Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her diskuterer president-kandidatene Terra-skandalen

Presidentkandidat John McCain dro fram Norge og Terra-skandalen for å illustrere USAs råtne boligmarked i nattens debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Starten på Terra-skandalen er nå brakt inn i amerikansk valgkamp som et eksempel på håpløs forretningsmoral og vannskjøting av økonomien. Under den store republikanske debatten i Los Angeles i natt norsk tid var økonomi og Irak-krigen øverst på dagsorden.

At konsekvensene av boligkrisa i USA også rammet lokalsamfunn i Norge ble brukt for å illustrere hvor ille situasjonen for amerikanske huseiere er blitt.

Les om situasjonen Narvik, beskrevet i New York Times.

- Norge påvirket av boligsituasjonen i USA

Bak Terra-skandalen i Norge ligger blant annet mange underfinansierte boliglån i USA, som meglerhuset Terra Securities tilbød kommunene å investere i gjennom amerikanske Citibank.

Sparingen i underfinansierte lån har ikke bare vakt oppsikt i Norge, der kommuner nå går på tap i hundremillioners-klassen. I USA har de misligholdte lånene vært et klart tegn på at amerikansk økonomi ikke går godt og de har gjort mange familier hjemløse i løpet av høsten og vinteren.

- Når en by i Norge blir påvirket av boligsituasjonen i USA, så har vi satt oss selv i et veldig interessant dilemma, sa presidentkandidat og sentator John McCain.

Den frittalende senatoren er ikke glad for situasjonen. McCain vil gå etter dem som involvert, og mener bankene har opptrådt feil.

AVGJØRENDE DEBATT FØR SUPER TUESDAY: Fra venstre: Presidentkandidat Mike Huckabee, Ron Paul John McCain, Mitt Romney. Foto: ROBERT GALBRAITH/REUTERS
AVGJØRENDE DEBATT FØR SUPER TUESDAY: Fra venstre: Presidentkandidat Mike Huckabee, Ron Paul John McCain, Mitt Romney. Foto: ROBERT GALBRAITH/REUTERS Vis mer

- Det er noen grådige folk på Wall Street som kanskje må straffes, utdypet McCain.

Brøt kommuneloven

Mange familier i USA frykter for boligen, jobben og hva framtida vil bringe. I Norge oppfatter mange kommunenes oppførsel som naiv og dumdristig. Selv om det ikke rammer enkeltborgere, så har tvangsinnløsningen av investeringene påført kommuneøkonomien store tap.

Bare Narvik har tapt over 90 millioner kroner, så langt. Mange amerikanske familier har tapt huset ogtryggheten.

- Vi må tilbake til det grunnleggende prinsippet, at du skal ikke låne penger til folk som ikke kan betale, sa McCain, med henvisning til lånetagerne som forsømte lånene amerikanske Citibank formidlet via Terra Securities til norske kommuner.

I Norge har de respektive kommunenes fylkesmenn slått fast at de åtte kommunene som har vært involvert i Terra-saken har brutt kommuneloven.

Irak-krigen

Utover at den samme senatoren med glede påpekte at det endelig var en pro-amerikansk president i Frankrike, var det få andre land som fikk oppmerksomhet under debatten. Men et annet tema på dagsorden ar Irak-krigen. På tirsdag skal velgere mer enn 20 delstater til urnene for å bestemme hvem partiene skal samle seg bak foran presidentvalget i november.

image: Her diskuterer president-kandidatene Terra-skandalen

Både McCain og presidentkandidat Mitt Romney ønsker fortsatt amerikansk tilstedeværelse i Irak. De peker begge på at troppene må sikre stabilitet i landet og sørge for at det ikke er en rekrutteringsarena for islamske ekstremister, før USA kan trekke seg ut.

Et intenst punkt i debatten kom da McCain-leirens anklager om at Romney skal ha tatt til orde for en konkret tilbaketrekningsplan med fastsatte datoer for Irak, ble lagt fram av ordstyrerne.

Se diskusjonen som fulgte hos CNN.

- Det er simpelthen galt, sa Romney.

- Forresten, å ta opp dette få dager før primærvalget I Florida, når det er lite tid til å korrigere påstandene, faller inn under den typen skitne triks som Ronald Reagan ville funnet klandreverdig, sa Romney, hvis sterkeste kort som presidentkandidat er økonomiske spørsmål.

Og med Nancy, Reagans kone, tilstede i den sagnomsuste republikanske presidentens minne-bibliotek, gjorde hans betydning i amerikansk politikk seg stadig gjeldende i debatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media