Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her diskuterer de framtida for amerikanske kvinners helse. - Ser du noen som mangler?

Donald Trump og Mike Pences møte med konservative republikanere får flere til å reagere.

KONTROVERSEN: Donald Trump og visepresident Mike Pence (hvitt hår i midten) sliter med å overbevise mange av de konservative republikanerne i Representantenes hus til å støtte opp om deres helsereform. Her det kontroversielle bildet fra et møte i går. Foto: Mike Pence / Twitter
KONTROVERSEN: Donald Trump og visepresident Mike Pence (hvitt hår i midten) sliter med å overbevise mange av de konservative republikanerne i Representantenes hus til å støtte opp om deres helsereform. Her det kontroversielle bildet fra et møte i går. Foto: Mike Pence / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps forslag til ny helsereform, som etter planen skal erstatte Obamacare, er den virkelige hete poteten i amerikansk politikk om dagen.

Avstemningen om reformen i Representantenes hus skulle opprinnelig gå av stabelen i går, men ble utsatt til i dag.

Trump er under hardt press for å få gjennom reformen. Han har i valgkampen gått høyt ut for å skrote Obamacare. Det samme har det republikanske partiet, men det kan se ut til å bli vanskelig.

Trump har bare råd til å miste 21-22 republikanere for å fortsatt kunne få gjennomslag i Representantenes hus, avhengig av hvor mange demokrater som er til stede. Ifølge New York Times planlegger rundt 30 til 40 republikanere å si nei. Washington Post opererer med 34 republikanere som kommer til å si nei. CNN opererer med 27 som vil si nei, og da er det heller ikke nok til å sikre de 216 nødvendige stemmene, gitt at alle demokratene stemmer nei.

Konservative motstandere

En av gruppene Trump må overbevise, er den såkalte frihetsfraksjonen i Representantenes hus. Frihetsfraksjonen er en gruppe som nå består av 30 av de mest konservative republikanerne i Representantenes hus.

Gruppa består av 30 menn, én av dem med arabisk-amerikansk bakgrunn og én med puertorikansk bakgrunn. Det er imidlertid ingen afrikansk-amerikanere eller kvinner med i gruppa.

De er motvillige til Trumps reform, og vil dreie helsepolitikken lenger mot høyre. I går kveld hadde de et møte i Det hvite hus med Donald Trump og visepresident Mike Pence. De kom ikke til enighet om erstatningen for Obamacare, men bilder fra møtet har vekket oppmerksomhet de siste timene.

LEKER SEG: President Trump inviterte lastebilsjåfører til Det hvite hus, og han fikk selv sette seg bak rattet. Skal en også tro hva han hadde på seg senere på dagen, er det liten tvil om hva presidenten synes om lastebiler. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

På et bilde av møtet, delt av Pence på Twitter, er det ikke en kvinne å se i møterommet i Det hvite hus.

- Et sjeldent innblikk på innsiden av republikanernes fraksjon for kvinners helse, skriver den demokratiske senatoren Patty Murray syrlig på Twitter.

- Ser du noen som mangler?

Også Emily's List, en interessegruppe for å få innvalgt demokratiske kvinnelige politikere som er for abort, reagerer på bildet.

- Dette er gruppa som møtte i Det hvite hus i dag for å diskutere om de skal kutte støtten til mammografi, prevensjonsmidler, svangerskapsomsorg og abort. Ser du noen som mangler?

- Som Elizabeth Warren sier: «Hvis du ikke har en plass ved bordet, er du trolig på menyen» skriver gruppa og siterer den progressive demokratiske senatoren.

Trump-rådgiver Cliff Sims har delt et annet bilde av møtet, der Trump får stående applaus av frihetsfraksjonen når han ankommer. På bildet er Trump-rådgiver Kellyanne Conway til stede, og det som kan se ut som en kvinne på vei ut døra.

Like etterpå la også Trumps sosiale medier-sjef Dan Scavino ut et bilde Trump hadde med den moderate republikanske Tuesday group, med flere kvinner til stede.

Krever endringer

Frihetsfraksjonen krever enda flere endringer i helsereformen, og vil fjerne Obamacares krav om at helseforsikringer skal dekke blant annet legevaktsbesøk, sykehusinnleggelser, psykisk helse og svangerskapshelse. I tillegg vil de fjerne regelen om som forbyr forsikringsselskaper å nekte forsikring til mennesker som allerede er diagnostisert, skriver The Hill.

Det er slike endringer som for alvor kan få prisene på forsikring ned, argumenterer de konservative.

Gruppa vil også fjerne kravet om at helseforsikring dekker essensielle utgifter, til for eksempel svangerskap- og fødselsomsorg.

Trump slår hardt tilbake

Trump er imidlertid klar med skyts tilbake. Han kommer med et ultimatum om at republikanerne må stemme ja. Hvis ikke blir Obamacare stående.

- Ironien er at frihetsfraksjonen, som er veldig pro-life (abortmotstandere, journ. anm.) og motstandere av Planned Parenthood, lar Planned Parenthood fortsette om de stopper denne planen, skriver Trump på Twitter om motstanden fra de konservative.

TALTE: Donald Trump forsøker å samle støtte til sin Obamacare-erstatning, under en tale i Louisville i Kentucky. Video: CNN Vis mer

Den frivillige organisasjonen Planned Parenthood har siden 1916 gitt kvinner behandling og tilbud hva gjelder reproduktiv helse. De mottar i dag støtte fra myndighetene til å utføre arbeidet sitt. I Trumps plan er forslaget å kutte støtten til organisasjonen. Han truer imidlertid med at Obamacare vil bli stående.

- Presidenten har sagt at han ønsker en stemme i morgen, ja eller nei. Om forslaget ikke slår gjennom så legger vi denne ballen død, skal budsjettsjef Mick Mulvaney ha sagt.

- Vi må oppheve og erstatte

- Katastrofale Obamacare har ført til større kostnader og færre muligheter. Det vil bare bli verre. Vi må oppheve og erstatte. Godkjenn forslaget, skriver Trump.

Mindre enn 20 prosent av de 430 sittende medlemmene i Representantenes hus er kvinner, og de fleste av dem er demokrater. Av 237 republikanere i Representantenes hus, er bare 21 av dem kvinner, skriver CNN.

Men Trump og Det hvite hus vil trolig også få problemer dersom de gir frihetsfraksjonen for mye, blant annet fra moderate republikanere. Flere av de moderate republikanerne sitter allerede på gjerdet i avstemmingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media