BETALTE IKKE SKATT: Avskrivning av et tap på 916 millioner dollar i 1995, skal ha gjort at den republikanske presidentkandidaten Donald Trump kan ha unngått å betale skatt i 18 år. Twitre om skatt har han derimot gjort. Foto:  REUTERS/Carlo Allegri     TPX
BETALTE IKKE SKATT: Avskrivning av et tap på 916 millioner dollar i 1995, skal ha gjort at den republikanske presidentkandidaten Donald Trump kan ha unngått å betale skatt i 18 år. Twitre om skatt har han derimot gjort. Foto:  REUTERS/Carlo Allegri TPXVis mer

Her disser Trump andre som ikke betaler skatt

Selv skal han ikke betalt føderal inntektsskatt i 18 år. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ): En rekke, frekke meldinger om andres skatt postet på Twitter av Donald Trump, hentes nå fram fra glemselen.

De har fått fornyet aktualitet etter at storavisa New York Times avdekket at den republikanske presidentkandidaten kan ha unngått å betale føderal innteksskatt i 18 år, med loven i hånd.

- Jeg kan de komplekse skattelovene våre bedre enn alle som har vært presidentkandidater tidligere, og jeg er den eneste som kan fikse dem, skrev Trump på Twitter i går, som sin første kommentar til saken.

Obamas skatt

Men det er altså ikke først gang milliardæren har ytret seg om skatt.

BARNDOMSHJEM: I dette huset i Queens i New York trådde lille Donald J. Trump sine barnesko. Dagbladet fikk bli med på en litt pussig omvisning i presidentkandidatens barndomshjem. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

BBC har funnet fram hele ti eksempler der han blant annet går hardt ut mot andre som ikke betaler skatt. Her er noen av dem:

En av dem som Trump i sine meldinger mener burde betale mer, er president Barack Obama.

«Barack Obama, som vil heve skattene, betaler bare 20,5 prosent skatt av lønna på 790 00 dollar. Gjør som jeg sier, ikke som jeg handler,» skriver han i en twitter-melding i april 2012.

Halvparten betaler ikke

«HALVPARTEN av amerikanerne betaler ikke inntektsskatt, på tross av en ødeleggende offentlig gjeld…» , klager han i en melding fra februar 2012, og lenker til en artikkel med samme tittel.

Om Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har han følgende å si:

«Facebook-milliardær sier fra seg sitt amerikanske statsborgerskap for å spare skatt. Jeg går ut fra at 3,8 milliarder ikke er nok for ham.»

Skryter av egen skatt

Trump har tidligere også skrytt av hvor mye han betaler i skatt, som i denne meldingen til en debattant.

«Trump er en amerikaner som vil betale mer skatt i løpet av ett år enn du betaler hele livet»

Til tross for at det nå han vise seg at han ikke har betalt noe skatt selv, har han gjentatte ganger klagd over skattebyrden i USA.

«Suksessfulle folk jobber rumpa av seg for å klare det, bare for å bli straffet av tunge skatter som deretter sløses hensynsløst vekk.»

Bør betale mer

I sine mange meldinger, er det også flere andre han mener bør betale mer skatt enn de gjør.

«Hedge fund-gutta (og jentene) må betale mer skatt så fort som mulig. De betaler i praksis ingenting. Vi må redusere skattene for middelklassen,» skrev han i fjor.

Dette gjelder også bokgiganten Amazon.

«Hvis Amazon hadde måttet betale en rettferdig skatt ville aksjekursen deres krasje og krympe som en papirpose.»

Hemmelig selvangivelse

I motsetning til de fleste presidentkandidater i moderne tid har Trump nektet å legge fram selvangivelsen sin. New York Times har likevel fått tak i det som skal være likningen hans fra en anonym kilde, og har fått skatteeksperter til å gå gjennom dem.

De konkluderer med at milliardæren og eiendomsmagnaten kan ha unngått å betale føderal inntektsskatt i 18 år.

Dette skal han ha kunnet gjøre helt lovlig på grunn av flere økonomiske smeller på starten av 90-tallet knyttet til tre kasinoer, en ugunstig luftfartsaffære og et hotellkjøp.

På likningen for 1995 førte han opp tap på 916 millioner dollar og størrelsen på tapet veier på likningen opp for minst 50 millioner dollar i årlige inntekter over 18 år.

- Betaler annen skatt

I en kunngjøring fra Trumps valgkampstab heter det at Trump har et ansvar overfor sine selskaper, sin familie og sine ansatte for ikke å betale mer skatt enn han må.

- Når det er sagt, har Trump betalt hundrevis av millioner i formuesskatt, omsetningsavgift, eiendomsskatt, byskatt, delstatsskatt, arbeidsgiveravgift og føderale skatter, heter det videre.

SJOKKERER FRA TALERSTOLEN: Donald Trump gjorde narr av Hillary Clintons kollaps under 11. september sermonien. Vi trenger utholdenhet og energi, sa han etterpå. Video: CNN Vis mer

I motsatt leir, den demokratiske valgkampstaben, kalles saken for en bombe.

- Trumps ligninger viser akkurat hvor dårlig han er som forretningsmann og hvor lenge han kan ha unngått å betale skatt, skrev talsmann Brian Fallon på Twitter.