

Flere av nasjonene som deltar under Erna-løpet er Norges allierte i NATO.

Kaldt forhold

Estland har i likhet med stadig flere land i Europa, fått et kjølig forhold til Russland. Forverringen i naboforholdet skjedde etter flyttingen av en bronsesoldat fra en park i hovedstaden Tallinn i vår.

Her deltar Norge i det russerne kaller «fascistkrig»

-Mens det russiske utenriksministeriet ikke har angrepet Erna-konkurransen på en stund, har det ikke gått et eneste år uten at ulike russiske publikasjoner prøver å vri konkurransen til noe negativt, sier arrangementansvarlig bak løpet, Meelis Ratsep, til det baltiske nyhetsbyrået BNS.

Major og lagleder Ole Hermod Sandvik deltar i konkuuransen. Han sier de kjenner historien bak Erna-gruppen, men at deltagerne ikke bryr seg om propegandakrigen mellom Estland og Russland.

Tøff konkurranse

-Dette er en konkurranse som krever mye forberedelser og ikke noe useriøst vi bare hiver oss på, sier Sandvik.

Natt til i går kom laget fra HV-12s innsatsstyrke hjem etter seks glovarme dager i bushen. Hver dag var det mellom 27 og 35 grader.

-Lengden og temperaturen siste dagene var krevende for laget. De var innom flere ulike militære øvelser, og vi hadde lange marsjer med tung oppakning, sier Sandvik.

De norske deltagerne er en del av Heimevernets innsatsstyrke. Lagene fra HV 02 i Oslo og Akershus og HV 12 i Trøndelag endte på henholdsvis 22. og 18. plass i konkurransen.

Motstandsgruppe

Ernagruppen var en gruppe estiske frivilige som kjempet i finsk uniform mot Sovjetunionen under vinterkrigen i Finland.

Senere ble de sendt bak sovjetiske linjer i Estland da Tyskland angrep Sovjetunionen i 1941. Gruppen ble involvert i slag mot sovjetiske soldater som gjorde det mulig for flere tusen flyktninger i Kautla-skogen å rømme unna Stalins terror.

TØFT: I ”Erna” inngikk de fleste militære utfordringer.
LØYPE: De norske innsatsstyrkene forserer en hinderløype. Soldaten fremst sjekker bakken for miner.