Her døde 1000

Øya Nias rammet hardt etter kjempejordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Indonesiske myndigheter bekrefter nå at rundt 1000 mennesker er omkommet på øya Nias som følge av gårsdagens jordskjelv.

Det kraftige jordskjelvet ble målt til 8,7 på Richters skala.

Liten flodbølge

Først var det faren for flodbølger som vakte størst frykt.

En tre meter høy bølge slo inn over den indonesiske øya Simeulue og forårsaket store ødeleggelser kort tid etter skjelvet, ifølge militære kilder.

Det ble også meldt om en liten tsunami i Det indiske hav flere hundre mil sørvest for jordskjelvsenteret, skriver CNN.

Denne flodbølgen, som bare var ti centimeter høy, nådde tirsdag morgen (lokal tid) Cocos Island utenfor Australias vestkyst.

Det australske geologi-instituttet ventet at den lille flodbølgen ville nå Australias kyst ved 04-tiden (23 norsk tid), og at den vil bruke to til tre timer på å nå hele den vestlige kystlinjen, melder NTB.

STORE ØDELEGGELSER: Byen Gunung Sitoli på øya Nias skal være stedet der jordskjelvet rammet hardest. Foto: AP/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Byen Gunung Sitoli på øya Nias skal være stedet der jordskjelvet rammet hardest. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Da den forrige flodbølgen nådde Cocos Island 2. juledag, var den 30 centimeter høy.

Tallet på døde kan stige

Denne gangen er det altså selve jordskjelvet som har krevd flest menneskeliv. Varaordfører Agus Mendrofa i Gunungsitoli, den største byen på Nias, sier at minst 200 har omkommet der.

Døde barnekropper ble klemt under de mange hundre bygningene som ble ødelagt som følge av skjelvet, skriver nyhetsbyrået AP.

Byen Gunungsitoli skal være hardest rammet.

- Fra vinduet ser jeg høye flammer. Byen er fullstendig ødelagt, sier presten Raymond Laia på telefon til det Roma-baserte misjons-nyhetsbyrået MISNA ifølge AP.

Visepresident Kalla sier til BBC at cirka 80 prosent av bygningene i byen er påvirket av jordskjelvet.

Laia, som befant seg omkring tre kilometer fra Gunungsitoli, sier at rapportene tyder på tusener av skadde.

Strømbrudd og kaos

Politiet og hjelpemannskaper har store vanskeligheter med hjelpearbeidet på grunn av strømbrudd.

Frykten for en flodbølge skapte også kaos i området. Tusenvis av mennesker flyktet opp i åsene på øya.

- Det er vanskelig å få informasjon. Alle regjeringens folk har flyktet opp i åsene fordi de er redde for en tsunami, sa presidentens utsending T. B. Silalahi til AP i natt.

Surfeparadis

Øya Nias er kjent som et paradis for ekstremsurfere på grunn av de store bølgene som sjelden svikter, skriver AP.

Nias ligger omtrent 12 mil sør for jordskjelvets episenter. Øya er 5500 kvadratkilometer stor og har omkring 500 000 innbyggere.

340 mennesker mistet livet og 10 000 ble hjemløse på Nias etter flodbølgekatastrofen 26. desember.

Redusert tsunamirisiko

Kjempejordskjelvet inntraff rundt 20 mil nordvest for den indonesiske øya Sumatra rundt klokka 18 mandag.

Skjelvet ble først målt til 8,2 på Richters skala. Deretter ble det oppgradert til 8,5, og det er nå blitt oppgradert enda en gang, til 8,7.

Eksperter tror imidlertid faren for tsunamibølger i Thailand og Indonesia er over. Både Sri Lanka, Thailand, Indonesia, Malaysia og India utstedte varsel om at flodbølger kunne nå kystområdene i løpet av få timer, meldte NTB. Også i Australia var det frykt for at en eventuell bølge kunne nå land.

India trakk i mandag kveld tilbake flodbølge-advarselen.

- Vi har trukket tilbake advarselen til folket. Men offentlige tjenestemenn er blitt bedt om å være i beredskap noen timer til, sa S.K. Swami, avdelingsdirektør i innenriksdepartementet.

Seinere har også de andre landene trukket tilbake advarslene om en innkommende flodbølge.

Flyktet i panikk

Flere steder i Indonesia er strømmen slått ut, og folk flyktet opp i høyden i frykt for tsunamibølger i etterkant av jordskjelvet.

- Folk løper opp i fjellene, sa øyenvitner i Banda Aceh til CNN.

Banda Aceh er den delen av Indonesia som ble aller hardest rammet av de dødelige tsunamibølgene andre juledag.

- Folk drar innover i provinsen, fordi det er tryggere. Jeg vil ikke kalle det panikk, men en del folk løper og skriker, sier Bernd Schnell, som leder Røde Kors\' hjelpearbeid i Sørøst-Asia etter tsunamikatastrofen, til CNN. - Det er midt på natta og det høljeregner. Det er kaotisk her, sier Schnell, som anslår at skjelvet varte i tre minutter.

Samme område

Skjelvet ble registrert klokka 18:09:37 norsk tid. Episenteret ligger 1400 kilometer nord for hovedstaden Jakarta. Skjelvet var 30 kilometer dypt og 203 kilometer langt, og strakte seg fra Sibolga til Sumatra-øya, melder CNN.

Dette er det samme området som ble rammet av kjempeskjelvet andre juledag.

Eksperter advarte mot ødeleggende flodbølger langs kysten av Indiahavet, og ba myndighetene i regionen iverksette tiltak straks.Det internasjonale varslingssenteret i Stillehavet mente alle kystområder som befant seg innen 1 000 kilometer fra episenteret burde evakueres.

Evakuerte turister

Star Tour evakuerte tidlig de nordiske turistene som bodde på hotellene nede ved strendene i Phuket i Thailand.

- Vi besluttet å aktivere vår beredskapstropp, sa informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson, til Dagbladet.no kort tid etter Star Tour fikk beskjed om skjelvet.

Til sammen har reiseselskapene Star Tour, Apollo, Ving og Saga mellom 500 og 600 norske turister i Phuket og Krabi. I tillegg til charterturistene er det også et ukjent antall norske turister som har reist til Thailand med rutefly.Lena Petersson har vært i kontakt med noen av Star Tours turister, og forteller at det hersket panikk i området. Det var midt på natta, og turistene måtte vekkes.

Norge avventer

Det norske utenriksdepartementet har en beredskapstjeneste på 15 personer. I tillegg har de 10 personer som kan sendes som kriseberedskap. Disse er alle i Norge i øyeblikket, men det kan bli aktuelt å sende dem til Indonesia.

Informasjonssjef i UD, Eirik Bergesen, sier til Dagbladet.no at det ikke er rapportert om nordmenn i det jordskjelvsrammede området.

- Norske ambassader i området har vært i beredskap, og vi har hele tiden hatt en nær dialog med norske reiseoperatører og norske hjelpeorganisasjoner som har personell i området, sier Bergersen.

Flodbølgekatastrofen

Kjempeskjelvet kommer tre måneder etter det rekordkraftige jordskjelvet utenfor Sumatra 26. desember i fjor.

Det var dette skjelvet - målt til ni på Richters skala - som utløste flodbølgekatastrofen som tok livet av minst 300 000 mennesker i landene rundt Indiahavet. Indonesias 17 000 små og store øyer rystes jevnlig av jordskjelv, men de er sjelden så kraftige som 2. påskedags skjelv.

- Neppe oppjustert

Seniorforsker Conrad Lindholm ved den seismologiske målestasjonen Norsar på Kjeller hadde ikke hørt om kjempeskjelvet da Dagbladet.no kontaktet ham i ettermiddag.

- 8,5? Det er meget stort. Meget, meget stort, sa han.

- Det er ikke rart at det kommer et stort skjelv etter 9,0-skjelvet andre juledag. Man har en reorganisering av jordplatene. Det fører til ytterligere spenninger noen steder.

Forskeren trodde ikke jordskjelv ville bli oppjustert, slik rekordskjelvet andre juledag ble. Tsunamiskjelvet andre først rapportert å være 6,4 på Richters skala, men ble seinere oppjustert til 9,0.

- Jeg tror ikke det. Jordskjelvet andre juledag kom overraskende på forskerne, da det var det sterkeste på 40 år. Så vi vil nok ikke se at dette blir oppjustert på samme måte.

Dette har allikevel skjedd, da skjelvets styrke er oppgradert til 8,7.

SRI LANKA: På dette senteret for hjemløse etter flodbølgen 26. desember i Colombo, ventet folk spent på nyheter om effektene av gårsdagens jordskjelv.
INDIA: En fisker og familien hans bar eiendelene sine med seg da de evakuerte hjemmet sitt i Nechikuppam i Chennai, India i går kveld.
INDONESIA: Denne familien kjører motorsykkel gjennom en gate i Banda Aceh etter at de evakuerte hjemmet sitt i frykt for en ny tsunami.
RØYK: Branner, strømbrudd og frykt for tsunami skapte vanskelige for hjelpemannskaper.