Her deltar politiet i nye demonstrasjoner

Flere tusen i gatene i Tunis i dag.

URO I POLITIET: Politifolk sperret i dag blant annet veien for bilen til den nye, midlertidige presidenten i Tunisia. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
URO I POLITIET: Politifolk sperret i dag blant annet veien for bilen til den nye, midlertidige presidenten i Tunisia. FOTO: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen mennesker, blant dem flere politifolk, demonstrerte lørdag i Tunisias hovedstad, til tross for at statsministeren lover å gå av så snart demokratiske valg er holdt.

Protestene skjer på dag to av den tre dager lange landesorgen innført av den nye regjeringen. Tunisierne sørger over ofrene for de blodige opptøyene som endte med at president Zine al-Abidine Ben Ali måtte flykte landet 14. januar.

Flere titalls medlemmer av landets politistyrke, som ble brakt i vanry etter de blodige sammenstøtene tidligere denne måneden, deltok i protestene lørdag. Noen av politifolkene sperret veien for bilen til den midlertidige presidenten Foued Mebazaa, men lot ham etter hvert passere sperringen.

Mebazaa har lovet «et fullstendig brudd» med det gamle regimet, og den nye regjeringen har lagt fram flere demokratiske reformer, som blant annet innebærer at politiske fanger løslates og at forbudet mot politiske partier oppheves.

Lover å gå av Men protestene fortsetter, og flere tunisiere ergrer seg over at fremtredende skikkelser fra det gamle regimet er med i regjeringen. Blant Ben Alis forhatte tjenere er statsminister Mohamed Ghannouchi, som har sagt at han vil gå av så snart det er holdt valg i landet.

Foto: JACQUES HVISTENDAHL
Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Etter maktoverføringen vil jeg trekke meg tilbake fra det politiske livet, sier Ghannouchi i et intervju med tunisisk fjernsyn.

Ifølge statsministeren vil det i løpet av seks måneder bli holdt valg til både nasjonalforsamling og president. Og Ghannouchi garanterer at valget vil bli «åpent og demokratisk» - for første gang siden uavhengigheten i 1956.

- Alle udemokratiske lover vil bli vraket, sier han.

Ghannouchi er blitt sittende som statsminister, men flere representanter fra opposisjonen har fått plass i regjeringen.

Nasjonal frelse Tunisias største fagforening, UGTT, som spilte en nøkkelrolle i folkeopprøret, har avvist den nye regjeringen på grunn av at viktige ministerposter innehas av noen av de samme folkene som satt i Ben Alis regjering. Kravet er at regjeringen oppløses og erstattes med «en ny regjering for nasjonal frelse», sier sjef for UGTT, Abid Briki.

BEHERSKET: Soldatene som blant annet beskytter innenriksdepartementet har så langt i dag holdt seg i ro. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
BEHERSKET: Soldatene som blant annet beskytter innenriksdepartementet har så langt i dag holdt seg i ro. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

De siste dagene har det vært daglige protester i Tunis og i andre byer i Tunisia. Demonstrasjonene har stort sett gått fredelig for seg, og har trukket langt færre mennesker enn massedemonstrasjonene som preget Tunisia de siste dagene av Ben Alis regime.

Ifølge regjeringen ble 78 personer drept da sikkerhetsstyrker forsøkte å slå ned på demonstrasjonene mot regimet. FN anslår at om lag 100 ble drept.

(NTB)

AKTIVE: Politifolkene som deltok ropte slagord og lagde støy flere steder i Tunis. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
AKTIVE: Politifolkene som deltok ropte slagord og lagde støy flere steder i Tunis. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer